In een eerder artikel schreef ik al dat ik fan ben van Amerikaanse wijn dus voor het eerste artikel over een wijnland kan ik natuurlijk niet anders dan voor wijnland Amerika kiezen!  Ik kwam voor het eerst met Amerikaanse wijn in aanraking tijdens mijn stage in Amerika voor de hotelschool. Dat is al weer een hele tijd geleden, maar 2015 ben ik nog op vakantie geweest naar Californië.

Dat stond al een tijdje op het wensenlijstje en eindelijk kwam het er van. Echt een topvakantie! Met veel lekker eten en (wijn) drinken en natuurlijk een bezoekje aan de Napa Valley. Daar lees je hier meer over.

Wat de Vikingen met wijnland Amerika te maken hebben

De kop van dit artikel is ‘Wijnland Amerika‘ maar wist je dat Amerika ooit ‘Wijnland’ is gedoopt door Vikingen die Amerika ontdekten in het jaar 1000? Deze naam gaven ze omdat er zoveel (wilde) druiven werden aangetroffen op het land.  Uiteindelijk (door een luizenplaag en drankverbod) duurde het nog een hele tijd voordat Amerika een grote rol kon spelen op de wijnmarkt.

Tot de jaren ’70 speelden Franse wijnen altijd de hoofdrol maar in 1976 vond er een historische wijnproeverij plaats in Parijs, waar Franse en Amerikaanse wijnen geproefd werden en beoordeeld door een jury met Franse professionele proevers. In alle categorieën werd steeds een wijn uit Napa Valley tot winnaar gekozen. Wow, shocking! Dat dachten de Fransen maar ook de Amerikanen. Daarna was het wel duidelijk dat de Amerikanen er ook wat van konden; wijn maken!

Wijnland Amerika

Intussen zijn ze een van de grootste wijnproducenten van de wereld. De staat Californië is hoofdleverancier maar ook in alle andere staten wordt wijn geproduceerd. Vanwege de verschillen in klimaat en variatie in bodems zijn de wijnen erg verschillend.

Het grootste gedeelte van de Amerikaanse productie blijft in eigen land. Jammer! Wat mij betreft mag er wel meer deze kant op komen, want wil je hier in Nederland een Amerikaanse wijn scoren, moet je goed zoeken in de meeste winkels/speciaalzaken.

Wijnland Amerika

Drink jij wel eens een Amerikaanse wijn? Of ben je fan van een ander wijnland?

Leuk als je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt!

Bewaren

Facebook Reacties