Zelf een wijnproeverij thuis organiseren? Het is super leuk om je gasten thuis bijzondere wijnen te laten proeven! Dat kan tijdens een diner met vrienden en lekkere wijn. Maar je kan natuurlijk ook een hele middag of avond besteden met wijn en bijpassende hapjes in de hoofdrol. Wat is er eigenlijk voor nodig om een wijnproeverij thuis te organiseren? Ik leg het je graag uit in dit artikel. Vind je het toch nog lastig of geef je de organisatie het liefst uit handen? De afgelopen tijd heb ik al voor veel groepen wijnproeverijen volledig verzorgd en doe dat met veel plezier ook voor jou!

Een wijnproeverij thuis is zo geregeld in maar 6 stappen:

Stap 1. Geef je wijnproeverij thuis een leuk thema

Kijk eerst wat je thuis op voorraad hebt en aan de hand daarvan is er misschien al een leuk thema te verzinnen! Ik checkte mijn wijnrek en kwam Italiaans, Frans en Spaans tegen. Voilà, mijn thema voor de wijnproeverij werd Mediterraans.

Op mijn eigen wijnshop Wijn van Esther heb ik een aantal wijnboxen staan die je direct kan gebruiken als onderdeel van een wijnproeverij. Omdat het vanwege de maatregelen rondom het coronavirus onmogelijk is om bij elkaar te komen kan ik hier een live online proeverij bij geven. Dat betekent dat je uitleg krijgt over het proeven, de wijnen en dat ik je vragen daarbij direct kan beantwoorden!

Een van de meest populaire wijnboxen is de Vrienden wijnbox. Met de Vrienden wijnbox kan je met vrienden/familie of collega’s van dezelfde wijn genieten en krijg je er in het videogesprek met de groep live een enthousiast verhaal van mij bij!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst het thema verzinnen en de bijpassende wijnen er bij zoeken/kopen. Je kan gaan voor een heel breed thema zoals Mediterraans of heel specifiek een bepaalde druif of regio. Ik geef je ook graag tips! Wat ook nog een optie is, maar wel lastig te regelen, is een proeverij met dezelfde wijn uit verschillende jaren: de verticale wijnproeverij.

wijnproeverij thuis organiseren: wijn line up
Dit was de wijn ‘line-up’ tijdens mijn proeverij thuis intussen alweer een tijd geleden): Scaia (Italiaans), Altos De Rioja Blanco (Spaans), Bottleroom 01 (Frans), Bottleroom 02 (Frans), Langhe Nebbiolo (Italiaans), Barón de Ley Club Privado Rioja (Spaans)

Ideeën voor een thema?
-Een bepaald wijnland.
-Een bepaalde wijnregio.
-Wijnen vergelijken; bijvoorbeeld klassiek vs nieuw wijnland (dus bijvoorbeeld een Franse Chardonnay vs Amerikaanse of Australië).
-Een bepaald seizoen (bijvoorbeeld zomerse wijnen).
-Alleen rosé.
-Blind proeven. Dat is echt super lastig maar wel heel leuk. Je bent dan écht op je zintuigen aangewezen en kunt niet vooraf al wat ideeën krijgen door het lezen van de informatie op het etiket.
– Dezelfde wijn proeven in verschillende glazen om zo te kijken welk glas het best bij de wijn past.
– Verschillende wijn/spijs combinaties uitproberen en kijken welke hapjes het best bij de wijn passen. Bijvoorbeeld wijn combineren met kaas of met chocolade.
– Alleen mousserende wijnen van verschillende stijlen zoals champagne, sekt, cava en franciacorta.

Stap 2. Bepaal de volgorde van de wijnproeverij

De volgende vraag bij het organiseren van je eigen wijnproeverij thuis is de volgorde. Het is het beste om op te bouwen in smaak intensiteit. Dus beginnen met lichte, niet houtgerijpte wijnen en daarna de vollere, houtgerijpte wijnen ofwel de knallers als laatste. Hierdoor is het eigenlijk wel logisch dat je met wit begint en met rood eindigt. Mocht je ook bubbels hebben, dan is het perfect om daar mee te beginnen!

Stap 3. Regel goed gezelschap

Misschien net zo of eigenlijk nog wel belangrijker dan de wijnen; het gezelschap! Leuk om wijnen te proeven, maar het is pas echt geslaagd als je dat met mensen kunt delen, vind je niet? Dus bedenk welke wijnliefhebbers je kent in je vriendenkring, familie of misschien van je werk en nodig ze uit om te komen proeven. Gezellig!

wijnproeverij thuis organiseren: wijn en hapjes kaas

Stap 4. Haal je glazen uit de kast

Als je professioneel gaat proeven zijn er speciale proefglazen die je kunt gebruiken. Tijdens de WSET 2 wijncursus die ik eerder dit jaar volgde, proefden we met behulp van Spiegelau proefglazen. Maar voor een proeverij thuis kun je natuurlijk gewoon je eigen wijnglazen gebruiken. Het is leuk om wijnen met elkaar te kunnen vergelijken dus kijk hoeveel glazen je in de kast hebt staan en of je voor iedereen bijvoorbeeld twee witte wijn en twee rode wijn glazen neer kunt zetten. Vergeet de waterglazen niet! Van al dat proeven krijg je dorst 😉 En het is ook handig om tussen de wijnen door de smaak te neutraliseren met water.

Stap 5. Maak een proefformulier

Bij een wijnproeverij proef je meestal wel aardig wat wijn.  Tenzij je een heel goed geheugen hebt, zou ik je aanraden een proefformulier te gebruiken. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Voor thuis zou ik de wijnen ‘beoordelen’ op uiterlijk/kleur, geur en smaak en het verder niet te ingewikkeld maken. Leuk om te kijken of je tafelgenoten tijdens het proeven hetzelfde vinden van de wijn of juist niet. Proeven is ook voor een deel persoonlijk, dus dat laatste kan best!

wijnproeverij thuis organiseren: wijn en hapjes

Stap 6. Zorg voor bijpassende hapjes

Ook handig en lekker om wat te eten bij het wijnproeven! Het leukste is natuurlijk om de hapjes op het thema af te stemmen. Dat kan een hele voorbereiding zijn maar je kan ook kijken of je nog olijven en kaas in huis hebt en welke combinaties je daarmee kan maken. Als je echt gaat voor bijpassende hapjes dan kost dat wat meer voorbereidingstijd.

Over de juiste hapjes bij de wijn wordt heel veel gezegd maar net zoals met wijn geldt ook voor het combineren dat smaak altijd erg persoonlijk is: wat voor de een een hemelse combinatie is, vindt een ander vreselijk. Gelukkig is het niet zo dat je voor het combineren strikte regels hoeft te volgen zoals: bij vis altijd witte wijn. Een rode Spatburgunder kan ook fantastisch bij vis namelijk.  Aan de andere kant is ´wit bij vis, rood bij vlees´ wel een handig startpunt, omdat je dan toch vaak goed zit. Gewoon een kwestie van proberen. Als je een wijnproeverij voor een groep organiseert zijn al die verschillende voorkeuren best lastig. Om je te helpen de hapjes te kiezen die bij veel mensen in de smaak vallen zet ik een paar algemene wijn spijs tips onder elkaar:

 • Een romige Chardonnay is geweldig bij vis als zalm of bij garnalen. Ook lekker bij geroosterde nootjes.
 • Een gouden combinatie is champagne met oesters. Het ziet er ook nog eens heel feestelijk uit.
 • Bij de BBQ is een stevige Shiraz of Malbec een prima combinatie voor vlees met kruidige sauzen. Dit is sowieso een tip: als je wijn gaat combineren; let dan vooral op de smaak van de saus, aangezien die vaak overheerst.
 • Pittig Aziatisch eten is vaak heerlijk met Riesling.
 • Cabernet Sauvignon en steak.
 • Ik ben gek op de combinatie port en (blauwader) kaas. Maar je kan ook een mooie zoete dessertwijn kiezen en deze met geitenkaas combineren.

Zo, en met deze 6 punten zorg je dus voor een geslaagde wijnproeverij thuis!

Heb jij wel eens een wijnproeverij thuis georganiseerd of ga je dat binnenkort doen? Leuk als je dat laat weten! Geen zin om het zelf te regelen? Kies dan voor een Wijntjes met Esther wijnproeverij en ik kom bij je thuis om je te verrassen en je kennis te laten maken met leuke wijnen. We maken er een gezellige avond van waarbij je ook nog eens wat opsteekt over wijn!

Wijntjes met Esther wijnproeverij
Lijkt het je wat zo’n Wijntjes met Esther proeverij? Check hier voor meer info en om te reserveren!

Meer tips over wijn

Ga je bij iemand anders thuis wijn proeven en wil je iets meenemen? Ik heb geef een aantal tips voor een leuk cadeau voor een wijnliefhebber. En heb je geen zin zelf een proeverij te organiseren maar wel om op een leuke manier wijnen te proeven? Doe dan eens een Wijnspijswandeling in een stad naar keuze!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Niet alleen lezen over wijn maar ook genieten van wijnen die ik speciaal voor je geselecteerd heb? Dat kan via mijn wijn webshop Wijn van Esther

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: Ahr & Mittelrhein in Duitsland. Cheers!

Deel met vrienden
 • 48
 •  
 •  
 • 8
 •  
 •  
 •  
  56
  Shares