Wijnproeverij Maastricht: Wijn proeven met rondleiding bij Thiessen!

Wat is Maastricht toch een geweldige stad! Echt bourgondisch en 100% ingericht op genieten. Wat mij betreft de perfecte plek voor een wijnproeverij. Zoek je een wijnproeverij in Maastricht centrum? Dan is de proeverij met rondleiding door de prachtige wijnkelders van Thiessen Wijnkoopers zeker iets voor jou. De wijn is in ieder geval goed en de locatie is indrukwekkend. En je favorieten neem je zo mee uit de wijnwinkel!

Vakantie & wijnproeverij Maastricht

Lang hoef je er niet voor te reizen, we blijven gewoon in Nederland. En wel in het mooie Maastricht! De stad die mij toch vaak ook een beetje het gevoel geeft in het buitenland op vakantie te zijn. Mocht je binnenkort een weekend die kant op gaan, kun je het dus combineren met een wijnproeverij in Maastricht!

Ga daarvoor naar de Grote Gracht waar je Thiessen Wijnkoopers, de oudste wijnwinkel van Nederland vindt. Al in 1717 begon koopman Guillaume Thyssen daar met zijn wijnhandel. Sindsdien zijn de kelders goed gebruikt voor de opslag van wijn en kun je er nu dus ook rondleiding krijgen.

Wijnproeverij Maastricht bij Thiessen: wijnkelder
Wijnproeverij Maastricht bij Thiessen: De prachtige wijnkelder

Wijnproeverij: we beginnen in de champagnekelder

Elke zaterdag kun je hier terecht voor een proeverij van 6 wijnen en een rondleiding. Dat sprak ons natuurlijk aan, dus toen wij een weekend in Maastricht waren, werd dat onze invulling van de zaterdagmiddag. We werden ontvangen met een glas cava in een van de kelders; de champagnekelder. Dit is een ruimte waar geen wijn meer wordt opgeslagen maar een goede plek om deze middag te beginnen.

Zin om zelf wijn te proeven? Wist je al dat ik ook een wijnproeverij op locatie kan organiseren die helemaal naar jouw wens kan worden opgezet? Lees alles over de vele mogelijkheden!

Locatie straalt klasse en historie uit

Nadat de groep compleet was begon de rondleiding. Door de indrukwekkende wijnkelders en ook langs de bottelruimte. In deze ruimte bottelen ze wijn die elk jaar in Frankrijk ‘en vrac’ (een grote hoeveelheid) gekocht wordt. Dit zijn speciale cuvées die door wijnboeren waarmee Thiessen al jarenlang samenwerkt worden gemaakt.

Als je door de ruimtes met wijntonnen en (oude) flessen loopt voel je de historie van de plek. Te gek om je tijdens het wandelen te bedenken dat hier al zo lang wordt gewerkt met mooie wijn. We kregen in elk geval ontzettend veel zin om te gaan proeven wat Thiessen te bieden heeft. Op naar de wijnproeverij!

Snel richting wijn: proeven!

Na binnen alles gezien te hebben, begon daarna de echte wijnproeverij. Bij goed weer (en lucky us, dat was bij ons het geval) vindt dit buiten plaats. Thiessen heeft namelijk een eigen stadswijngaard! Heel bijzonder zo midden in de stad.

Hier groeien zelfs nog 3 druivensoorten: Pinot Noir, Gamay en Regent. Daar wordt geen wijn van gemaakt maar het geeft wel een geweldige sfeer. Hartstikke leuk om zo tussen de druiven te zitten en meer te horen over de 5 wijnen en ze natuurlijk ook te proeven.

Bij het proeven wordt ook brood en kaas geserveerd. En water. Ook niet verkeerd, aangezien de glazen aardig vol worden geschonken! De sfeer in de groep is al snel opperbest. Ook degene die de rondleiding geeft wordt steeds enthousiaster. Mooi om te merken hoe trots men is op het bedrijf.

Wijnproeverij Maastricht bij Thiessen: wijnstokken

Mooie wijnwinkel: favoriete wijn gaat mee

Na het proeven zat het er op. Als een van de wijnen je goed bevalt, kun je deze na afloop kopen in de wijnwinkel. Wij vonden de cava een topper, dus besloten we daar een flesje van te kopen. Zo hebben we thuis weken later met een glas cava nog eens terug kunnen denken aan deze geslaagde middag. Echt een aanrader!

Het is geweldig om een uitstapje naar Maastricht te maken. Heel erg de moeite waard! Wel nog een tip; maak geen plannen voor een uitgebreid diner ‘s avonds. Na al die wijnen, kaas en brood, heb je daar hoogstwaarschijnlijk geen ruimte meer voor…

Wijnproeverij Maastricht bij Thiessen: de wijn!
Wijnproeverij Maastricht bij Thiessen: de wijn!

Binnenkijken bij Thiessen?

In het onderstaande filmpje krijg je een kijkje binnen bij Thiessen in Maastricht!

Zin in meer wijn?

Dit was een geweldige wijnproeverij in Maastricht. Er zijn op Wijntjes met Esther meer leuke plekken beschreven waar je heerlijke wijn kan drinken. Zo schreef ik eerder over Rayleigh & Ramsay in Amsterdam, wijnbar Ravi in Den Haag en Wijn bij Stijn in Den Bosch. Een van de meest bijzondere wijnbarren/wijnwinkels die ik heb bezocht is trouwens wijnbar ‘t Vliegendt Hert in Middelburg.

In verschillende steden heb ik een aantal aanraders op een rijtje gezet. Bijvoorbeeld de artikelen over leuke restaurants in Den Haag, leuke restaurants in Leiden en leuke restaurants in Den Bosch.

Lijkt het je leuk om zelf ook eens een wijnproeverij te organiseren? Ik vertel je vraag over het organiseren van een geslaagde wijnproeverij thuis!

Leuk als je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

 | Website

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven