Dit jaar was ik met het gezin op vakantie en wijnreis naar de Moezel in Duitsland. De Moezel is een geweldig mooi wijngebied op maar een paar uur rijden van ons vandaan. We hebben er genoten van de mooie omgeving en heerlijke Duitse wijn bij de vele wijnhuizen die de Moezel te bieden heeft. In deze blog geef ik je 12 tips voor als je ook eens die kant op gaat voor vakantie!
Wijnreis Moezel; een fantastisch wijngebied
Het Moezen wijngebied gelegen rond de rivieren de Moezel, de Saar en de Ruwer tussen de Hunsrück en de Eifel in het Rijnleisteengebergte is groot! Alle wijngaarden samen hebben ongeveer 60 miljoen wijnstokken (las ik online in een artikel van National Geographic) die verspreid zijn over 8000 hectare.
De Moezel is een waar Riesling paradijs, want dat is de druif (60% van wat hier aangepland is, is Riesling) die in deze wijnregio duidelijk de hoofdrol speelt! Ik ben gek op Riesling dus echt een topplek voor een wijnreis!
Veel van de wijnhuizen liggen op steile hellingen, wat er voor ons als wijnliefhebber en toerist heel mooi uit ziet, maar wat voor de wijnmaker natuurlijk wel een uitdaging is. De druiven oogsten en überhaupt in de wijngaard werken is een hele klus.

Wij verblijven in een vakantiepark boven op een berg vlakbij het kleine dorpje Leiwen (wat hierboven niet eens op de kaart staat maar wat vlak bij Trittenheim ligt). Vanuit daar maken we verschillende uitstapjes en bezoeken we ook een aantal wijnhuizen.
Wijnhuis Lieser
Tip 1: Weingut Schloss Lieser Inh. Thomas Haag
Ons eerste wijngerelateerde bezoek is aan Weingut Schloss Lieser Thomas Haag wat op onze route naar Bernkastel Kues ligt. Vooraf heb ik even gebeld om te checken of ze open zijn (tip!) zodat we niet voor niks die kant op gaan. Maar het is in orde, we kunnen langs komen.
De vrouw van Thomas Haag laat ons de verschillende (droge) Rieslings die het Weingut maakt proeven. We kiezen voor de droge variant, aangezien droge witte wijn mijn voorkeur heeft. De Goldstück Trocken 2018 is een van de eerste Duitse wijnen die we tijdens deze wijnreis proeven en dat is ook waar we een fles van kopen om thuis nog eens te proeven.
Hier zit het wijnmaken in de familie trouwens. Dochter Lara heeft haar bachelor International Winebusiness (behaald in Geisenheim) in the pocket. Zoon Niklas doet ervaring op bij zijn vader en daarnaast ook een stage bij Reichsrat von Buhl. Ook hij gaat naar Geisenheim voor dezelfde studie als die zijn zus gedaan heeft.
Meer info over dit wijnhuis? Check de website.


Bernkastel Kues
Dit wijndorp bestaat uit twee delen: Bernkastel vind je op de rechteroever van de Moezel en Kues op de linkeroever. Beide delen zijn met een brug met elkaar verbonden. In dit dorp veel wijnhuizen maar ook veel historie. Ook vind je hier van die mooie middeleeuwse vakwerkhuizen.
Het is hartstikke leuk om hier rond te lopen. Voordat je het weet sta je naast wijnstokken zoals je hieronder ziet.
Tip 2: Wijnhuis Dr. Pauly Bergweiler
Na een rondje door het dorp lopen we naar de Vinothek van Dr. Pauly Bergweiler. Zo’n Vinothek is een plek wat meerdere wijnhuizen hebben. Je kunt hier gewoon aan komen waaien (binnen de openingstijden natuurlijk) en aan een balie verschillende wijnen proeven (gratis. Al hopen ze natuurlijk wel dat je een fles of meer koopt na afloop). Voor ons (en alle wijnliefhebbers met kinderen;)) handig, omdat we dan toch de mogelijkheid hebben te proeven zonder dat dit al te veel tijd kost en iemand zich gaat vervelen (lees: onze dochter van 3) . Win-win!
Na de vraag waar we van houden (droge Riesling!) proeven we 5 verschillende Rieslings en degene die het beste in de smaak valt, Bernkasteker alte Badstube am Docterberg Riesling Trocken – Alte Reben- , kopen we om mee te nemen naar Nederland.
Meer info over dit wijnhuis? Check de website.
Trier
Trier is en van de oudste steden van Duitsland. Veel historie hier dus. Een plek om heerlijk rond te lopen, veel cultuur op te snuiven en natuurlijk ook van wijn te genieten.
Wat mooi is om te bekijken is o.a. de Porta Nigra, de best bewaard gebleven Romeinse stadspoort ten noorden van de Alpen – een unieke verbinding tussen het antieke verleden en de huidige moderne stade. En ook het oudste en grootste monument van zijn soort in Duitsland! Dat moet je dus eigenlijk wel even gezien hebben. Duidelijk een toeristische trekpleister, dus je bent hier niet alleen om dit monument te aanschouwen.
Vanuit daar lopen we richting de Dom, die midden in het centrum staat. Een indrukwekkend en mooi gebouw. Maar al snel valt ons oog op een gezellig terras bij een ander mooi gebouw. En dat is tip 3!
Tip 3: Weinstube Kesselstat & Weingutshof Reichsgraf von Kesselstat
Dat terras (met uitzicht dus op de Dom) hoort bij Weinstube Kesselstat, waar ze wijnen schenken en verkopen van Weingutshof Reichsgraf von Kesselstat. Het ziet er zo gezellig uit en we hebben wel trek gekregen in wijn, dus hier maken we een tussenstop.
We kiezen voor de Marienlay 2018 Trocken en de Alte Reben 2017. Beide Riesling! Je kunt hier kiezen uit verschillende hoeveelheden 0,1 en 0,2 cl. Zoals je hieronder op de foto kunt zien, is die 0,2cl een aardige hoeveelheid! Hier hebben we dus even gezeten en genoten van de wijn op deze mooie plek.
De Marienlay viel het beste in de smaak, dus die en nog een mousserende wijn die mij wel wat leek kochten we nog voor thuis.
Zin om zelf wijn te proeven? Wist je al dat ik ook een wijnproeverij op locatie kan organiseren die helemaal naar jouw wens kan worden opgezet? Lees alles over de vele mogelijkheden!
Na onze stop bij deze Weinstube, lopen we door en doen we nog even cultureel door een kijkje te nemen bij het keurvorstelijk paleis. Het paleis is een mix van de stijlen renaissance en rococo en staat pal naast de Romeinse Basilica van Constantijn. Twee vliegen in één klap! Eigenlijk drie, want er zijn ook nog mooie paleistuinen. Leuk om even door heen te lopen!
Tip 4: Das Weinhaus
De tip om hier langs te gaan, kreeg ik via Instagram. Bij das Weinhaus staat vooral Riesling (uit de Moezel, Saar, Ruwer) op de kaart. Een keuze maken is dus lastig want welke moet je nou kiezen! Keuzestress….
Als je er uit bent kun je van je wijn genieten in het restaurant of lekker buiten op het terras. Daarna kun je je favoriet ook gewoon hier kopen. En dat is precies wat wij hier deden, we bestelden allebei een andere Riesling en die van Mark bleek het lekkerste te zijn. Dus dat werd een fles van Von Volxem Schiefer voor thuis.
Meer info over das Weinhaus? Check de website.
Cochem
Tip 5: Neem een kijkje bij de burcht
Laat je niet afschrikken door verhalen dat dit een enorm toeristisch stadje is. Dat klopt voor een deel wel, maar zoals in veel steden geldt: als je bereid bent een klein stukje te lopen ben je de massa al snel kwijt en kan het grote genieten beginnen. Net als in Bernkastel zijn hier veel mooie middeleeuwse vakwerkhuizen maar wat hier echt opvalt is de Rijksburcht die gelegen is op een hoge berg net buiten het centrum. De burcht is rond 1100 opgericht en deed destijds dienst als uitkijkpost en legerbasis ter verdediging van Cochem. Het is zeker de moeite waard om de klim naar boven te maken. Je hebt een geweldig uitzicht boven en leuk detail aan de voet van de berg is er ook aan ons wijnliefhebbers gedacht.
Een van de wijngaarden van Weingut Clemens kun je hier vinden. Maakt het mooie plaatje van de burcht helemaal af, die mooie wijnstokken er bij!
Meer info over Reichsburg Cochem, check de site.
Brauneberg
Tip 6: Willi Haag
Haag is duidelijk de Smit of Jansen van de Moezel. Want we waren al bij Thomas Haag (tip 1) en nu in Brauneberg eerst bij Willi Haag en daarna bij nog een Haag (zie tip 7)!
Bij Willi Haag staat intussen Marcus Haag (kleinzoon van Willi) aan het roer, maar tijdens onze trip worden we bij thuis ontvangen door moeder Haag. Zo is dat hier op veel plekken, proeven aan huis! In dit proeven we op het balkon met uitzicht op de wijngaarden. De moeder neemt er alle tijd voor en een heleboel Rieslings passeren de revue. Niet alleen de droge varianten maar ook de zoete witte wijn. Zelfs de zoetere (ben ik niet zo’n fan van) zijn niet verkeerd al zijn de droge Rieslings mijn favoriet. We besluiten dan ook een paar flesjes mee te nemen, van de reguliere Riesling en de ‘Alte Reben’ Riesling.
Meer info? Check de website van Willi Haag.
Tip 7: Wijnhuis Fritz Haag
Daarna gaan we door naar de volgende Haag. Het wijnhuis van Fritz Haag zit op een paar minuten lopen van Willi Haag, dus dit is heel makkelijk te combineren. Wij zijn hier op de bonnefooi heen gegaan, waardoor een uitgebreide wijnproeverij niet mogelijk was, maar we konden aan de toonbank nog wel het nodige proeven. Voor ons prima, maar bel vooraf als je het leuk vind om meer te weten te komen over de wijnen en nog meer te proeven! Ze nemen dan uitgebreid tijd voor je. Als je het prima vindt om even te komen aanwaaien en wat van de wijnen van dit wijnhuis te proeven dan kan dat ook.
Meer info over dit wijnhuis? Check de website van Fritz Haag.
Leiwen
Tip 8: Wandel tussen de wijngaarden
Voor wijn hoef je in de Moezel echt niet ver te zoeken. In elke stad maar ook zeker in elk dorp (hoe klein dan ook) is er volop wijn en volop wijn te proeven! Want het lijkt of haast iedereen wel een ‘Weingut’ heeft. Zo ook in het dorpje Leiwen waar wij zaten, dat zit echt vol met wijnhuizen. Het leek ons leuk om ook daar wijn te proeven en om daar heen te lopen en niet met de auto te gaan. Ook handig als je samen wilt proeven!
En vanaf die berg maakten we dus een super mooie wandeling, eerst door het bos maar later langs de wijngaarden die op de berg gelegen zijn. Op die manier kwamen we uiteindelijk bij het dorp uit. Ik ben eigenlijk geen wandelaar, maar voor wandelen door de wijngaarden maak ik altijd heel graag een uitzondering.
Tip 9: Sektgut St. Laurentius
In Leiwen kun je volop wijn proeven. Een van onze stops daar was bij Sektgut Laurentius. Sekt gaat er altijd wel in toch?
Bij St. Laurentius wordt er al meer dan 30 jaar Sekt geproduceerd. En intussen gebeurt dat bij 95% van de productie ook via de traditionele methode. Een hoogtepunt van dit wijnhuis is hun benoeming tot beste Sekt producent in Duitsland en daarnaast zijn ze hofleverancier bij de Bondspresident van Duitsland en is het de Sekt van St. Laurentius die bij officiële gelegenheden geschonken wordt.
Wij proefden drie van hun Sekts: Chardonnay Brut, Riesling Brut en Riesling Extra Brut. Daarnaast proefden we ook nog hun ‘gewone’ Riesling. Prima Sekt! Al had ik er stiekem meer van verwacht. Maar ook hier werd er toch nog een fles gekocht voor thuis!
Meer info over dit wijnhuis? Check de website van Sektgut St. Laurentius.
Tip 10: Wein-und Sektgut Heinz Schneider
Dit was een toevallige ontdekking en een hele geslaagde! Er was ‘s middags een evenement waar voorbereidingen voor werden getroffen maar toch was het helemaal geen probleem dat wij langskwamen. Heidi nam alle tijd voor ons en liet ons veel moois (Sekt & Riesling) proeven in de gezellige proefruimte. Wat een top wijnen! Wij waren onder de indruk! Vooral van de Alte Reben Riesling en de Alte Reben Riesling Sekt Brut. Helemaal leuk ook dat toen we naar de wijnkelder vroegen, Heidi ons meteen meenam om dat ook even te laten zien.
Leuk weetje, vroeger was het hier een klooster!
Meer info over dit wijnhuis? Check de website van Wein-und Sektgut Heinz Schneider.
Tip 11: Restaurant Vierzehn 85
Tijdens onze wandeling door het dorp hebben we niet alleen wijnhuizen bezocht maar kwamen we ook Vierzehn 85 tegen. Een restaurant in een mooi vakwerkhuis en met een mooi uitnodigend terras. Wij ploften hier neer en werden echt blij van de kaart. Dus wij zaten hier goed en genoten van Sekt met olijven en Flammkuchen met geitenkaas, rucola, honing, pecannoten en balsamico azijn. Genieten!
Meer info? Check de website van Vierzehn 85.
En nog een paar tips
Zo dat is een lang artikel geworden met maar liefst 12 tips voor je wijnreis naar de Moezel! Heb je het tot hier gehaald? Top! Dan heb ik nog een paar laatste bonus tips voor je.
- Wil je graag een wijnproeverij doen bij een wijnhuis? Even bellen van te voor! Zeker in het laagseizoen (zoals toen wij er waren) en zeker bij de kleinere wijnboeren.
- Waar wij niet aan toegekomen zijn (of waar geen plek was voor een proeverij op de dagen dat wij er waren) maar welke wijnhuizen we volgende keer zeker boven aan ons lijstje hebben staan als we weer een keer gaan: Dr. Loosen (Bernkastel-Kues), Clemens Busch (Pünderich) en Markus Molitor (Stadt Wehlen)
- Je hebt Riesling in alle soorten en maten. Als droge witte wijn en zoete witte wijn. Ben jij van droge Rieslings net als ik? Als er ‘Trocken’ op de fles staat zit je goed! ‘Feinherb’ is de wat zoetere Riesling.
- Smaak blijft persoonlijk maar wil je een indicatie van kwaliteit? Check of het wijnhuis wat je wilt bezoeken aangesloten is bij het ”Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter” ofwel VDP. Dit is een vereniging waar +/- 200 wijnbedrijven bij aangesloten zijn. Alle leden streven bepaalde kwaliteitsnormen na.Deze tip kun je ook onthouden bij het kopen van wijn. Let er dan op of je het logo van de VDP tegenkomt op de fles. Het logo zie je hieronder, bovenaan de fles, een adelaar met druiven.
Gastblogger Tessy is ook in de Moezel geweest en heeft nog meer tips voor je. Lees maar hier.
Andere wijnreizen?
Op zoek naar andere mooie bestemmingen voor een wijnreis? Denk eens aan de Elzas of de Bourgogne in Frankrijk. Verder vind ik Sicilië echt een aanrader! Zo’n mooi eiland en echt geweldige wijnen. Lees deze blogs voor meer info:5x Waarom Sicilië de perfecte reisbestemming is en Siciliaanse wijn proeven? 3x te gekke wijnhuizen op Sicilië!
Italië is natuurlijk een geweldig wijnland. Drie mooie gebieden daar die ik je verder nog kan aanraden zijn; Piemonte, Alto Adige en Valpolicella.
Geen Italië maar wel echt de moeite waard voor een volgende wijnreis is de Ahr, ook in Duitsland en ook op maar een paar uur rijden van ons vandaan. Lees 7x tips voor je wijnreis naar de Ahr voor meer informatie. Of blijf dicht bij huis en ga bijvoorbeeld op wijnreis naar Limburg.
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!