Had ik maar meer vakantiedagen, dan ging ik veel vaker! Op wijnreis welteverstaan. Ik vind het altijd zo leuk om wijngebieden, wijnhuizen en wijnmakers te bezoeken. Om te merken hoe gepassioneerd de mensen zijn die er werken, de mooie omgeving. Een aantal maanden terug ging ik op wijnreis naar de Ahr in Duitsland. Wat een geslaagd bezoek was dat. Het Ahr wijngebied is vrij klein en daardoor overzichtelijk en je kunt er zelfs goed wandelen (tussen de wijnstokken!). Om de ervaring compleet te maken overnachten we bij een wijnmaker! In deze blog 7 tips voor als je ook die kant op gaat (doen!!).
Het Ahr wijngebied: rode wijn (vooral Spätburgunder) paradijs!
De Ahr is een Duits wijngebied waar je vanuit Den Haag binnen zo’n 3,5 uur bent. Je bent er dus zo! Dit is een van de kleinste wijngebieden van Duitsland en heeft z’n naam te danken aan de gelijknamige rivier de Ahr. In deze regio worden geweldige rode wijnen gemaakt en het is vooral Spätburgunder (de Duitse Pinot Noir) wat hier de klok slaat. Hier groeien de druiven op hele stijle hellingen, en vooral rode druiven komen op die manier goed tot hun recht. Doordat het in een dal ligt, hebben de druiven ook weinig last van wind.
Voordat de Ahr bekend stond om z’n top wijnen kwamen er eerst lange tijd nietszeggende wijnen vandaan, vrij zoete wijnen die laat (Spät) geplukt werden, totdat Werner Näkel (van Weingut Meyer-Näkel) en wijlen Gerhard Stodden (van Weingut Stodden) besloten dat het beter kon en geïnspireerd door de grote wijnen van Pinot Noir uit de Bourgogne aan de slag gingen. Met resultaat zoals we intussen weten!
Tip 1. Bezoek Weingut Nelles
Van Weingut Nelles had ik al gehoord. Zij maken namelijk super lekkere Spätburgunder, die ik jaren geleden ontdekte bij mijn favoriete wijnbar Bouzy.
Toen we besloten naar het Ahr wijngebied te gaan was één bezoek al direct duidelijk. Boven aan het lijstje? Juist Weingut Nelles! En dat was ook waarmee we ons lange weekend in Duitsland begonnen.
Meer over Weingut Nelles
Dit wijnbedrijf vind je in Bad Neuenahr-Ahrweiler en net als de andere wijnhuizen die we bezoeken is Nelles ook onderdeel van het VDP. VDP staat voor Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter ofwel de vereniging van wijnproducenten die samen een bepaalde (hoge) kwaliteitsnorm nastreven en promoten.
Aan het roer staan Thomas Nelles en zoon Philip Nelles. Die laatste geeft ons een rondleiding door hun kelder en samen met hem proeven we veel moois.
Proeven direct vanuit het vat!
Dat proeven begint in de kelder met een heuse ‘barrel tasting’ ofwel tussen de vaten én rechtstreeks vanuit de vaten! Hoe gaaf is dat!? In de vaten grotendeels de oogst van 2017 (rode wijnen) die nog wel even moet liggen maar die zeker (nog ongefilterd) al wel geproefd kan worden.
We proeven de wijn uit 4 verschillende vaten, maar geen enkele wijn is hetzelfde. Dit komt bijvoorbeeld omdat de druiven groeiden op andere ondergronden, het type vat wat gebruikt is (nieuw vs. al aantal jaar gebruikt). Ook proeven we ter vergelijking nog wijn uit 2016 om het verschil in klimaat te proeven. Want 2017 had een koele zomer en dus was er een langere rijpingsperiode nodig. 2016 daarentegen was een warmer jaar.
En nog meer proeven
Na de barreltasting, nemen we boven plaats. Philip komt erbij en laat ons heel wat proeven. Of we ook van witte wijn houden? Tuurlijk! Dus niet alleen rood, we beginnen deze proeverij met wit:
- Riesling Alte Reben 2016 – En ja echt Alte Reben (=oude stokken), want de druiven voor deze wijn rijpten op 64 jaar oude stokken!
- Grauburgunder 2017
- Blanc de Noir Spätburgunder 2017 – Een witte wijn gemaakt van blauwe druiven!
- Ruber Pinot Noir 2016 – Een ‘basic’ Pinot Noir gemaakt, een perfecte alledaagse wijn.
- Pinot Noir 2016 – Jaaaa, daar issie. Mijn favoriet die ik al ken uit Nederland. Hij blijft echt top!
- Madeleine Frühburgunder 2016 – De druiven voor deze wijn, worden zoals de naam al weggeeft vroeger geplukt dan de rest. Zo’n 3 weken eerder. De wijn is dan wat zachter en op deze manier worden nog wat meer zuren bewaard.
- Ahr 1 2015 – Een blend van 2 van hun Grand Cru wijngaarden; Landskrone en Sonnenberg. 50% heeft gerijpt op nieuwe houten vaten, 50% op eerder gebruikte vaten. Deze wijn is wat complexer dan wat we tot nu toe geproefd hebben.
- B52 Grand Cru Grosses Gewächs – Nee, we drinken niet op eens een shotje tussendoor. B52 is gewoon de naam van de een na laatste wijn die we proeven. Een wijn van druiven die groeiden op een vulkanische ondergrond.
- Ahr 6 2013 – Een zoete wijn (in de stijl van port) ter afsluiting. Deze wijn is een samenwerking tussen 6 verschillende wijnmakers uit de regio (allen VDP). Lekker!
Wat een uitgebreide proeverij! En wat leuk dat we met de wijnmaker zelf aan tafel zaten. Je snapt we konden niet zonder lege handen hier weggaan. Een doosje wijnen in de achterbak en hup op naar de volgende wijnmaker.
Meer info over dit wijnhuis? Check de website. Zelf een keer een wijn van Nelles proberen? Ik heb ‘m sinds kort in de Wijn van Esther webshop!
Tip 2. Bezoek Jean Stodden
Meer over Jean Stodden
Al vanaf 1578 houdt de familie Stodden zich bezig met wijnbouw en in 2006 neemt Alexander Stodden (vijfde generatie) het bedrijf over van zijn vader Gerhard. 95% van de productie is rode wijn en daarvan is 88% Spätburgunder.
Als we hier binnen komen treffen we de wijnmaker zelf, Alexander. Hij moet even los komen in het begin, maar zodra hij merkt dat we echt geïnteresseerd zijn in het wijnhuis en zijn wijnen praat hij honderduit. Net als bij Nelles is de kwaliteit van de wijnen hier nummer 1 prioriteit. Maar was er bij Nelles nog ruimte voor invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld het weer) bij Jean Stodden is dat niet het geval. Als de weersomstandigheden een jaar wat minder zijn is dat voor hem geen ‘excuus’ voor een wat mindere of andere wijn dan hij in gedachten heeft. Het moet altijd perfect zijn, no matter what. We praten hier duidelijk met een perfectionist met een grote drive en voor wie alles moet wijken voor de wijn.
Zo vertelt Alexander dat nadat de druiven geplukt zijn hij als eerste samen met o.a. zijn moeder en 3 beste medewerkers zelf de juiste druiven selecteert.
Verder vertelt hij dat hij veel heeft geleerd van zijn tijd in de Bourgogne. Met die kennis is zijn doel niet om precies hetzelfde te doen, maar die kennis wel zo in te zetten om nu in Duitsland de best mogelijke wijnen te maken.
Die kwaliteit proef je zeker terug in zijn wijnen. Ik heb vooral geproefd en hier verder geen gedetailleerde proefnotities gemaakt. Gelukkig gingen we ook hier niet met lege handen weg en kunnen we de wijnen van dit wijnhuis nog een keertje uitgebreid thuis proeven.
Meer info over dit wijnhuis? Check de website.
Tip 3. Slapen bij Max Schell
Na het prikken van een datum voor deze wijnreis, ben ik meteen op zoek gegaan naar een plek om te overnachten. Een hotel is altijd prima maar het leek mij wel leuk te kijken of er mogelijkheden waren om bij een wijnhuis te overnachten. En ja, daar zijn genoeg mogelijkheden voor in de Ahr! Wat je zowieso veel tegenkomt zijn (kleine) wijnbedrijven die ook ‘Ferienwohnungen’ aanbieden, ofwel een vakantieverblijf. Zo ook bij Max Schell in Rech. Daar zijn 2 vakantieverblijven en bij een daarvan (Herrenberg) kijk je zo uit op de wijngaarden! Toen ik die foto’s zag op hun website was ik verkocht. Dit verblijf is groot genoeg voor 2-4 personen. Er is 1 slaapkamer en een aparte kamer met een slaapbank. Het uitzicht was precies zoals op de foto’s en die wijngaarden zie je dus vanaf het terras bij het verblijf. Heel gaaf en een mooie plek ook om bijvoorbeeld te ontbijten ‘s ochtends.
Jammergenoeg hadden we geen tijd om ook hier wijnen te proeven want ook bij Max Schell wordt wijn gemaakt en kun je het overnachten ook combineren met wijnproeven.
Tip 4. Loop de Rotweinwanderung
Lees het kopje nog maar eens, ja het staat er: rode wijn wandeling! Dat moet je als wijnliefhebber toch als muziek in de oren klinken? Mij in ieder geval wel. Dit is een route van 35 kilometer waarbij je praktisch tussen de wijngaarden loopt. Vanwege de vele stijle hellingen, loop je wat hoger en kun je uit kijken op de wijndorpen. Wij liepen van Rech naar Dernau voor een bezoek aan twee wijnhuizen daar en wat een geweldige wandeling was dat!
Zo gaaf dat je gewoon tussen de wijnstokken kunt wandelen! Dit moet je echt doen als je in de Ahr bent. Je hoeft ook helemaal niet die 35 km te lopen, er zijn verschillende routes. Die van ons was ook helemaal niet lang, maar ik had het echt niet willen missen.
Tip 5. Bezoek Meyer Näkel
Het eerste wijnhuis wat we op onze tweede dag bezoeken is Meyer Näkel in Dernau. Hier staan twee dames Dörte & Meike aan het roer. Maar als wij er zijn, zijn zij er niet. Het is een populaire plek, want als wij binnen komen is er al geen ruimte meer in het proefgedeelte en kun je alleen nog maar voor in de zaak staand wat wijnen proeven. Dat doen we dus.
We proeven:
- Us de La Meng 2016 uit de Apollinaris Meyer serie, vernoemd naar de over-over grootvader. Een blend van Spätburgunder, Frühburgunder en Dornfelder.
- 2016 Spätburgunder
- 2016 Grauwacke ‘G’ gemaakt van druiven van de wijngaarden met vulkanische bodem. Deze wijn heeft houtrijping gehad en is mijn favoriet, die daarom dus ook mee naar huis gegaan is.
- 2016 Blauschiefer
- 2016 ‘S’ Grosses Gewächs
- 2008 Ardosino, een van de wijnen die ze in samenwerking met een ander wijnhuis gemaakt hebben. Deze komt uit Portugal.
- 2017 Riesling
Bij Jean Stodden en Nelles kregen we doordat we de wijnmakers spraken een goed beeld van het bedrijf en de passie van de wijnmakers. Bij Meyer Näkel kregen we dat door de setting niet echt mee.
Meer over Meyer Näkel
Ook dit is een familiebedrijf, waarbij de naam afkomstig is van grootouders Paula Meyer en Willibald Näkel die in 1950 met elkaar trouwen. In het begin hadden ze maar 1,5 hectare. Terwijl de meeste wijnmakers in die tijd zoete wijn maakten, besloot Willibald voor drogere wijnen te gaan. Uiteindelijk is het aantal hectare wijngaarden na al die tijd steeds verder gegroeid en steeds succesvoller geworden. Met alle juiste wijndiploma’s op zak zijn het nu de 2 kleindochters die het voor het zeggen hebben.
Meer info over dit wijnhuis? Check de website.
Tip 6. Bezoek Weingut Kreuzberg
Vanuit Meyer Näkel is het maar een paar minuten lopen naar Weingut Kreuzberg, ook in Dernau dus. Een van de medewerkers die hier al 30 jaar werkzaam is, laat ons een heleboel moois proeven en vertelt ons daar met veel passie over. Bij Kreuzberg geldt: Glass Wein muss Spass machen! (een glas wijn moet voor plezier zorgen). Helemaal mee eens.
- Blanc de Noir 2017
- Casa Blanca 2016
- Spätburgunder 2015
- Unplugged 2016
- Devonschiever 2016
- Hardtberg Grosses Gewächs Frühburgunder 2015
- Schieferlay Grosses Gewächs Spätburgunder 2015
- Casa Nova Cabernet Sauvignon
- Blanc de Noirs traditionelle
Deze proeverij hat viel Spass gemacht! Mooie wijnen geproefd en ook hier wat flessen gekocht voor thuis.
Meer over Weingut Kreuzberg
Dit wijnbedrijf is opgezet in 1953 door Hermann-Josef Kreuzberg Sr. en ook dit is een familiebedrijf. Op dit moment met de 3e generatie, zoon Ludwig die er de scepter zwaait samen met Frank Josten. Op dit moment bezit Weingut Kreuzberg 9 hectares aan wijngaarden. Daarbij hebben ze ook een ‘wijntaverne’ en een gastenverblijf wat gerund wordt door Sandra Kreuzberg.
Meer info over dit wijnhuis? Check de website.
Tip 7. Drink wijn op een wijnmarkt!
Hoe toevallig, precies in het weekend at wij er waren was er ook de Pfingsten Weinmarkt in Ahrweiler. Eigenlijk gewoon een soort wijnfestival met maar liefst 200 verschillende wijnen die bij verschillende kraampjes geproefd kunnen worden. Naast wijn, natuurlijk ook hapjes en live muziek (dat was niet helemaal onze smaak ;)). Het was top weer dus een leuke invulling van onze namiddag. En zo hadden we toch de mogelijkheid om ook nog een wijn van wijnhuis Adeneuer te proeven. Dat is een van de top wijnhuizen uit de Ahr, die we niet meer hebben kunnen bezoeken dat weekend maar op deze manier konden we toch even kort kennismaken.
Kort samengevat waarom je ook echt eens op wijnreis naar de Ahr moet
- Het is dichtbij! Paar uur rijden en je bent er.
- De kwaliteit van de wijnen is hoog.
- Er zijn heel veel wijnhuizen, je kunt dus veel proeven.
- Hoge kwaliteit maar onderling toch ook veel verschillen tussen de wijnhuizen.
- Je kunt er zo tussen de wijnstokken lopen.
- Wijn speelt hier de hoofdrol, dat zie je in elk dorp terug.
En ben je overtuigd?
Mocht je gaan dan is het goed om na te denken over de periode waarin je gaat. Wij gingen in het Pinksterweekend waarbij het op vrijdag en zaterdag heerlijk rustig was. Bij de wijnhuizen (op Meyer Näkel na) is er dan alle tijd voor je en kun je rustig de tijd nemen om te proeven. Het is dan in de dorpjes ook rustig en vooral ‘s avonds is er later op de avond weinig te beleven. Wij hoorden dat vooral september en oktober de drukke maanden zijn. De Ahr wordt dan ‘overspoelt’ met bussen vol ouderen. Het zijn natuurlijk de perfecte maanden om de wijngaarden te bezoeken, zo rondom de oogst maar hou er dus rekening mee als je in die periode gaat, dat je zeker niet de enige zult zijn!
Nog meer info over dit wijngebied? Check deze site. Of lees mijn andere blog over de Ahr, want intussen ben ik er nog een keer geweest.
Let op: In 2021 is de Ahr getroffen door een enorme overstroming. Nog altijd zijn de gevolgen merkbaar. Het kan er dus net wat anders aan toegaan dan wat ik heb ervaren toen ik er was! Check bijvoorbeeld dus vooraf of een wijnmaker/wijnhuis beschikbaar is voor een proeverij, of restaurants open zijn en of alle locaties nog op dezelfde plek zitten. Sommige wijnmakers hebben tijdelijk een andere plek.
Meer wijn op reis?
De Duitse Ahr is dus zeker een bezoekje waard! Wat in Duitsland nog meer echt de moeite is; de Moezel! En daar draait het vooral om Riesling. Sicilië is ook echt een aanrader, een topbestemming voor vakantie, wijn en wijnproeverijen! Of ga eens op wijnreis naar de Alto Adige of Piemonte in Italië, geweldig. Ook de Elzas en de Bourgogne zijn een must-visit. Je kunt ook eens dichtbij huis langs wijnhuizen gaan. Ga bijvoorbeeld eens naar Limburg of wijndorp Groesbeek.
Heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!
Ziet er uit als goede tips! We gaan overmorgen voor een paar dagen naar het Ahrtal, maar zag dat alle wijnhuizen die jij noemt met kerstreces dicht zijn… Dan moeten we nog maar eens terug in het voorjaar! Leuke website & blog trouwens, ik ben ook fan van Sicilië & Alto Adige. Tip voor een volgende wijnreis: Hongarije. Komt veel moois vandaan en hier in NL – buiten Hongarije eigenlijk – amper bekend of verkrijgbaar.
Hi Guido, super leuk dat je die kant op gaat! Wel jammer dat de meeste wijnhuizen dicht zijn. Maar inderdaad goede reden om nog eens terug te gaan 😉 Hongarije ken ik nog niet echt als wijnland… moet ik maar eens een keer wat van proeven!