Een onvergetelijke wijnreis naar Zuid-Afrika

Afgelopen september was het dan zo ver, de reis waar ik mij maanden voorafgaand voor had ingeschreven. Dé wijnreis naar Zuid-Afrika, en dat wel 11 dagen lang! In deze blog neem ik je mee langs een aantal hoogtepunten van de reis. Dat het Zuid-Afrikaanse landschap en de cultuur waanzinnig mooi is, dat had ik al twee jaar eerder mogen ervaren. Maar dat het land ook schitterende wijnen produceert, kwam voor mij een beetje als een verrassing. Ik kende voornamelijk de Zuid-Afrikaanse supermarktwijnen. Daarnaast heeft het even geduurd voordat Zuid-Afrikaanse wijnen op niveau werden gewaardeerd. Dit heeft te maken met het feit dat de wijnbouw in Zuid-Afrika het een lange tijd niet makkelijk heeft gehad.

Moeilijke tijden voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw

De Zuid-Afrikaanse wijnbouw heeft het een lange tijd niet makkelijk gehad. In de 19e eeuw kwam allereerst de druifluis die bijna de totale aanplant verwoestte. Daarnaast zorgde de Boerenoorlog ervoor dat de groei van de wijnbouw niet kon worden opgepakt. Ook de instorting van de Britse markt deed niet veel goeds voor deze industrie. De Engelsen waren namelijk een van de belangrijkste afnemers van de Kaapse wijnen. En alsof het nog niet erg genoeg was, kwam ook nog eens de apartheidspolitiek voorbij. Dit zorgde ervoor dat het land bijna in isolatie leefde.

De ontwikkelingen in de wijnbouw stonden stil, het land had geen contact met andere productielanden en konden zo niet de nieuwe innovaties op het gebied van wijnbouw oppikken. Ook werden de wijnen amper nog geëxporteerd naar het buitenland. Nu staat de ‘next generation’ aan het roer en zij doen er alles aan om de kwaliteit naar een hoger niveau te tillen. De kwaliteit is al erg goed, maar het wordt nog steeds beter. En die kwaliteit hebben we zeker geproefd tijdens onze reis!

Stellenbosch en omgeving

De wijnreis is gepland langs vier van de vijf wijnregio’s van de West-Kaap. Na de 12 uur durende vlucht en een busrit van 1,5 uur komen we aan in Stellenbosch. Nagenoeg is het al helemaal donker en hebben we nog niks van de omgeving kunnen zien. Maar wauw, des te meer was het een verrassing toen we de dag begonnen. Vanuit Stellenbosch bezoeken we verschillende wijnhuizen of afgesproken locaties waar we de wijnen kunnen proeven.

We brengen onder andere een bezoek aan De Morgenzon. De naam komt van het feit dat de wijngaard van het ochtendzonnetje geniet. Een ander grappig punt is dat er barokmuziek in de wijngaard en kelder wordt afgespeeld. Ze zijn hier namelijk van mening dat het een positieve bijdrage levert aan verschillende factoren, onder andere voor vrolijke en gemotiveerde medewerkers maar ook dat de druiven er beter van zouden gaan groeien.

Verder wordt er geluncht bij Jordan’s Bakery, waar we tegelijkertijd ook de wijnen proeven. Het is een prachtige locatie met schitterend uitzicht. Deze plek is zeker een aanrader! Het eten is heerlijk, het heeft mooi terras, goede wijn en natuurlijk het prachtige uitzicht. Wat wil je nog meer?

Waterkloof is ook zo’n locatie met een hoog wow-gehalte. Het proeflokaal is bijna volledig van glas en dat biedt dus een goed uitzicht. In de verte kun je zelfs de oceaan zien liggen. Dit wijnhuis werkt helemaal biodynamisch en ze maken onder andere hun eigen compost van het vee dat ze hebben staan. Interessant om dat allemaal van dichtbij te kunnen zien. Daarnaast hebben ze ook een groot restaurant met wederom weer schitterend uitzicht. Geniet hier van een 7-gangen diner met een passend wijnarrangement!

Bezochte en geproefde wijnhuizen:

  • De Morgen Zon – Rascallion
  • Pella – Waterkloof
  • Jordan Bakery – Klein Constantia
  • Grangehurts – Cape Point Vineyards

Swartland en omgeving

Na vier dagen Stellenbosch vertrekken we richting het noorden, naar Swartland. Onderweg maken we nog een stop in Wellington bij wijnhuis Lazanou. Wederom weer een fantastische locatie! De wijnen worden geproefd onder de bomen naast de wijngaard, dé ultieme wijnbeleving!

Het wijnhuis dat er zeker bovenuit sprong voor mij was Mullineux. Wijnmakers Andrea en Chris zijn erg gastvrij en hun wederzijdse passie voor wijn spat ervan af! We kregen eerst een rondleiding door de wijngaard, vervolgd door de proeverij waarbij we alle wijnen mochten proeven. Wat Mullineux bijzonder maakt, is dat zij terroirwijnen produceren. Ondanks dat de wijnen gemaakt zijn van hetzelfde druivenras en de vinificatiemethodes hetzelfde zijn, waren de wijnen toch anders van stijl. Dit komt omdat de druiven vanuit een andere wijngaard komen en zo dus een andere bodem hebben. De namen van de wijn verwijzen dan ook naar het bodemtype. Mullineux is dit jaar uitgeroepen tot ‘Performer of the Year’ in de Platter’s gids van 2020. Des te leuker dat we al hun wijnen hebben mogen proeven!

Mullineux wijnen

 Bezochte en geproefde wijnhuizen:

  • Lazanou – Olifantsberg
  • Tierhoek – Lammershoek
  • Groot Parys – Scali
  • Mullineux

Hermanus en omgeving

We sluiten de reis af met twee nachten in de kustplaats Hermanus. Hermanus staat onder andere bekend om het Walvissenpad. Een lang wandelpad langs de kust en als je in het juiste seizoen er bent, kun je de walvissen in de oceaan zien. Laten wij toevallig net die periode daar zijn! Helaas heb ik het gehele pad geen walvis gespot, maar een aantal andere van de reis wel. Zij liepen op een later tijdstip nog op het pad, en kregen zo wel de kans.

We gaan onder andere langs bij Springfontein. Hier proeven we niet alleen, maar blijven we ook eten in de Springfontein Barn. Een gezellige schuur die omgebouwd is tot restaurant. Wijnmaker Tariro heeft een scheikundige achtergrond, en dit is zeker terug te zien in zijn werk. Zo maakt hij van de blauwe druif pinotage, een witte wijn door de druif juist te laten oxideren en zo de rode kleur te onttrekken. Ook is hij bezig met verschillende experimenten met nieuwe druivenrassen zoals Chenel. Ook dit ras is ontwikkeld in Zuid-Afrika.

Bezochte en geproefde wijnhuizen:

  • Kershaw – Creation
  • Luddite – Springfontein
  • Newton Johnson – Genevieve
  • Thorne Daughters

Tot slot

Dit was maar een fractie van de gehele reis en er was nog zoveel meer moois dan wat hier staat beschreven.

Ik geef toe, als ik zelf wijn kocht of dronk in een restaurant, ging ik toch al snel voor de klassiekere wijnlanden zoals Frankrijk of Italië. Maar na deze reis denk ik daar wel anders over. Wanneer je ooit een keer de kans krijgt om op (wijn)reis naar Zuid-Afrika te gaan, doen! Het is een hele bijzondere en fantastische ervaring.

Benieuwd naar de verdere wijn avonturen van Nadieh? Volg haar via Instagram

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

Nadieh
+ posts

Wijnen ontdekken doe je Bij Nadieh! Nadieh verzorgt wijnproeverijen, schrijft over wijn en deelt graag haar wijnkennis met anderen (@bij.nadieh op Instagram). Vorig jaar heeft zij Bij Nadieh opgericht om zo aan de slag te gaan als freelancer in de wijnwereld!

Deel met vrienden
Scroll naar boven