Wijngaard Lidrusgaarde: Een verborgen parel in Noordwijk

Wat gaaf! Dat je voor een bezoek aan een wijngaard gewoon in eigen land kunt blijven wist ik wel, maar dat er op nog geen kwartier van waar ik woon er ook een is? ⁣⁣ ⁣Vorige week maakte ik kennis met wijngaard Lidrusgaarde in Noordwijk. Echt een hele toffe plek, dus zeker een blog waard! Het grappige is dat mijn bezoek aan de wijngaard in eerste instantie vooral bedoeld was om foto’s te maken.

Bij het interview wat afgelopen weekend in de krant stond moest natuurlijk ook beeld komen. En een wijngaard als locatie is dan wel heel toepasselijk. Maar dat korte bezoek en kennismaking met de enthousiaste eigenaar en wijnmaker Jan Kling smaakte meteen al naar meer want ‘s middags besloot ik terug te gaan samen met Mark. Dit keer voor een rondleiding. En gelukkig Jan had daar tijd voor!

wijngaard de lidrusgaardeEsther en wijnmaker Jan KlingBeleef de wijngaard en het wijnmaak proces⁣⁣

Er worden zo’n 800 flessen per jaar gemaakt maar bij wijngaard de Lidrusgaarde gaat het niet om het verkopen van flessen wijn. Hier draait het vooral om de beleving op de wijngaard en het kennismaken met het proces van het wijnmaken. Voor die beleving zorgt Jan door het geven van rondleidingen (vanaf 10 personen) en dat is ook wat hij het allerleukste vindt om te doen. Dat merk je!

Hij laat ons met veel enthousiasme de wijngaard zien en vertelt honderduit. Met wijnmaken is hij al ruim 20 jaar bezig (ook bij deze wijngaard) maar de wijngaard is ‘pas’ sinds 2014 in eigen bezit. Sindsdien is hij dagelijks met wijn bezig, daarvoor was hij manager in de gezondheidszorg, een hele andere tak van sport.

Wijn maken is absoluut geen makkie en vergt heel veel geduld. Zo is het onder andere een hele klus om uit te vinden welke druivenrassen het beste resultaat geven. Voordat je dit weet ben je zo 4 jaar verder!

Intussen is het voor deze wijngaard wel duidelijk en staan hier de druiven Solaris,  Souvignier Gris, Johanniter en Rubens aangepland voor witte wijn en Bolero, Cabernet Cortis , Cabernet Cantor en de Rondo voor rode wijn. Die laatste 2 proeven we ook tijdens ons bezoek en wel direct uit het vat. Als eerste de Cabernet Cantor die bijna gebotteld kan worden en daarna verder op de fles zal rijpen en daarna de Rondo. Het heeft natuurlijk nog wat tijd nodig maar het smaakt al veelbelovend.

De Lidrusgaarde toen & nu

Waar de wijngaard nu gelegen is was vroeger de uitmonding van Rijn. En er waren zelfs al wijngaarden ten tijde van de Romeinen die er toen waren. Uiteindelijk werd het steeds kouder en was het klimaat niet meer geschikt voor wijnbouw. Tot zo’n 40-50 jaar geleden en nu zie je dat Nederlandse wijnbouw echt steeds meer in opkomst is en de kwaliteit steeds beter wordt. Hier in Nederland heb je ook meer vrijheid om de stappen te nemen die nodig zijn om het beste uit je wijngaard te halen en wordt dit ook niet ingeperkt door traditie. Er kan dus innovatief gewerkt worden. In Frankrijk is dat wat anders en zijn de wijnmakers vrij beperkt door traditie en wetgeving.

Bij het overnemen van de wijngaard in 2014, moest er ook een naam bedacht worden. De wijngaard die vol stond met lidrus onkruid zorgde voor inspiratie! Want werd dit kruid eerst als vijand gezien, uiteindelijk bleek het een vriend te zijn. Want Jan las in een wetenschappelijk blad dat het juist positief kan zijn voor de druivenstok. Het heeft namelijk het stofje kieserit in zich, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de wijnstok. Vandaar Wijngaard de Lidrusgaarde!

Na de uitgebreide rondleiding en de mooie verhalen van Jan ben ik nog steeds helemaal enthousiast. Wat een leuke ontdekking en zo dichtbij! En niet alleen de locatie is geweldig, wat het compleet maakt is je hier duidelijk te maken hebt met een wijnmaker die écht passie heeft voor wat hij doet en dit graag overbrengt op anderen. Erg leuk om te ervaren en zeker iets wat ik je kan aanraden.

Ook deze wijngaard beleven?

Bespreek een rondleiding

Zoals ik in het begin al schreef, je kunt hier terecht voor rondleidingen vanaf 10 personen. Tijdens zo’n rondleiding die +/- 2 uur duurt maak je kennis met deze mooie plek en hoor je meer over het wijnmaken. Natuurlijk wordt er ook geproefd!

Voor meer info bezoek de website en voor het maken van een afspraak kun je het beste een mail sturen naar info@lidrusgaarde.nl.

Ga er overnachten

⁣⁣Wat ook heel gaaf is; je kunt hier overnachten! Er zijn namelijk 2 studio’s die als B&B verhuurd worden. Als je daar verblijft heb je bij zo’n studio ook een terras met uitzicht op de wijngaard en de duinen een eind verder op. ⁣⁣Tof!

Nog meer Nederlandse wijn

Ook dichtbij huis: wijndorp Groesbeek en Limburg! Beide zeker een bezoek waard!

Benieuwd geworden naar Nederlandse wijn? Ik geef tips in de blog 6x tips: Te gekke Nederlandse wijnen!

Wijnproeverij op locatie in Noordwijk

Ben je een keer in Noordwijk, bijvoorbeeld voor een weekendje weg op een vakantiepark daar, dan kun je ook kiezen voor een Wijntjes met Esther wijnproeverij op locatie. Ik kom naar jullie toe voor een volledig verzorgde wijnproeverij. Klik hier voor meer info.

 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven