En ook november zit er al weer op. Daarmee ook bijna 2017! Time flies when you are having wine, I mean fun! Maar goed nog een maand te gaan en eerst nog even terug kijken op wijnmaand november. Ik heb weer een hoop leuke dingen gedaan voor het wijnblog!

Ben je trouwens al aan het zoeken naar leuke kado’s voor de decembermaand? Ik zette een aantal tips met kado’s voor een wijnliefhebber voor je op een rijtje. Handig!

Eten bij het Vliegendt Hert

Om onze ceremoniemeester te bedanken voor de goede zorgen tijdens onze trouwdag in september, namen we hem mee naar het Vliegendt Hert in Middelburg. Een geweldige wijnkoperij, wijnbar en ook restaurant. Helaas ligt Middelburg niet om de hoek van Den Haag, dus we komen er niet zo vaak als ik zou willen 😉 Maar nu dus een goede gelegenheid om weer eens wat wijnen te proeven en te kijken hoe de keuken hier is. De champagne waar we mee begonnen was fantastisch! Eentje om te onthouden, vandaar dat de fles op foto vastgelegd moest worden.

Daarna volgde mooie en bijzondere wijnen uit de Enomatic (waarbij de Amarone della Valpolicella van Dal Cero mijn favoriet was) en heerlijke gerechten. Ja, de keuken hier (naja de chefs) kan er ook wat van!

Veuve Fourny Champagne Brut Grande Réserve Premier Cru

voorgerecht
Voorgerecht: zwaardvis met pesto, ratatouille, pancetta en basilicumolie

Kaas & champagne proeverij bij de Fenix Food Factory

En opeens kwam er een Facebook evenement voorbij op mijn scherm voor een heuse Kaas & Champagne proeverij. Wat een super combinatie voor een proeverij, echt een bon mariage zoals ze deze combi in Frankrijk noemen! Ik hoefde niet lang na te denken, daar moest ik heen.  De organisatie was in handen van Moritz Peeters van Wijnhandel Peeters en Marijke Booij van Booij Kaasmakers. Zij vertelden ons over de bubbels en de kazen met ook steeds de uitleg waarom er voor een bepaalde combinatie gekozen was. Leuk bij Fenix Food Factory! Ik bracht trouwens al eerder een bezoekje tijdens een weekend Rotterdam.

Vind jij het ook leuk om wijn te proeven en dat te delen met vrienden? Lees dan mijn artikel met tips & tricks voor het organiseren van een wijnproeverij thuis! Wat dacht je van een wijnproeverij in een bijzondere stad? Lees mijn artikel: Wijnproeverij Maastricht!

mousserende wijnen
De bubbels die we proeven: Agusti Torello Mata Cava Brut Reserva, André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blanc Brut, Reuter Dusemund Sekt Trocken, Champagne de Moutard Brut, Champagne de Fleury Cepages Blanc, Champagne de Fleury Bolero Blanc de Noir

Van de 6 combinaties blijkt de tweede onze favoriet te zijn; de Crémant de Bourgogne met Delice de Bourgogne, een gepasteuriseerde koe kaas. De Crémant heeft veel bubbels en veel smaak, die lang blijft hangen. De romige Delice past daar geweldig bij. Dit is ook de kaas die we na afloop van de proeverij bij de kaaswinkel van Booij in de Fenix Factory kopen om later dat weekend nog een keer te proeven.

Zulke proeverijen mogen er best vaker zijn!

Wijnpost

De meeste wijnpost die ik toegestuurd krijg, zijn flessen wijn. Maar afgelopen maand bracht de postbode iets anders langs. Twee boeken met wijn in de hoofdrol. Het eerste boek is Een hedonist in de kelder, verhalen over wijn van Jay Mc Inerney. Hij schrijft wijn columns in de Wall Street journal en nu dan dit boek. Benieuwd! Het andere boek is Dat smaakt naar meer van Jan-Willem van der Hek. Titel klinkt al veelbelovend 😉 Leuk dat de beste sommelier van Nederland ook een boek heeft geschreven! Ik heb hier een paar bladzijdes van gelezen en ja, het smaakt nu al naar meer. Het leest vlot en makkelijk weg dus hopelijk snel weer tijd om verder te lezen! Meer over deze boeken lees je later op de blog.

wijnboeken

Proefeten bij Grand Café 1884

Altijd leuk kennis te maken met nieuwe restaurants. Dat deed ik afgelopen maand ook. Ik mocht proef eten bij Grand Café 1884 in Amsterdam.  Een gezellige plek vlakbij Amsterdam Centraal waar je heerlijk kunt eten (en drinken ;)). Hieronder zie je de tonijn tataki, mijn voorgerecht die avond. Plaatje niet? Lees de blog die ik er eerder over schreef om meer over dit restaurant te weten te komen.

grand cafe 1884

Chilean Wine Experience

Een kleine twee weken terug stond de maandagavond in het teken van wijnland Chili tijdens de Chilean Wine Experience wat plaats vond bij Hotel Casa in Amsterdam. Verschillende wijnmakers waren aanwezig om hun wijn te laten proeven. Daarbij werden mooie bijpassende gerechtjes geserveerd in Chileense stijl. Echt een Chilean Wine Experience dus!

Tijdens de avond staan vooral zogenaamde heritage wines centraal. Dit slaat niet alleen op de druivenrassen maar ook op de manier van wijn maken. De wijnen die we konden proeven zijn gemaakt van een van deze druiven; Semillon, Carignan, Cinsault, Malbec, Muscat en Pais. Die laatste is de meest traditionele druif van Chili. Deze heb ik natuurlijk ook geproefd en valt goed in de smaak. Mijn favoriet deze avond is echter de Carignan.

ceviche chili
Ceviche van makreel en salsa van bruine bonen salsa met salie dressing

carignan

Wineweekend

Vorig weekend was het Wineweekend in Rijswijk, een groot wijnevenement met een heleboel stands waar je wijn kunt proeven.  Volop keuze, met in totaal bij elkaar ruim 300 wijnen en 50 workshops verdeeld over beide dagen. Ik ging er met Mark heen vooral om te proeven, dus geen workshops voor ons. We ontdekten een aantal mooie wijnen; de Spaanse Gran Caus bij de stand van Wine Wizz. Niet van Tempranillo of Grenache maar van Bordeaux druiven; Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Een mooie krachtige wijn! Een keer wat anders dan anders. Ook de Portugese Quinta dos Castelares Gran Reserva van Viva Portugal vonden we een wijn die helemaal klopte net als de Amarone del Valpolicella van Dal Cero die we proefden bij de stand van Gastrovino. Die laatste is eigenlijk geen nieuwe ontdekking want deze Amarone proefden we eerder al eens tijdens ons etentje bij het Vliegendt Hert. Dat beviel toen zo goed, dat we het niet konden laten om deze wijn hier ook weer te proeven. Deze wijn is echt fan-tastisch! De bon voor €10,- korting die je kon krijgen, heeft al een bestemming 😛

Van al dat proeven, krijg je ook trek! Dus we namen ook nog een kaas-worst plankje bij de stand Kaas en Worst op wielen. Precies wat we nodig hadden! Bij veel wijnevenementen/festivals betaal je dan flink voor zoiets, maar hier waren de prijzen fijn. Voor een mooi gevuld plankje rekenden we €8,50 af. Dat is goed te doen!

wineweekend

gran caus

kaasplankje

Een leuke wijnmaand november! Hoe was jouw wijnmaand? Wat was jouw leukste wijnmoment of mooiste wijnontdekking? Laat het weten.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Facebook Reacties