Een (korte) wijnreis naar Valpolicella

Zoals je misschien hebt gelezen of voorbij hebt zien komen op Instagram was ik afgelopen november op persreis naar de wijnregio Alto Adige. Wat een gaaf wijngebied is dat! Met ook hele mooie wijnhuizen en wijnen. Daarna was het nog niet over met de wijnpret, want aan die perstrip had ik ook nog een lang weekend Verona geplakt (lees meer over Verona in de blog Mijn tips voor 9x leuke restaurants in Verona) en besloten we spontaan tijdens de laatste uren die we nog over hadden tijdens dat weekend, een auto te huren en een korte wijnreis naar Valpolicella te maken.

Wijnreis naar Valpolicella

Verona ligt in de wijnregio Veneto en dus is een stedentrip naar Verona ook heel makkelijk te combineren met een paar bezoeken aan een aantal wijnhuizen. Ook als je dus maar een paar uur hebt zoals wij! 

Die maandag waarop we in de namiddag terugvliegen staan we bijtijds op en nemen een taxi naar het vliegveld (15 minuten) waar we onze huurauto ophalen (die we de avond ervoor online via onze telefoon boekten).  En dan:  op naar Valpolicella!

Valpolicella ligt ten noordwesten van Verona en vanaf het vliegveld ben je al binnen 20 minuten in dit gebied! Hier spelen de druiven Corvina Veronese en de Rondinella de hoofdrol. Dat zijn de druiven waarmee o.a. Ripasso en Amarone (echt geweldige wijn!) gemaakt worden. 

Onze eerste stop maken wij bij Tenute Ugolini.

Een bezoek aan Tenute Ugolini

Wijnhuis Tenute Ugolini vind je in de vallei van Fumane. Het is er echt zo mooi! In een villa (voormalig fort) uit de 12e eeuw kun je terecht voor het kopen van wijnen in de winkel en voor proeverijen en andere evenementen. Buiten is een mooi terras vanaf waar je een geweldig uitzicht over de wijngaarden hebt. Die wijngaarden beslaan 22 hectare waarop de druiven Corvina, Corvinone en Rondinella aangepland staan en wordt er op biologische wijze met de druiven en het land omgegaan. Soms zelfs biodynamisch. Het respect voor de natuur wordt hier gecombineerd met state of the art technology.

Mocht je je intussen afvragen waar de naam Ugolini opslaat. Dat is de achternaam van de 3 broers Giambattista, Davide en Tiziano die bij dit wijnbedrijf de scepter zwaaien. 

Maandag ochtend vroeg krijgen ze niet vaak bezoek bij Tenute Ugolini, zeker niet in de periode waarin wij langskomen maar we worden met open armen ontvangen en krijgen een uitgebreide rondleiding en proeverij. Super leuk! Ons wordt verteld dat maar 30% van de opbrengst gebruikt wordt voor eigen wijnen, de rest wordt verkocht aan andere producenten die er veelal bulkwijnen van maken.

Er groeien hier trouwens niet alleen druiven voor wijnteelt, ook staan er olijfbomen voor het produceren van extra virgin olijfolie. Tijdens ons bezoek zien we ook dat een aantal medewerkers druk bezig zijn met het oogsten van de olijven. 

In de villa wordt geen wijn gemaakt, om te zien waar dat gebeurd mogen we achter op een golfkarretje springen en rijden we langs een deel van de wijngaarden naar een ander gebouw where the magic happens! Hier ligt de wijn opgeslagen in verschillende houten vaten en rvs tanks. 

wijnreis naar Valpolicella: Tenute Ugolini

wijnreis naar Valpolicella: Tenute Ugolini wijnmaker

wijnreis naar Valpolicella: Tenute Ugolini flessen

De wijnen van Tenute Ugolini proeven

Natuurlijk zijn we na alle verhalen ook benieuwd naar de wijnen van Ugolini. Er zijn verschillende Valpolicella stijlen en per stijl proeven we een wijn:

  • Pozzetta Valpolicella, een elegante licht gekleurde wijn met veel rood fruit en ietwat tannine. Dit is een Valpolicella Classico ofwel een wijn die op de gebruikelijke manier gemaakt wordt, zoals de meeste rode wijnen. 
  • San Michele  Valpolicella Superiore, een wat meer kruidige wijn met veel smaak. Dit is een Valpolicella Superiore ofwel een wijn die zoals de Classico wordt gemaakt maar wat meer rijping heeft gehad. 
  • Monte Solane Valpolicella Ripasso, een kruidige wijn, met veel kers, mineralen en wat drop/laurier in de smaak. Dit is een Valpolicella Ripasso ofwel een wijn die niet op de standaard manier gemaakt wordt, maar van hetgeen van wat overblijft bij het maken van Amarone (zie hieronder). Bij deze resten wordt ook nog Valpolicella Classico toegevoegd en zo krijg je de Ripasso. Een mooi en betaalbaar alternatief voor Amarone. 
  • Valle Alta Amarone della Valpolicella, een vrij intense wijn, ook weer met veel kruiden. Een wijn die je met gemak tientallen jaren kan bewaren en die er alleen maar beter op wordt. Dit is een Amarone della Valpolicella. En Amarone is zooo lekker! (In Verona zie je dit trouwens ook overal op de kaart in alle restaurants, dus als je net als ik Amarone fan ben, kun je hier echt je hart ophalen!) Waarom Amarone nooit goedkoop is ligt aan de manier waarop Amarone gemaakt wordt.  Nadat de druiven geoogst worden, worden ze op matten gelegd om op die manier (volledig) te vergisten. Hierdoor krijg je een hoog suikergehalte in de druiven en krijg je een meer geconcentreerde smaak. Daarna volgt er nog rijping op hout en in de fles. Een tijdsintensief proces zoals je begrijpt. Maar daarna heb je dan ook echt wat! Een geweldige wijn namelijk!   
  • Valle Lena Recioto, een dessertwijn die we proeven met verschillende chocolaatjes.  Een mooie afsluiter! Recioto della Valpolicella wordt deels op dezelfde manier als Amarone gemaakt, maar niet helemaal. De vergisting wordt op een gegeven moment gestopt zodat er nog suiker in de druiven blijft. Hierdoor blijft de wijn zoet. 

wijnreis naar Valpolicella: Tenute Ugolini Recioto

Na de uitgebreide rondleiding en proeverij is er nog steeds tijd over, dus stoppen we onderweg ook nog even bij Pietro Zardini.

Een bezoek aan Pietro Zardini

Dit is echt een contrast! Bij Tenute Ugolini was het allemaal groots, mooi en de locatie ook echt een plaatje. De marketing hebben de Ugolini’s ook heel goed voor elkaar. Bij Pietro Zardini is het heel anders. Als eerste de locatie, ‘gewoon’ vrij dicht aan een autoweg gelegen, geen mooi, historisch gebouw en een en stuk minder wijngaarden ‘maar’ 7 ha. Geen poespas, hier draait het volledig om de wijn!

Leonardo Zardini begon het wijnbedrijf in de 17e eeuw en intussen is Pietro de 5e en laatste generatie van de wijnfamilie. Er is een duidelijke liefde voor Amarone en het maken van wijnen van hoge kwaliteit waarbij oude én nieuwe technieken gecombineerd worden. 

wijnreis naar Valpolicella: Pietro Zardini

wijnreis naar Valpolicella: Pietro Zardini druiven drogen

wijnreis naar Valpolicella: Pietro Zardini drogen van druiven

Bijzonder is dat Pietro de het bedrijf nog net niet het bedrijf alleen runt, maar dit samen doet met Simon die ons van alles vertelt en de rondleiding geeft. Zo zien we de ruimte waar heel veel bakken staan met druiven die in september geplukt zijn en nu aan het drogen zijn totdat ze genoeg gedroogd zijn om geperst te worden (in januari). Simon vertelt dat veel wijnbedrijven zelf niet de ruimte hebben om al die druiven te laten drogen maar zij kunnen dit onderdeel van het proces dus wel gewoon in huis houden. 

Wijn in…klei!

Nadat we de ruimte hebben gezien waar heel veel druiven liggen te drogen, komen we in de ruimte waar houten vaten liggen. Altijd leuk om te zien, maar natuurlijk niet heel bijzonder. Dat heb ik intussen wel eens vaker gezien 😉 Maar wat hier wel bijzonder is; de wijnen die in grote kleipotten (amfora’s) opgeslagen zijn en op die manier rijpen. Deze manier van rijping wordt in deze regio nergens gebruikt maar Pietro Zardini vindt dit een geweldige manier om zijn wijnen te laten rijpen en heeft 16 van deze amfora’s gekocht. Bij elkaar kan er zo’n 7000 liter wijn in opgeslagen worden. Gaaf om te zien! 

wijnreis naar Valpolicella: Pietro Zardini aardewerken kruiken

wijnreis naar Valpolicella: Pietro Zardini wijn proeven

Een wijnreis naar Valpolicella die zeker naar meer smaakt!

En na dat bezoek aan Pietro Zardini was het echt tijd om weer terug te rijden naar het vliegveld van Verona. Kort maar echt de moeite waard! Leuk om zo twee heel verschillende wijnhuizen bezocht te hebben. Bij alletwee ook een aantal wijnen geproefd en duidelijk ook dat de wijnen hun eigen identiteit hebben, al zijn het wel dezelfde stijl wijnen. 

In ieder geval hebben wij op deze manier een kort voorproefje kunnen nemen op wat deze wijnregio te bieden heeft en dat smaakte zeker naar meer. We gaan vast nog eens terug! Ik kan het je in ieder geval zeker aanraden, voor een paar uur zoals wij of langer als je meer tijd hebt!

Nog meer wijnreizen? Tips!

Ik heb meer tips voor leuke wijnreizen! Zo vind ik Sicilië echt een aanrader. Zo’n mooi eiland en echt geweldige wijnen. Lees deze blogs voor meer info:5x Waarom Sicilië de perfecte reisbestemming is en Siciliaanse wijn proeven? 3x te gekke wijnhuizen op Sicilië! Ook Piemonte is te gek!

Geen Italië maar wel echt de moeite waard is een wijnreis naar de Moezel en de Ahr in Duitsland. Lees 7x tips voor je wijnreis naar de Ahr voor meer informatie. Of blijf dicht bij huis en ga bijvoorbeeld op wijnreis naar Limburg

Heb jij nog leuke tips voor een wijnreis? Waar moet ik echt eens heen gaan? Let me know!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook, en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En ken je nog iemand waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven