Wijnmaand november 2019

De maand november zit er op. Een maand vol wijn, lekker eten, wijnpost maar er moest natuurlijk ook gewerkt worden. Lees maar!

Wijn Spijs wandeling Leiden

Ik begon het eerste weekend van de maand goed. Samen met Mark mocht ik de Wijn Spijs wandeling in Leiden doen. Tijdens een Wijn Spijs wandeling wandel je door de stad van restaurant naar restaurant en geniet je op elke plek van een heerlijk glas wijn en bijpassend gerecht. Normaal doe je zo’n 6 restaurants aan, bij onze editie waren het maar liefst 7 restaurants! De eerste wijn spijs combinatie bij Crabbetje was meteen een schot in de roos en mijn favoriet van de wandeling. Maar natuurlijk proefden we nog meer lekkers. Lees maar.

Crabbetje Leiden

Bellingham Wines Topchefs on Tour

Na al die mooie wijn spijs combinaties op zondag, hield het niet meteen op want die dag er na op maandag stond er nog meer op het programma qua wijn spijs. Het was de aftrap van Topchefs on Tour in samenwerking met Bellingham wines uit Zuid-Afrika.

Tijdens een lunch voor pers en horeca, kookte chef Maik Kuijpers van Carstens Brasserie voor ons en proefden wij achtereenvolgens de Sauvignon Blanc 2019 uit de Homestead series, de Old Vine Chenin Blanc 2017 uit de Bernard Series en de S.M.V. 2015 ook uit de Bernard Series. ⁣Mijn favoriet was de Chenin Blanc!

Leuk om zo kennis te maken met de kookkunsten van deze chef én de wijnen natuurlijk.  De rest van de maand kookten ook topchefs Jord Althuizen en Alain Caron  voor gasten op verschillende locaties door het land en Maik Kuijpers deed dit nog een aantal keer. Zelf van deze speciale tour genieten gaat niet meer, maar kennismaken met de wijnen kan natuurlijk wel!

Over Bellingham Wines

In 1693, plantte Nederlander Gerrit Janz van Vuren samen met zijn Franse vrouw 1000 wijnstokken op het landgoed wat toen bekend stond als Bellingchamp, wat ‘mooie velden’ betekent. Na jarenlang van familie op familie te zijn gegaan, kochten Bernard en Fredagh Podlashuk in 1943 het landgoed en toverden het om tot het prachtige Bellingham Estate in Franschhoek. Tegenwoordig worden bij Bellingham Nieuwe Wereld wijnen gemaakt op klassieke wijze. Bij Bellingham geloven ze dat goede wijnen op het land worden gemaakt. Daarom gaan de boeren specifiek op zoek naar de beste kwaliteit druif van gewilde wijngaarden aan de Westkaap van Zuid-Afrika en behandelen zij iedere druif met respect. Bij Bellingham geloven ze dat een subtiele eikenrijping de structuur en complexiteit van de wijnen verbetert, wat resulteert in de productie van onderscheidende en complexe wijnen. Bij het drinken van een Bellingham wijn proef je de typerende kenmerken van de wijngaard, waarbij de wijnen ook fantastisch te combineren zijn met vele gerechten.

Bellingham Wines

Grote wijnproeverij op locatie

De rest van de week was ik druk met voorbereiden voor een grote wijnproeverij op locatie. Deze was voor 26 personen aan de andere kant van het land. Dat is wel een hoeveelheid waarbij hulp handig is. En die hulp was er in de vorm van Mariska! Samen hebben we gezorgd dat alles vlekkeloos verlopen is en iedereen volop kon genieten van de 8 wijnen en borrelplanken. Dank Mariska nogmaals voor je hulp!

Wijnclub Zuid-Afrika

Op 9 november was het tijd om bijeen te komen met mijn proefclubje. Met 7en anderen komen we om de +/-6 weken bijeen. Dit keer met als thema ‘Zuid-Afrika’. Een mooie wine-up waarbij natuurlijk Chenin Blanc en Pinotage niet ontbraken, maar dat was niet het enige wat we proefden zoals je ziet. ⁣

Mijn bijdrage was de 3e van links, de Chardonnay van Hamilton Russell. Was ik wel tevreden over! Mooi fris maar ook duidelijk die typische fruittonen door de houtrijping. Wel mooi gebalanceerd, dus niet too much! ⁣Andere favorieten waren de Morgenzon Chenin Blanc, Ataraxia Pinot Noir en de Kanonkop Pinotage.

Mooie avond weer! ⁣Volgende editie is het thema ‘mousserende wijnen’, dat gaat sowieso een feestje worden!

wijnclub Zuid-Afrika

Uit eten bij Oliver’s

Een paar dagen later sprak ik af met 2 vriendinnen die ik al ken van de Hogere Hotelschool die we alledrie in Leeuwarden deden.⁣⁣ Behoorlijk lang geleden is dat…. Als ik bedenk hoe lang geleden precies voel ik me wel heel oud!
Anyway, we zijn alledrie niet in Leeuwarden gebleven en wonen niet bij elkaar om de hoek. Toch zorgen we dat we regelmatig afspreken. Vaak bij hetzelfde restaurant bij station Amsterdam-Zuid omdat dit voor is alledrie makkelijk bereikbaar is. ⁣

Zo’n afspraak (of eigenlijk al onze afspraken. Ook als we bij elkaar thuis afspreken) bestaat eigenlijk altijd uit 3 dingen:⁣⁣
⁣⁣
-wijn⁣⁣
-eten⁣⁣
-veel kletsen⁣⁣
⁣⁣
De perfecte ingrediënten voor een top avond, toch? En ook deze avond was weer heel gezellig!

eten bij Oliver's in Amsterdam

Borrel/lunch bij een vriend

Voor lekker eten hoef je niet per se buiten de deur te zijn. Dat bleek wel weer toen we bij een goede vriend  van ons thuis afspraken voor een lunch. Hij had allemaal heerlijke dingen gekocht en mooie wijnen. Dat was genieten!

lunch

Herfst proeverij 21 en 23 november

Ook organiseerde ik zelf weer een aantal proeverijen op locatie, met als thema herfst. Op 21 november bij Proeflokaal 1574 in Leiden en 23 november bij Bouzy in Den Haag. Mensen kennismaken met verschillende wijnen, wijnlanden, druiven en smaken. Blijft heel erg leuk om te doen! Zeker als mensen na afloop helemaal enthousiast de deur uit lopen.

Ook zin om eens mee te proeven? Ik organiseer dit jaar nog een laatste proeverij en wel een hele feestelijke. Op zondag 15 december staat er namelijk een heuse Wijn Spijs proeverij in Amsterdam op het programma. Ik zorg voor champagne en 5 andere wijnen die goed passen bij dit seizoen. En daarbij serveert Grand Café 1884 heerlijke gerechten. Meer info? Check het Facebook evenement of de agenda.

Herfst Wijntjes met Esther proeverij bij Bouzy
de wijnen tijdens Herfst Wijntjes met Esther proeverij

herfst wijntjes met esther proeverij

Kerst opdracht

Yes, ook voor zakelijke doeleinden is Wijn van Esther een goed idee! En zo was ik in november al bezig met een eerste opdracht voor kerst relatie geschenken. Dit bedrijf ging voor allemaal Duitse wijnen, maar er is natuurlijk van alles mogelijk (ook niet zakelijk ;))

kerst relatie geschenken Wijn van Esther

Penfolds specialty tasting & lunch

Soms heb je van die uitnodigingen waar je niet lang over hoeft na te denken, daar wil je gewoon bij zijn!
Dat had ik met de uitnodiging die ik kreeg voor een Penfolds speciality tasting/lunch bij de Harbour Club in Amsterdam Oost. Wat een geweldig mooi wijn spijs feest werd het! Met smaakvolle gerechten en hele mooie wijnen. Met als uitsmijters de iconen Grange 2014 & 2015 maar ook de Great Grandfather 30 y.o. (een port stijl wijn). Dat was echt onwijs genieten! En daar volgt later nog een aparte blog over.

Verder was ik de gehele maand ook in de weer voor mijn 2 opdrachtgevers waar ik de social media voor doe en heb ik een afspraak gehad voor een leuke wijnsamenwerking volgend jaar. Dat is nog niet helemaal rond, dus dat wordt nog vervolgd.

Wijnpost

Ook werd er afgelopen maand het een en ander thuis afgeleverd bij huize Wijntjes met Esther in Voorhout.

Tio Pepe Sherry

Begin november was het International Sherry Week, een week waarop Sherry volop in de schijnwerpers staat en in dat kader kreeg ik een fles Tio Pepe Palomino Fino Sherry toegestuurd. Ik ken sherry van de WSET 2 wijncurus die ik deed, maar dat is al weer een tijd geleden.⁣⁣ Ook drink ik weleens PX (zo heerlijk bij bijvoorbeeld een kaasplankje!), maar verder ben ik er niet echt in thuis. Goed onderwerp voor een blog een keer dus!⁣⁣
⁣⁣
Heel kort; sherry is een versterkte wijn die meestal van de witte palominodruif gemaakt wordt. Sherry is afkomstig van Jerez. Dat komt weer van het Spaanse Vinos de Jerez, oftewel de wijnen van Jerez. Deze zijn vernoemd naar de stad Jerez de la Frontera, gelegen in Andalusië.

Hoe deze Tio Pepe (15%) was? Ik ben dus een sherry leek en vind dit wel echt wennen! De geur is vrij uitgesproken evenals de smaak. Deze Sherry is droog, heeft ook iets fris en wat kruidigs en ik vond het qua geur en smaak behoorlijk sterk. Maar er zijn allerlei sherry stijlen dus daar ben ik wel nieuwsgierig naar geworden.⁣

Jumbo wijn adventskalender

Aftellen tot kerst aan de hand van een advent kalender is leuk, maar wat dacht je van een wijn adventskalender! Dit jaar heeft Jumbo voor het eerst een wijn advent kalender en ik kreeg er een toegestuurd om uit te proberen. De box bevat 24 tubes met wijn (genoeg voor 2 proefglaasjes) en vanaf 1 december kun je dus zo aftellen en kennismaken met wijnen van Jumbo. De box kost €49,95 en is bij het gros van de Jumbo supermarkten te koop.

In de box vind je trouwens ook informatie over de wijnen zodat je iets meer weet over wat je proeft.

Stoney Creek wijnen

Deze Australische wijnen kreeg ik halverwege november toegestuurd. Dit zijn wijnen die je misschien weleens in het schap bij de supermarkt gezien hebt. Ikzelf ken ze nog niet. De aanleiding voor deze wijnpost is het feit dat het wijnmerk een ‘premium’ range is gestart, waar 2 wijnen onder vallen. De witte Limestone Coast Chardonnay en een  rode Shiraz/Viognier.

Wat er niet bij zat maar ook wel nieuw aan het assortiment is; mini flesjes.  De flesjes bevatten 187 ml en zijn verkrijgbaar met rode en witte wijn.

Deze wijnen staan in het schap bij o.a. Plus, Coop, Deen en Vomar.

Ribera del Duero wijnen

Dit is zo onderhand een traditie, wijnpost met Ribera del Duero wijnen zo richting de feestdagen. En ook dit jaar hoef ik niet over de rode wijn voor kerst na te denken! Met deze Arzuaga Gran Reserva 2011 (verkrijgbaar via Bart Wijnimport) en de Vina Mayor Reserva 2014 (te koop via Gall & Gall) komt dat helemaal goed met de kerst wijn spijs combinaties. Nu nog bedenken wat ik kies voor witte wijn.

Kwam er tot voor kort alleen rood en rosé uit de Ribera del Duero, intussen is er groen licht voor La Ribera Blanca, witte wijnen van de Albillo Mayor druif. Wie weet iets voor volgend jaar bij de kerstdis!

Je begrijpt, aan wijnen geen gebrek hier 😉

Dat was mijn maand zo’n beetje. Hopelijk heb je ook een mooie (wijn) maand achter de rug en wordt december nog mooie met de feestdagen die dan op het programma staan.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! Niet alleen lezen over wijn maar ook genieten van wijnen die ik speciaal geselecteerd heb? Dat kan via mijn wijn webshop Wijn van Esther

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Scroll naar boven