Een tijd geleden schreef ik over wijnland Amerika. Naast fan van Amerikaanse wijn (vooral Zinfandel), doe je mij ook altijd een groot plezier met Spaanse wijnen. Het was dus niet lastig te bedenken over welk wijnland ik als tweede zou schrijven; wijnland Spanje dus!

Wijnland Spanje het grootste wijnland van Europa?

Spanje heeft het grootste oppervlak met wijngaarden van Europa, maar is toch niet het grootste wijnland. Dit komt omdat er ook veel droge gebieden zijn, waardoor de opbrengst per hectare minder is. Daardoor blijft wijnland Spanje wat dat betreft op de derde plaats steken achter Italië en Frankrijk. Qua export van hun wijn staan ze wel op nummer 1.

Wijnland Spanje
Wat mij zo aanspreekt in Spaanse (rode) wijnen is de volle smaak (o.a. van donkerrood bosfruit) die ze vaak hebben. Ik hou van wijnen die op hout gerijpt zijn en dit gebeurt met veel wijn in Spanje. Hou je ook van dit soort wijnen dan vertelt het etiket op de fles je zo met wat voor wijn je te maken hebt, of deze op hout gerijpt is en hoelang.

Houtrijping en het etiket

Vino Joven staat op het etiket als het om een jonge, fruitige wijn gaat die niet (of nauwelijks) op hout gerijpt is. Crianza is de classificatie die de wijn krijgt als deze minstens 6 maanden op hout gerijpt heeft en ook nog op de fles narijpt. Reserva wijnen zijn nog ouder, minimaal 3 jaar waarvan 1 jaar op hout gerijpt.  Gran Reserva lees je op het etiket van wijnen die pas na 5 jaar rijpen op de markt komen. Voor rode wijnen geldt dat ze dan 2 jaar op hout gerijpt zijn, voor witte en rosé wijnen is dit korter (6 maanden).

Ik moet zeggen dat ik met deze kennis, veel geslaagde wijnen heb gedronken tijdens mijn vakantie in Sevilla. Ik koos vaak voor Crianza wijnen, en eigenlijk viel de wijn nooit tegen!

Meer Spaanse wijn?

Voor meer Spaanse wijn kun je mijn artikel lezen over wijnproeven in Barcelona. Een ander artikel met Spaanse wijn in de hoofdrol gaat over de  Torres wijnproeverij die ik een tijdje terug in Amsterdam mee maakte. Mr. Torres senior gaf daar uitleg over de prachtige wijnen die bij Torres worden geproduceerd. Tenslotte kun je ook nog een proefartikel lezen over de Vina Mayor Barrel Aged Tempranillo. Een keer een wijnproeverij organiseren met bijzondere wijn? Lees dan mijn artikel over het organiseren van een wijnproeverij thuis! Misschien zit je binnenkort met je vrienden gezellig aan de wijn, terwijl jij er een mooi verhaal bij hebt.

Drink jij vaak Spaanse wijn of gaat je voorkeur uit naar een ander wijnland?

Mis geen enkele update en volg Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Facebook Reacties

2 Comments

  1. Alicia 7 november 2016 at 17:06

    Ik heb niet echt voorkeur voor één land, maar wel voor koele streken over het algemeen. Uitzonderingen daargelaten.
    Wel grappig dat jij die houtrijping zo lekker vindt – ik vind Spaanse wijn met houtrijping vaak juist tegenvallen, omdat ik die vanillewalm van Amerikaans eiken dan te overheersend vind. Mij doe je een plezier met Loire, Bourgogne, Elzas, Rias Baixas, Rheingau etc.

    1. Esther 8 november 2016 at 10:00

      Leuk! Inderdaad hele andere voorkeuren. Ik vind vanille in een wijn juist wel lekker. Zo zie je smaak is heel persoonlijk!