Ik heb al best wat wijnabonnementen uitgetest maar die kwamen wel allemaal uit Nederland. Je denkt er misschien niet aan maar ook bij onze zuiderburen kun je terecht voor een wijnabonnement. Zo is Wijnmarkt.be recent begonnen met het aanbieden van zo’n abonnement en mocht ik een van hun wijnboxen uitproberen. 

Hoe werkt het Wijnmarkt wijnabonnement?

Er zijn twee type abonnementen: Premier Cru en Grand Cru. Bij die eerste krijg je 4 flessen die lekker zijn voor iedere dag. Bij de samenstelling wordt er iedere maand gekeken naar een combinatie van wat onbekendere wijnen maar ook klassiekers.

Bij de Grand Cru ontvang je ook 4 flessen, die net wat specialer zijn. In beide gevallen bestaat de box uit een mix van rode en witte wijnen, af en toe rosé. Het is ook een optie aan te geven dat je alleen witte of alleen rode wijnen wilt ontvangen.

En wat kost dit dan? Voor €41,99 heb je de Premier Cru en je betaalt €49,99 voor de Grand Cru. Beide inclusief de verzendkosten.

Oh en als je er nog niet over uit bent welke box je wilt dan kun je ook gaan voor de kennismakingsbox. Dat is gewoon eenmalig.

Bij mij leverde de postbode een aantal weken geleden een mooie stevige zwarte doos met wijnen van het Premier Cru abonnement af.  Daarin vond ik de volgende 4 wijnen:

  • Wijn #1: Fabre Montmayou Phebus Torrontes uit Argentinië
  • Wijn #2: Grande Provence Chenin Blanc uit Zuid-Afrika
  • Wijn #3: Joseph Castan Elégance Carignan uit Frankrijk
  • Wijn #4: LA Cetto Petite Syrah uit Mexico (Ja, je leest het goed! Uit Mexico! Dat dus in het kader van kennis maken met onbekende wijnen. Dit is zeker een onbekende voor mij!)

Een leuke mix van wijnlanden en druivenrassen. De inhoud ziet er zeker veelbelovend uit! In de doos zit ook een boekje met informatie over de wijnen en een suggestie voor een wijn spijs combinatie.

Hoe zijn de wijnen?

Het leukste onderdeel is natuurlijk het proeven! Het is geweldig weer dus ik begin met wit.

Wijn #1: Fabre Montmayou Phebus Torrontes

Deze wijn is gemaakt van de Torrontes druif uit Argentinië. Mocht je nog niet eerder van deze druif gehoord hebben, een goede om te onthouden. Mocht je op het terras zitten en een wijn van deze druif op de wijnkaart spotten, kun je deze zeker gerust kiezen. Ik vind het een perfecte zomerwijn! Zou deze dat ook zijn?

Na het inschenken wordt mijn neus zowieso al enthousiast van de geur van de wijn. Lekker, ik herken iets van perzik! Snel proeven! De wijn is lekker fris, heeft veel smaak en heeft aan het einde van een slok een klein zuurtje. Heerlijk en zeker een mooie zomerwijn.

Leuk weetje: Wijnmaker Hervé van Fabre Montmayou is geboren in Bordeaux en is begin jaren ’90 naar Argentinië gegaan om te investeren in wijngaarden en daar wijn te produceren.


Wijn #2: Grande Provence Chenin Blanc

Van Argentinië door naar Zuid-Afrika voor de Chenin Blanc uit Franschhoek. Geen houtrijping voor deze wijn maar wel 6 maanden rijping sur lie.

Chenin Blanc scoort vaak goed bij mij dus ik kijk ook uit naar deze variant. Voor mij springen de tonen van peer (of appel) er zo uit, verder in de verte wat tropisch fruit. Ik vind de wijn wat aan de subtiele kant en niet zo uitgesproken als ik had gehoopt. Een wijn die dus verder niet heel ingewikkeld is en makkelijk te drinken.

Leuk weetje: Sinds 2004 is dit wijnhuis in Belgisch Nederlandse handen.

Wijn #3: LA Cetto Petite Syrah 

En dan komen we aan bij de Mexicaanse wijn. Ben je ook al nieuwsgierig? Een vrij sterke geur waaruit ik rood fruit en kers kan halen. De wijn is ook vrij sterk van smaak. Het heeft iets kruidigs, ik herken iets van drop of laurier. Verder zit er best wat tannine in de wijn. Sowieso geen wijn die je makkelijk drinkt, dus neem er zeker even de tijd voor.

Het is niet helemaal mijn smaak maar ik vind het erg leuk dat ik nu kennis heb gemaakt met Mexicaanse wijn!

Leuk weetje: In Noordwest Mexico ligt Baja California. Circa 90% van alle Mexicaanse wijngaarden liggen hier.


Wijn #4: Joseph Castan Elégance Carignan

Dan tot slot deze Carignan. Iets heel anders dan de voorgaande Mexicaan! Deze wijn is zachter en wat meer ingetogen. Ik herken weer kers, maar dan de iets rijpere variant, samen met braam. De wijn heeft wat tannines, maar niet te veel. Een mooie afsluiter van deze proefsessie!

Leuk weetje: Deze wijn komt uit de Languedoc, wat de grootste wijnregio van Frankrijk is. Hier komt 40% van de jaarproductie van Frankrijk vandaan.

Wat is het eindoordeel over dit Wijnmarkt wijnabonnement?

Wijnabonnementen zijn eigenlijk altijd leuk, vanwege de variatie en het feit dat je steeds wat anders toegestuurd krijgt. Daarnaast is het ook erg makkelijk, want je hoeft behalve een keer te bestellen verder niks meer te doen. Dat geldt ook allemaal voor dit abonnement.

Een leuke wijnbox en een veelbelovend abonnement, want verrassen doen de gekozen wijnen zeker. En ik kan me voorstellen dat als je zo’n abonnement hebt,  je steeds weer uit blijft kijken naar de volgende box. Een wijnabonnement dat naar meer smaakt dus!

Naast het Wijnmarkt wijnabonnement kun je natuurlijk ook ‘gewoon’ flessen bij Wijnmarkt.be bestellen. Check hiervoor de website.

                       Dit artikel is een samenwerking met Wijnmarkt.be

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Facebook Reacties