Vakantie is bij uitstek het moment om te genieten van allerlei lekkere wijnen en lekker eten. Dit kun je natuurlijk makkelijk doen op allerlei leuke terrasjes, bij gezellige restaurantjes of door zelf iets te scoren in de lokale supermarkt. Maar je kunt er ook op uit om ergens ‘echt’ wijn te proeven. Ik deel graag drie wijnvakanties met je. Vandaag deel 1: Wijnreis in Amerika!

Wijnreis in Amerika

Wijnreis in Amerika

Mijn nummer 1 is met stip Amerika. Geen verrassing natuurlijk als je eerdere artikelen hier hebt gelezen. Ik heb er een aantal jaar gewoond en gewerkt. Op mijn wijn blog schreef ik eerder over wijnland Amerika en een van mijn favorieten: Ironstone Zinfandel. In 2015 was Californië onze vakantiebestemming. Wijn proeven in een van de wijngebieden van deze staat kon natuurlijk niet op ons reis ontbreken. Na al veel moois gezien te hebben (Grand Canyon om maar iets te noemen) maakten we, voor we onze laatste dagen in San Francisco zouden doorbrengen, een stop in Santa Rosa. Deze stad is de hoofdstad van de winecounty Sonoma.

Wat is het beste vervoer tijdens een wijntour?

Via Airbnb hadden we daar een super plek met een geweldig uitzicht zoals je hier boven op de foto kunt zien.
Maar we kwamen niet voor een mooi huisje maar voor wijn! Tja, en dan heb je natuurlijk een uitdaging. Hoe kom je bij al die wijngaarden? We hadden wel onze huurauto ter beschikking, maar wijn proeven en zelf autorijden is geen optie. Vooraf hebben we het een en ander uitgezocht (Zijn er winetours die we kunnen doen? Kunnen we een chauffeur huren voor een paar uur? Is er een bus?) maar het wordt al snel prijzig. Uiteindelijk hebben we gekeken welke wijngaarden ons leuk leken (ik heb daarvoor ook reviews op Tripadvisor & Yelp gecheckt) en daarnaast ook op de ligging ten opzichte van Santa Rosa gelet.

Tijdens onze vakantie hebben we veel gebruik van Uber gemaakt, dus waarom niet tijdens onze eigen wijn tour? Zo gezegd, zo gedaan. Uiteindelijk ging dat super goed trouwens! Mocht je een wijnreis in Amerika plannen kan ik het je zeker aanraden. De dekking van Uber is behoorlijk goed en we hebben alleen bij de meest afgelegen winery  (Matanzas Creek) wat langer moeten wachten. Met een glas wijn erbij is dat geen straf.

Eerste stop: Kunde Family Winery

Onze eerste stop was Kunde Family Winery waar we de wijnen van het tasting menu uitprobeerden. Deze werden een voor een uitgeschonken met een korte uitleg over de wijn. De wijnen werden binnen ingeschonken maar wij namen ons glas gewoon mee naar buiten om daar ook rond te kijken. Je ziet duidelijk dat de mensen bij Kunde heel trost zijn op hun ‘legacy’ en het zijn van een echt familiebedrijf. Kunde noemt zich een ‘terroir driven’ wijnmaker. Dat betekent dat je de invloed van de omgeving, dus bijvoorbeeld van het klimaat (dat in Sonoma veel veranderingen kent, soms per dag), de grond waarop de druiven staan en de hoogte waarop de druiven groeien zou moeten kunnen terugvinden in de wijnen.

Wijnreis in Amerika

Wijnreis in Amerika

Tweede stop: Kenwood Vineyards

Na ons bezoek aan Kunde hadden we geen Uber nodig, aangezien onze volgende bestemming, Kenwood Vineyards, zo dichtbij ligt dat we konden lopen. Bij Kenwood werden we heel vriendelijk ontvangen. Het was rustig waardoor alle tijd werd genomen om ons alles te vertellen over het wijnhuis, de wijnen en waarom de smaak van Kenwood wijnen zo bijzonder is. Veel schijnt te maken te hebben met de steenachtige en zanderige grond. Over deze grond is door Kenwood een heel gaaf filmpje gemaakt:

Wijnreis in Amerika

Derde stop: Matanzas Creek

Onze laatste bestemming was Matanzas Creek Winery, bekend om z’n lavendeltuinen. Bij ons niet te zien, omdat ze al uitgebloeid waren. Als je het wilt zien, kijk dan eens bij de Virtual Tour op hun website. Het restaurant met terras ligt wat hoger tussen de bomen. Net een soort (open) boomhut, echt sprookjesachtig! Van al dat wijn proeven krijg je trek en elke gelegenheid die we krijgen pakken we met beide handen aan. Tijd voor kaas! We kozen voor de Artisan Cheese & Wine Pairing. Dit was fantastisch! Bij elke wijn kreeg je een bijpassend stukje kaas en ‘condiment’ om de kaas te complementeren. Bovenaan dit artikel zie je hoe dat er uit zag. Wij genoten! Voldaan gingen we voor de laatste keer die dag met een Uber terug naar onze airbnb in Santa Rosa. Sonoma is een prachtige plek voor een wijnreis in Amerika!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! 

Bewaren

Facebook Reacties