Alweer een aantal maanden geleden mocht ik mee op wijnreis naar Franken. Een wijnregio waar je misschien niet meteen aan denkt als je aan wijnland Duitsland denkt. Maar daar komt na het lezen van deze blog, vast verandering in!
Wijnregio Franken, waar de Silvaner zich echt thuis voelt
De druif en trots van deze regio is de Silvaner. Een druif die in andere landen als Sylvaner geschreven wordt, maar in Duitsland dus met een ‘i’. Het is een druif die zorgt voor frisse, fruitige, droge wijnen met zachte zuren. Vergisting gebeurt meestal in roestvrij staal.
In tegenstelling tot de Riesling druif, kan de Silvaner niet zo goed tegen vorst en kou. Vandaar dat de Silvaner in Franken helemaal goed op z’n plek is vanwege het klimaat wat overwegend continentaal met droge, warme zomers en koude winters is.
Een bijzondere fles voor Silvaner
Ook typisch Franken is de bijzondere fles waar nog een groot deel van de Silvaner wijnen in gebotteld wordt; de Bocksbeutel. Een fles met een platte ronde vorm en een korte hals.
Waar de naam vandaan komt is niet zeker. Zou het zo genoemd zijn vanwege de gelijkenis met een oude veldfles/buideltas? Of klopt toch het verhaal dat het zo genoemd is vanwege de gelijkenis met met de balzak van een geit. Wat denk jij ?
Hoe dan ook, ik vind het wel wat hebben zo’n fles! Sinds 1989 is de bocksbeutel in de Europese Unie een beschermde naam en mag slechts voor de Frankische wijn worden gebruikt (al zijn er wel enkele uitzonderingen).
Het gebruiken van deze fles is uit traditie onstaan maar is natuurlijk helemaal niet zo praktisch (denk eens aan het verpakken van zulke flessen). Tijdens onze reis zagen we dan ook dat het per producent verschilt. Sommigen zetten de traditie voort, anderen kiezen toch voor gemak.

Mijn 6 tips voor je wijnreis naar Franken
Nu je dit weet, is het hoog tijd voor mijn tips. Tijdens de reis hebben we een heleboel wijnhuizen en verschillende wijndorpen bezocht en tijdens lunches/diners van nog meer wijnmakers wijnen geproefd. Als ik alles zou noemen, wordt het een heel boekwerk dus om het enigzins overzichtelijk te houden, heb ik een selectie gemaakt. Hier komen mijn 6 tips:
Tip#1.Weingut Bürgerspital in Würzburg
Onze ontdekkingsreis in Franken startte in Würzburg op de Alte Mainbrücke. Würzburg is een levendige stad direct aan de Main en omgeven door groene wijnbergen. Prachtig! Na een korte wandeling was het tijd voor ons eerste bezoek aan een wijnhuis; Weingut Bürgerspital. Niet zomaar een wijnhuis.
Weingut Bürgerspital is aangesloten bij het VDP en heeft een lange geschiedenis. Ze beschikken over 120 hectare aan wijngaarden waar Silvaner, Riesling en verschillende Pinot rassen aangeplant staan. De beste witte wijnen worden in Bocksbeutel flessen gebotteld. Dat zijn die kenmerkende flessen voor deze regio. In deze blog zie je ze op een aantal foto’s voorbij komen.
Het bijzondere is dat dit wijngoed onderdeel is van een zorginstelling. Al honderden jaren kunnen hulpbehoevenden hier terecht. Op dit moment richt de stichting zich op ouderenzorg.
Meer info? Check de website.
Tip#2 Hotel Weingut Meintzinger in Frickenhausen
In dit hotel verbleven we 2 nachten. Wat een te gekke, eigentijdse en moderne locatie! En dus niet alleen een hotel maar ook een plek waar wijn gemaakt wordt. En al lang ook. In 2005 namen Jochen en Michaela Meintzinger als 8e generatie de leiding in het bedrijf over en tijdens ons bezoek werden wij ontvangen door hun zoon Philipp, die ook in het wijnbedrijf zit.
Hij laat ons het hotel zien maar ook de wijnkelder en ruimtes waar de wijn gemaakt wordt. Een echte wijnbeleving hier!
Meer info? Check de website.
Bezoek je graag wijnhuizen? Dan kun je je verblijf hier heel makkelijk combineren met een bezoek aan VDP Weingut Bickel-Stumpf, de buren van Meintzinger!
Tip#3Weingut Brennfleck in Sulzfeld am Main
Maak een mooie stadswandeling door dit wijndorp zoals wij deden en ga langs bij Weingut Brennfleck, een familiebedrijf waarbij na 425 jaar de 13e generatie aan het roer staat.
Gevestigd in het voormalige onderkomen van ridder ‘Von Essel’ maken Hugo en Susanne Brennfleck samen met hun team met veel liefde wijn. Met oog voor traditie en opgedane kennis uit het verleden maar ook inspelen op huidige ontwikkelingen en innovatie, waarbij duurzaamheid en zorg voor de natuurlijk een belangrijke rol spelen.
De liefde voor Silvaner is hier groot, dus als je hier een proeverij doet zul je daar verschillende wijnen van proeven. Al maken ze ook o.a.Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder maar ook wat rode en mousserende wijnen.
Meer info? Check de website.
Tip#4 Weingut Rainer Sauer in Escherndorf
Door naar het volgende wijnhuis wat zeker een aanrader is om te bezoeken als je op wijnreis in Franken bent. Ook hier heb je te maken met een familiebedrijf, dat aangesloten is bij het VDP.
Ze bezitten 14 ha aan wijngaarden met natuurlijk de hoofdrol voor Silvaner, wat voor 61% aangeplant is. Daarnaast staat er 20% Müller-Thurgau, 9% Riesling, 4% Kerner, 2% blauwe druiven, 4% overig.
Wij werden ontvangen door Daniel Sauer, de nieuwe generatie die het van zijn ouders Rainer en Helga overneemt. Hij is bescheiden maar je merkt tijdens zijn uitleg tijdens de rondleiding en proeverij dat hij erg gedreven is, streeft naar hoge kwaliteit en vol passie zit voor het vak. Mooi om te zien!
Ook hier proef je de veelzijdigheid van Silvaner. Wij mochten er zelfs een proeven uit 2008!
Meer info? Check de website.
Tip#5 Winzerhof Nagel in Dettelbach
Tot slot tijd voor een wat kleinschaliger wijnhuis; Winzerhof Nagel. Hier wordt de ervaring van vader Roland gecombineerd met de nieuwe ideeën van zoon Tobias. Dat resulteert in 3 verschillende ‘lijnen’: Holznagel, Stahlnagel en Ankernagel. Tof bedacht die namen! Bij de eerste 2 verwijst het eerste deel van die namen naar de wijze waarop de wijn vergist is.
De druiven voor de Stahlnagel wijnen worden met de hand geplukt. Vergisting gebeurt in een edelstalen tank. Daarna volgt er nog rijping op lie in de tank voor meer diepte en structuur. Deze wijnen zijn de instap.
De beste druiven zijn voor de Holznagel wijnen die afkomstig zijn van de oudste wijngaarden van de familie. Zoals ‘Holz’ in Holznagel al verklapt, vindt de vergisting plaats in houten vaten.
Maar waar verwijst Anker dan naar, in Ankernagel? Niet naar een optie voor vergisten, maar naar de druif die het anker is in Franken. Intussen weet je het al, dat is de Silvaner druif.
Deze druiven staan aangeplant op de beste wijngaard van Winzerhof Nagel; Berg Rondell. Deze Ankernagel wordt dan ook (als enige wijn in het portfolio) gebotteld in de speciale Bocksbeutel fles.
Je kunt hier ook overnachten!
Meer info? Check de website.
Tip#6 Niet vergeten… de wijngaarden bezoeken!
Het bezoeken van wijnhuizen, het proeven van wijnen, het ontmoeten van wijnmakers. Onwijs leuk! Maar een bezoek aan de wijngaarden mag natuurlijk ook niet ontbreken. Je hoeft niet ver te zoeken in ieder geval want wijngaarden zijn hier natuurlijk volop. Zo bezochten wij de Weinberg Julius-Echter-Berg vlakbij bij het wijndorp Iphofen.
Wijnregio Franken, echt een bezoek waard!
En ben je enthousiast geworden? Ook deze wijnregio is echt een bezoek waard en prima aan te rijden vanuit Nederland.
Wil je een (of meer) van de genoemde wijnhuizen gaan bezoeken? Ik zou je dan aanraden altijd vooraf contact op te nemen om te checken of een proeverij/rondleiding mogelijk is op het moment dat je van plan bent te gaan. Dit is niet alleen een tip voor hier, maar sowieso voor elk wijngebied waar je heen gaat.
Nog meer tips voor een Duitse wijnreis?
Voor Duitsland heb ik ook nog tips voor je als je naar de Moezel of de Ahr (die vorig jaar natuurlijk met die overstromingen te maken hebben gehad, dus check vooraf of bezoeken e.d. al wel mogelijk zijn of niet….) gaat. Ook de Mittelrhein en heb ik al eens bezocht.
Voor deze reis ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging.
Mis geen enkele update en volg wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!