Zoals je misschien wel weet ben ik dit jaar samen met 2 anderen wijnambassadeur voor de D.O. Ribera del Duero. Op social media deel ik meer over deze regio, maar ook op mijn blog. Eerder gaf ik in een artikel 8x vegetarische D.O. Ribera del Duero wijn spijs tips nu neem ik je digitaal mee op wijnreis naar deze interessante wijnregio vol extremen.
Dit wijnbouwgebied beslaat meer dan 26.000 hectare, telt 319 wijnmakers, bijna 8.000 druiventelers en ligt in het hart van Noord-Centraal Spanje, 120 kilometer boven Madrid. Genoeg te ontdekken dus!
Ribera del Duero in een notendop
Ribera del Duero is een van de meest prestigieuze wijnregio’s van Spanje. Het is gelegen op een plateau in de regio Castilla y León, op ongeveer twee uur rijden ten noorden van Madrid, aan de rivier de Duero dus. In Portugal (waar deze rivier ook te vinden is) heet het Douro. Vertaal je dit naar het Nederlands dan krijg je ‘gouden rivier’.
De geschiedenis van wijnbouw in deze streek gaat terug tot de middeleeuwen, maar het was pas in de jaren 1980 dat Ribera del Duero internationale erkenning kreeg als een toonaangevende wijnregio.
De rode druivenvariëteit Tempranillo, lokaal bekend als Tinto Fino of Tinta del País, speelt de hoofdrol in dit gebied. Logisch, want vanwege de temperatuur hier heb je vroegrijpende rassen nodig. Ook een dikke schil is belangrijk vanwege de zon. De Tempranillo druif is dan ook een goede keuze wat dat betreft. Ze gedijen hier prima in het extreme klimaat, met hete zomers en koude winters (maar ook al grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht), en de hoogte van de wijngaarden variërend tussen 700 en meer dan 1000 meter. Dit geeft de wijnen van Ribera del Duero hun kenmerkende karakter, met krachtige en intense smaken.
Een gebied vol extremen en diversiteit
Het terroir van Ribera del Duero speelt een grote rol bij deze wijnen. Er zijn verschillende soorten bodemsoorten te vinden in dit gebied. De meest voorkomende bodemsoorten zijn; klei, kalksteen en steen. Deze ondergrond zorgt uiteindelijk voor structuur en complexiteit in de wijn.
De druiven hebben het zwaar hier vanwege de extremen in klimaat maar vanwege de ligging van de wijngaarden (hooggelegen) en het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen rijpen de druiven niet te snel en ontwikkelen ze een uniek smaakprofiel.
Toch blijft het altijd spannend en een uitdaging voor de wijnproducenten hier. Tijdens onze reis (als ambassadeur mochten we afgelopen september de regio komen ontdekken) hoorden we verhalen van wijnproducenten die in mei nog een deel van de oogst zijn verloren door late vorst. Toch houdt dit de wijnproducenten niet tegen. Ze blijven hun passie volgen.
Over de D.O. en strikte regelgeving
In 1982 ontstond de D.O. (Denominación de Origen). Negen wijnproducenten vroegen dit destijds aan en intussen zijn er zo’n 225 wijnhuizen aangesloten. Binnen de D.O. Ribera del Duero zijn er strikte criteria en regelgeving waaraan wijnproducenten en wijnen moeten voldoen om de D.O.-status te behouden en het label ” D.O. Ribera del Duero” te mogen dragen. Deze criteria hebben betrekking op verschillende aspecten van de wijnproductie, waaronder geografische locatie, druivenrassen, wijnbereidingsprocessen, rijpingstijden en kwaliteitsnormen. Een aantal van die regels noem ik even;
1. Geografische Locatie: Alle wijngaarden die worden gebruikt om wijnen te produceren die onder de D.O. Ribera del Duero vallen, moeten zich bevinden in de specifieke wijnregio Ribera del Duero, gelegen in de regio Castilla y León in het noorden van Spanje. Deze regio omvat delen van vier provincies: Burgos, Segovia, Soria en Valladolid.
2. Druivenrassen: De belangrijkste druif binnen de D.O. is Tempranillo. Een rode wijn moet uit minimaal 75% van deze druif bestaan. Aanvullend zijn ook andere druivenrassen toegestaan, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha Tinta en Malbec. Niet alleen rood, er mag ook aangevuld worden met Albillo Mayor.
Sinds 2019 is binnen de D.O. ook witte wijn toegestaan, gemaakt van de druif Albillo Mayor. Ook hier geldt de regel dat de druif voor minimaal 75% in de wijn aanwezig moet zijn.
3. Minimale rijpingsduur: Voor verschillende wijnstijlen binnen D.O. Ribera del Duero geldt een minimale rijpingsduur. Dit hangt samen met het soort wijn:
- Joven: Deze wijnen hebben geen verplichte rijpingstijd in eikenhouten vaten en kunnen direct na de fermentatie worden gebotteld.
- Roble: Deze wijnen moeten minimaal 3 maanden rijpen op eikenhouten vaten.
- Crianza: Deze wijnen moeten minimaal 24 maanden rijpen, waarvan ten minste 12 maanden in eikenhouten vaten.
- Reserva: Deze wijnen moeten minimaal 36 maanden rijpen, waarvan ten minste 12 maanden in eikenhouten vaten.
- Gran Reserva: Deze wijnen moeten minimaal 60 maanden rijpen, waarvan ten minste 24 maanden in eikenhouten vaten.
Bodega´s bezoeken
In dit gebied is er genoeg te bezoeken. Je hebt vast weleens van de beroemde huizen Vega Sicilia, Pingus en Protos gehoord. Deze wijnhuizen hebben allemaal bijgedragen aan de internationale reputatie van Ribera del Duero en hebben de regio op de kaart gezet als een bestemming voor wijnkenners en liefhebbers. Maar er is nog veel meer!
Ik bezocht er een aantal bodega’s tijdens onze reis in september en deel er een aantal met je.
Mijn 3 highlights waren:
Finca Villacreces
Wat een prachtige locatie is dit, echt een bezoek waard. Het wijnhuis is gelegen op een groot landgoed met uiteraard een locatie waar wijn gemaakt wordt en wijnen geproefd kunnen worden. Maar verder vind je hier ook de wijngaarden, stroomt de Duero door dit gebied en ligt er een 200 jaar oud dennenbos. Er zijn documenten gevonden waaruit op te maken valt dat er in 1350 al een kleine wijngaard was op deze plek.
Dit domein kun je ontdekken op de fiets! Ze verhuren e-bikes en zo kun je lekker langs de wijngaarden fietsen. Ook leuk hier, je kunt (in de maanden dat het goed weer is) reserveren voor een picknick op het domein. Leuk om te doen als je hier toch bent.
Meer info over dit wijnhuis, vind je op de website
Pago de Carraovejas
Dit wijnbedrijf komt voort uit de droom van José María Ruiz. Terwijl hij een restaurant opende in 1982 was hij vastbesloten zelf de beste wijnen van de hoogste kwaliteit voor zijn restaurant te produceren. In 1987 zette hij voor die droom de eerste stappen met 9 ha aan wijngaarden en een wijnkelder in Peñafiel. Al snel werd het een serieus project met als doel een benchmark wijnbedrijf binnen de regio te worden.
Intussen doet de tweede generatie (Pedro Ruiz) mee om het bedrijf in goede banen te leiden. Daarnaast gaat het bedrijf ook met de tijd mee door te focussen op duurzaamheid en innovaties door te voeren.
De wijngaarden liggen wat hoger, op zo’n 850m boven zeeniveau. De druivenrassen die hier aangeplant staan zijn Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot.
Ik ben hier geweest en de locatie is prachtig. Zo heb je vanaf het domein uitzicht op het kasteel van Peñafiel. Verder zijn de faciliteiten hier top-notch, zo ook de wijnen die wij toen wij er waren in de wijnkelder mochten proeven. Dat werd gecombineerd met een bijpassend hapje op sterrenniveau. Op dit domein vind je namelijk ook een sterrenzaak; Ambivium. Dus mocht je nog uit eten willen gaan op sterren niveau terwijl je in deze regio bent, dan kun je deze onthouden.
Meer info over dit wijnhuis, vind je op de website
Bodegas Arzuaga Navarro
Een bezoek aan Bodegas Arzuaga Navarro is een hele belevenis. Maar eerst wat context. Het verhaal van dit huis start in 1980 door het aanplanten van de eerste wijnstokken door Florentino Arzuaga. Op hun domein niet alleen wijngaarden maar ook andere flora en fauna, wat de wijngaarden alleen maar ten goede komt. De focus is vanaf het begin vooral gericht op hoge kwaliteit en niet op kwantiteit. Die instelling werpt duidelijk z’n vruchten af. Intussen is dit wijnhuis uitgegroeid tot een van de beste producenten van de regio.
Zoon Ignacio Arzuaga heeft intussen de leiding. Naast de bodega vind je op deze locatie ook een 5-sterrenhotel en Michelin sterren (*) zaak Taller.
Een geweldig restaurant waar wij tijdens onze reis ook mochten eten tijdens een van de lunches. Wat een ervaring.
Als je hier een kijkje neemt, zorg dat je ook langs de vaten in de kelder komt. Hier wordt een toffe licht en muziek show op geprojecteerd. Heel leuk!
Meer info over dit wijnhuis, vind je op de website
Nog meer bodega’s
Tijdens onze reis bezochten we verder nog Dominio de Cair, Condado de Haza, Bosque de Matasnos enn proefden we de wijnen van Dominio de Atauta tijdens een proefsessie met de wijnmaker en Mélida Wines tijdens onze laatste lunch van de reis in Ribera.
Dit artikel is geschreven in het kader van mijn Ribera del Duero Ambassadeurschap (zie disclaimer voor meer info over samenwerkingen)
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!