Wijnfestivals 2019: Naar welk wijnfeestje ga jij?

Bezoek jij net als ik ook graag wijnfestivals of wijnevenementen? Leuke muziek, gave locatie, gezellige mensen, lekker eten, misschien zelfs een zonnetje, een dansje en natuurlijk volop wijn! Wat wil je nog meer 🙂 De meeste data voor dit jaar zijn al bekend en die lees je alvast hieronder in het overzicht: wijnfestivals 2019. Deze wijnfestivals kun je alvast in je agenda zetten!

Maart

22 – 24 maart Amsterdam Winefestival (thema zuidelijk halfrond)
Locatie: Westergasfabriek, Amsterdam

Voor het derde jaar worden de oogstfeesten gevierd tijdens het Amsterdam Winefestival in de Westergasfabriek. Zoals elk jaar ook in 2019 eerst in maart de oogstfeesten van het zuidelijk halfrond waarbij dus o.a. wijnen uit Zuid-Afrika, Argentinië en Nieuw-Zeeland centraal zullen staan. Je kunt in totaal kiezen uit bijna 300 wijnen! Volop keuze dus. Ook aan de lekkere trek wordt gedacht en ook de voetjes kunnen van de vloer aangezien er verschillende DJ’s en bands zullen optreden. Meer info? Check de website.

Wijnfestivals 2019: Amsterdam Wine Festival

Mei

19 mei Wild Wijn Fest
Locatie: Botanica Hortus wilde tuin in Nijmegen

Een club enthousiaste jonge wijnprofessionals en koks die samen een laagdrempelig, gezellig maar op topniveau wijn-spijs festival realiseren. Samen laten zij zien dat wijn voor iedereen is, worden je smaakpapillen gekieteld, sexy wijnen geschonken en nemen zij je mee door de wereld van wijn en spijs.

Meer informatie? Check de website.

19 – 20 mei VI.NO.SO festival
Locatie: QRU Amsterdam

Dit jaar vindt voor de tweede keer het VI.NO.SO wijnfestival plaats. Niet zomaar een wijnfestival,  maar een waar natuurwijn centraal staat. Volop natuurwijn dus uit verschillende wijnlanden, maar ook lekker eten en muziek (op de zondag. Op maandag kan er rustig geproefd worden en is er geen muziek.)

Ben je benieuwd geworden naar een wijnfestival met natuurwijn in de hoofdrol? Check hier de website.

25 – 26 mei wijnHALL
Locatie: de HALL | burgerEI & zakenlui in Woerden

Wijnwinkel Saudade en de HALL organiseren dit wijnevenement. Er zijn presentaties en masterclasses en allerlei verschillende stands waar je in totaal zo’n 80 wijnen kunt proeven. Natuurlijk krijg je ook trek van al dat proeven dus er is ook van alles te eten;  borrelhappen, formidabele burgers en verrassende bistro gerechten maar ook kaas en koffie.

Klinkt goed niet? Meer informatie vind je hier.

26 mei Wijn op het Plein
Locatie: Voorhavenkwartier, Sassenheim

Ook op dit festival is er een hoop te proeven. Je kunt genieten van ruim 50 wijnen uit een heleboel landen. En er zijn bitterballen, muziek en gezellige terrasjes. Ik was zelf 2 jaar geleden bij dit festival en wat ik handig vind is dat je hier naast voor een ‘gewoon’ (lees: vol) glas ook voor een proefglas kunt kiezen. Ik vind het jammer dat niet veel meer festivals doen want op deze manier kun je nog veel meer wijnen proeven (en dat doe ik graag!).

Meer info vind je hier op de website.

30 mei – 2 juni Rypp wijnfestival
Locatie: op en rondom het Drijvend Paviljoen en aan de kade van de Rijnhaven in Rotterdam

Yes, er is ook weer een editie van Rypp wijnfestival in 2019! Ook op dit festival heb je heel veel keuze qua wijn, koken een aantal chefs uit Rotterdam de heerlijkste gerechtjes en kan er ook gedanst worden (afgelopen jaar bijvoorbeeld tijdens de Silent Disco). Ik ben tot nu toe bij elke editie geweest en ben steeds erg enthousiast over dit Rotterdamse festival. Ik zet ‘m vast in mijn agenda!

Voor meer info check de website.

Wijntjes met Esther wijnproeverij

30 mei – 2 juni Kannen & Kruiken festival
Locatie: Park Oog in Utrecht

Dit is niet alleen een wijnfestival maar ook een speciaalbier festival. Deze 3 dagen kun je genieten van bier van kleine lokale micro-brouwerijen tot onontdekte buitenlandse parels en wijnen uit alle windstreken. Daarnaast zijn er verschillende foodtrucks en zijn er ook optredens van bands en DJ’s. Ik was er zelf (alweer een tijdje geleden) en schreef een blog over die editie van het Kannen en Kruiken festival. Ik vond het top, dus zeker een aanrader dit festival. Er zijn ook nog edities in Zwolle (5 tm 7 juli), Amersfoort (8 tm 11 augustus) en Maastricht (6 tm 8 september).

Meer info vind je op de website.

Wijnfestivals 2019: kannen en kruiken festival
Juni

2 juni Wijnfestival Zwolle
Locatie: Grote Kerkplein

Behalve de datum is er nog niet heel veel bekend, dus hou vooral de Facebookpagina in de gaten als je van plan bent hier heen te gaan.

7 – 9 juni Bacchus wijnfestival
14 – 16 juni Bacchus wijnfestival
Locatie: Amsterdamse bos

Bacchus is altijd een relaxed feestje! Hier heb je heel veel keuze qua wijn, kun je genieten van heerlijke hapjes en lekkere muziek. Ik ben er al een aantal keer geweest waaronder een editie die ze organiseerden in een kerk (De Duif in Amsterdam). Lees die blog om een idee te krijgen over dit wijnfestival en check de site van Bacchus voor meer info.

Wijnfestivals 2019: Bacchus wijnfestival

19 juni Zomerse Wijntjes met Esther
Locatie: Wijnbar Proeflokaal 1574 in Leiden

Yes, mijn eigen evenement kan hier natuurlijk niet ontbreken. Geen groots festival, maar een kleinschalig maar o zo gezellige proeverij. Een klein zomers wijnfeestje welteverstaan!

Proef mee met 5 heerlijke zomerse wijnen, waar ik een leuk verhaal bij vertel. Om de ervaring compleet te maken verzorgt Proeflokaal 1574 borrelplanken met geweldige hapjes.

Voor meer info check de agenda en voor tickets kun je hier klikken.


22 juni SANTÉ – Wijnfestival
Locatie: Grand Café de Burcht in Leiden

Yes, er is nu ook een wijnfestival in Leiden! Tijdens dit wijnfeestje heb je keuze uit maar liefst 150 wijnen, zijn er speciale wijnproeverijen, lekker eten, muziek en zelfs een wijnquiz.

En ben je net als ik jarig op 22 juni, krijg je op dit festival een fles Cremant de Bourgogne cadeau!

Meer info over dit Leidse wijnfestival? Check de Facebookpagina!

28 – 30 juni Fête du Champagne
Locatie: Rembrandtpark in Amsterdam

Er zijn intussen best een hoop wijnfestivals waar je gedurende het hele jaar naar toe kunt gaan, maar een festival waar Champagne centraal staat, dat was er nog niet. Tot dit jaar! In juni wordt voor het eerst het festival Fête du Champagne georganiseerd! Tijdens het weekend zijn er meer dan 100 champagnes te proeven en zul je je helemaal in Frankrijk wanen met chansons, een markt, het beste Franse eten van de top Franse bistro’s uit Amsterdam, petanque, kun je leren sabreren en mag je druiven stampen. Klinkt heel veelbelovend!

Meer info vind je hier.

Juli

5-7 juli Kannen & Kruiken festival
Locatie: Ter Pelkwijkpark in Zwolle

Er zijn ook nog edities in Amersfoort (8 tm 11 augustus) en Maastricht (6 tm 8 september).

Meer info vind je op de website.

6 juli Nacht van de wijn
Locatie: Central studio’s Utrecht

Een nieuw wijnevenement waar een ode aan de wijn wordt gebracht. Proeven, leren en beleven is het motto.

Tijdens de Nacht van de Wijn wordt ook de verkiezing van de populairste druif van Nederland georganiseerd. In de aanloop naar dit mooie moment krijgt iedereen de kans om zijn of haar stem uit te brengen, niet alleen via deze website, ook in de Nederlanse wijnwinkels.

Meer info? Check de site.

27 juli Zomerse Wijntjes met Esther in Den Haag
Locatie: Bouzy restaurant, Den Haag

En nog een zomerse editie van mijn eigen wijnevenement. Proef mee met 6 heerlijke zomerse wijnen, waar ik een leuk verhaal bij vertel. Om de ervaring compleet te maken verzorgt Bouzy borrelplanken met geweldige hapjes. Je kunt na afloop bij Bouzy blijven eten.

Voor meer info check de agenda en voor tickets kun je hier klikken.

Augustus

2-3 augustus Zeeuws wijnfeest
Locatie: Wijnhoeve de Kleine Schorre in Dreischor, Schouwen-D®uiveland

Ken je de Kleine Schorre al? Daar komt geweldige (Nederlandse) wijn vandaan! Yep, uit Zeeland dus (zie meer over de wijnen die daar vandaan komen in de blog 6x tips: Te gekke Nederlandse wijnen! en Hoe is de Brut de Zélande (bubbels uit Nederland)?)

Een goede reden om daar eens meer van te proeven en wat is dan een betere gelegenheid dan tijdens een wijnfeest? Naast doorlopende proeverijen zijn er diverse optredens, is er een DJ en een markt met streekspecialiteiten en wordt er weer een nieuwe wijnkoningin gekroond.

Meer info vind je op de website van wijnhoeve de Kleine Schorre.

3-4 augustus Het Leids Wijnfestijn
Locatie: Pieterskerkplein in Leiden

Nog een nieuw festival! En zo is Leiden dit jaar ineens 2 wijnfestivals rijker (want op 22 juni was er ook al een). Ook hier een heleboel verschillende wijnen te kiezen, hapjes en muziek. En wat het helemaal leuk maakt, ik sta er ook met een stand (en wijnen dus ;))! Genoeg redenen natuurlijk om langs te komen op dit nu al fantastische wijnfestival!! Zie ik je daar?

Tijden: zaterdag 3 augustus 13:00-00:00 en zondag 4 augustus 13:00-20:00

Entree: Je koopt een glas voor €4 (hier zit €1 statiegeld op) bij de ingang en daarna kun je je wijnhart ophalen bij de verschillende wijnstands.

Meer info vind je op de Facebookpagina van dit evenement.

8 – 11 augustus Kannen & Kruiken festival
Locatie: Burgemeester Brouwer plantsoen, Amersfoort

Er is ook nog een editie in Maastricht (6 tm 8 september).

Meer info op de website.

Wijnfestivals 2019: Kannen en kruiken wijnglazen

31 augustus – 1 september Wijnfestival Druif
Locatie: Marktplein, Hilversum

Voor de tweede keer wordt dit wijnfestival waarbij de Hilversumse wijnspecialisten hun favoriete wijnen presenteren georganiseerd. Was het vorig jaar 1 dag, dit jaar duurt het wijn spijs feestje maar liefst 2 dagen. Er is verder nog niet veel informatie beschikbaar, maar dat zal zeker volgen op de Facebookpagina.

September

6-8 september Kannen & Kruiken festival
Locatie: Stadspark bij de Tapijnkazerne in Maastricht

Meer info vind je op de website.

7 – 8 september Wijnfestival Almere
Locatie: De Markt in Almere Haven

Dit is de tweede editie van het wijnfestival wat plaatsvindt tijdenshet Almere haven festival. Tijdens dit weekend is er naast een wijnfestival ook een bierproeverij. Dus je kunt hier ook prima heen met een bierliefhebber.

Maar terug naar de wijn. Op dit festival staan de wijntrucks en kramen opgesteld met traditionele wijnen uit verschillende Europese landen en wijnen uit de nieuwe wereldlanden zoals Nieuw Zeeland, Australië, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië. Bij de wijntrucks staan miniterrasjes met barkrukken en bistro-setjes om rustig te genieten van een glas wijn.  De combinatie met de kunstmarkt en sfeervolle muziek zorgt voor een lekker Frans sfeertje.

Meer info? Check de website.

8 september Zomerse Wijntjes met Esther
Locatie: Grand Café 1884 in Amsterdam

***UITVERKOCHT***

Ja, nog een zomerse editie van mijn eigen wijnevenement! Op deze datum in onze hoofdstad! Proef mee met 6 heerlijke zomerse wijnen, waar ik een leuk verhaal bij vertel. Om de ervaring compleet te maken verzorgt Grand Café 1884 borrelplanken met geweldige hapjes. Je kunt na afloop ook blijven eten, wel zo makkelijk (en lekker)!  

Voor meer info check de agenda en voor tickets kun je hier klikken.

15 september SANTÉ – Wijnfestival
Locatie: Grand Café de Burcht in Leiden

Dit festival had 22 juni haar eerste editie en komt op 15 september alweer terug voor een tweede keer! Tijdens dit wijnfeestje heb je keuze uit +/- 80 wijnen, zijn er speciale wijnproeverijen, lekker eten, muziek en zelfs een wijnquiz.

En ben je op deze dag jarig? Dan krijg je op dit festival een glas Cremant de Bourgogne cadeau!

Meer info over dit Leidse wijnfestival? Check de Facebookpagina!

27 – 29 september Nederlandse wijnfeesten
Locatie: wijndorp Groesbeek

Eerder dit jaar was ik in Groesbeek, om kennis te maken met dit wijndorp waar onder andere het Nederlandse wijnbouwcentrum en wijnhoeve de Colonjes gelegen is. Wist je dat er in dit dorp elk jaar de Nederlandse wijnfeesten zijn? Tijdens deze dagen draait het om proeven en beleven. Zo is er een internationale wijnmarkt, zijn er wijnworkshops en hebben de wijngaarden in deze buurt open dagen. Ook zijn er heuse kampioenschappen wijnvatrollen! Lijkt het je wat? Check voor meer informatie de website.

Wijnfestivals 2019: wijndorp Groesbeek

27 -29 september Amsterdam Winefestival
Locatie: Westergasfabriek Amsterdam

Tijdens deze editie worden de oogstfeesten van het Noordelijk Halfrond gevierd! De wijnen (meer dan 300!) die je kunt proeven komen uit de verschillende wijnlanden uit Europa, Noord Afrika, Midden Oosten en Noord Amerika. Ook het eten wordt toegespitst op de culturen uit de verschillende regio’s. Verder is er nog van alles te beleven. Zo zijn er masterclasses onder leiding van de wijnmakers die worden overgevlogen uit de diverse landen. Kun je druivenstampen en meedoen aan wijnquizzes. Natuurlijk is er ook muziek!

Voor meer info check de website.

Oktober

4 – 6 oktober Wijnfestival Groningen
Locatie: Der Aa-kerk in Groningen

Een wijnweekend met volop wijnen en heerlijke hapjes.

Meer info vind je op de website.

6 oktober Wacky Winefestival
Locatie: Van der Valk hotel Leiden-Sassenheim

De tweede editie van dit festival en dichtbij mijn nieuwe woonplaats. Op het programma deze dag? Een grote selectie wijnen om uit te kiezen en te proeven. En je kunt dat heel handig op verschillende manieren doen; een paar slokken (=proefglas), een half glas of voor een heel glas wijn gaan als de wijn goed bevalt of naar meer smaakt! Natuurlijk zijn er ook hapjes, masterclasses en live muziek (coverband en DJ).  Voor meer info kun je de website checken.

24 oktober Herfst Wijntjes met Esther in Leiden (**UITVERKOCHT**)
Locatie: Proeflokaal 1574, Leiden

Na de zomerse edities, is het nu tijd voor de herfst. Een seizoen dat zich weer leent voor hele andere wijnen.  Proef mee met 5 heerlijke herfst wijnen, waar ik een leuk verhaal bij vertel. Om de ervaring compleet te maken verzorgt Proeflokaal 1574 borrelplanken met heerlijke hapjes.

November

10 november Het Centrale Wijnfestival
Locatie: De Centrale, Delft

Op dit wijnfestival is er behoorlijk wat te proeven, 70 wijnen zullen open staan! Er zijn een aantal wijnmakers die speciaal over zijn voor dit evenement en die je kunt ontmoeten. Verder is er een oesterbar, zijn er workshops en is er live muziek.

Anders dan bij de meeste wijnfestivals, koop je een kaartje voor dit evenement en kun je daarna onbeperkt wijn proeven. Kijk dat is handig!

Meer info vind je hier.

16 – 17 november wijnHALL
Locatie: de HALL | burgerEI & zakenlui in Woerden

Wijnwinkel Saudade en de HALL organiseren dit wijnevenement. Er zijn presentaties en masterclasses en allerlei verschillende stands waar je in totaal zo’n 80 wijnen kunt proeven. Natuurlijk krijg je ook trek van al dat proeven dus er is ook van alles te eten;  borrelhappen, formidabele burgers en verrassende bistro gerechten maar ook kaas en koffie.

Klinkt goed niet? Meer informatie vind je hier.

24 november Herfst Wijntjes met Esther
Locatie: Restaurant Bouzy, Den Haag

Na de zomerse edities, is het nu tijd voor de herfst. Een seizoen dat zich weer leent voor hele andere wijnen.  Proef mee met 6 heerlijke herfst wijnen, waar ik een leuk verhaal bij vertel. Om de ervaring compleet te maken verzorgt Bouzy borrelplanken met heerlijke hapjes.

Meer info vind je hier.

29 november – 1 december Fête du Champagne Winterfestival
Locatie: Zuiveringshal Westergas, Amsterdam

Na een zomereditie is er nu ook een wintervariant van dit bruisende festival! En balen… wéér kan ik er zelf niet bij zijn! Maar wellicht jij wel!

Wat staat er op het programma? Meer dan 100 verschillende soorten Champagne, Crémant en wijnen. Sprookjesachtige Franse wintersferen, chansons & acts, een markt & bistro’s voor de lekkere trek. Er kunnen druiven gestampt worden en je kunt leren sabreren. Tot slot zijn er ook DJ’s en live acts dus er kan ook lekekr gedanst worden.

Meer info vind je op de website.

December

6 december Feest Wijntjes met Esther (uitverkocht)
Locatie: BFF, Leiden

Met de feestdagen die er aankomen, organiseer ik ook een speciale feest wijnproeverij! En wat maakt het nou feestelijker dan bubbles? Dat is dan ook wat de hoofdrol zal spelen tijdens dit evenement. We proeven 6 mousserende wijnen, ik vertel je de bijbehorende wijnverhalen en het Proeflokaal verzorgt extra feestelijke borrelplanken (met o.a. oesters!). Dit wil je niet missen!

Interesse? Tickets koop je online.

Zijn dit alle wijnfestivals in 2019?

Ik hou het hele jaar door in de gaten voor je of er nog nieuwe evenementen op de planning staan. Zoja, dan voeg ik deze nieuwe festivals en evenementen toe aan deze blog. Nu het jaar bijna voorbij is, kunnen we alvast vooruit kijken naar 2020. En ben ik al een overzicht wijnfestivals 2020 begonnen!

Geen wijnfestival wel wijn?

Staat er geen leuk festival op het programma op de datum die je in gedachten hebt? Doe eens een Wijnspijswandeling. Elke weekend (meestal zondag) staan er verschillende wandelingen op verschillende plaatsen door heel Nederland op de planning. Check de website voor de agenda.

En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Met wie je bijvoorbeeld zo’n wijnfeestje wilt gaan bezoeken? Vergeet dit overzicht dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven