Top middag met de Wijnspijs wandeling in Den Haag

De Wijn Spijswandeling; ik deed ‘m al eerder in Amsterdam maar afgelopen weekend mocht ik hem samen met Mark in mijn oude woonplaats Den Haag doen. En wat een feestje is dit concept toch altijd! Tijdens zo’n wandeling doe je in je eigen tempo 6 verschillende restaurants aan waar je steeds een mooie wijn spijs combinatie krijgt. Op die manier kun je tijdens een middag dus ook meteen kennismaken met allemaal leuke restaurants in de stad waar je bent. Ik kende de meeste restaurants op de route al wel, maar van lekkere wijnen en bijpassende gerechtjes krijg ik nooit genoeg. Dus via deze blog neem ik je even mee langs de 6 restaurants.

1. Bistro Vertus

Het beginpunt van onze wandeling was bij een van onze favoriete restaurants in Den Haag Bistro Vertus (update: heet nu restaurant Bouzy). Leuk om hier te starten. Hier krijgen we gerookte eendenborst met avocado en paddestoelen met daarbij een glas  Mâcon Cruzille Les Parettes van Domaine Jean Touzot, een wijn van 100% Chardonnay uit de Bourgogne. Deze wijn wordt zelf geïmporteerd door de heren van Bistro Vertus (die ook eigenaar zijn van wijnbar Bouzy) en is lekker fris, zacht en romig waardoor het goed past bij het gerecht. Door het kleine zuurtje in de wijn valt deze niet weg bij de eend.

2. Le Fouquet

Na Bistro Vertus lopen we via de Frederikstraat naar de Javastraat voor onze tweede stop bij Le Fouquet. Hier worden we vriendelijk verwelkomt en de jassen worden netjes voor ons opgehangen. Ook hier zijn ze op de Franse tour qua wijnen want in ons glas wordt de uit de Languedoc afkomstige L’Arjolle Côtes de Thongue geschonken.  Deze witte wijn bestaat uit 85% Viognier en 15% Sauvignon Blanc. Daarbij krijgen we ravioli van gamba met inktvis, een saus van schaaldieren, zeekraal en bovenop een krokantje van gedroogde kerrierijst. Wat een mooi en erg smakelijk gerechtje was dit! Als visliefhebber word ik hier erg blij van en de wijn past er ook uitstekend bij.

3. Kurk

We zijn alweer toe aan het derde restaurant. Kurk is vlakbij Fouquet maar je moet het wel maar net weten te vinden aangezien ze een beetje verstopt zitten achter de Frederikstraat aan de Mallemolen. Gelukkig ben ik er al eerder geweest en liepen wij er zo heen (Kurk is een restaurant en wijnbar, dus je snapt dat ik daarom deze plek al wel ken. Lees bijvoorbeeld eens waarom je hun wijnproeverij moet proberen). Zodra je bij Kurk binnenkomt, voel je ook meteen dat je in een wijnbar bent; mooie flessen wijn tegen de muur en zelfs ook kurken! Tja, zonde toch om die kurken uit wijnflessen zomaar weg te gooien! Kun je beter je naam eer aandoen en ze tegen de muur plakken.

Ook hier witte wijn, dit keer de Portugese Pé Branco met daarbij saté van zwaardvis met Peruaanse kruiden en cassave chips.  Heerlijke malse vis, goed gebakken en de wijn er bij smaakt ook prima.

4. Cottontree City

We zijn over de helft, op naar restaurant nummer 4. Van de Frederikstraat, via de Denneweg naar de Lange Voorhout voor Cottontree City. Het eerste restaurant waar ik nog nooit eerder ben geweest maar wat wel al op mijn lijstje stond. Kan ik nu dus ook afstrepen! Qua interieur is het niet echt mijn ding moet ik stiekem bekennen, ik begrijp bijvoorbeeld weinig van de kunst die er hangt. Maar wat wel mijn ding is? Het gerechtje van paling (huisgerookt en uit Katwijk) met watermeloen, haringkuit, yuzu saus en een krokantje van zeewier. Wat een mooie opmaak heeft dit gerecht en nog belangrijker wat smaakt het heerlijk! Ook hier weer een witte wijn, maar wel een hele andere stijl dan wat we hiervoor gekregen hebben. Hier drinken we Sannicola Verdicchio di Matelica. Geen typische Verdicchio want deze heeft 6 maanden houtrijping gehad en is daardoor wat romig. Wat weer goed past bij het vettige van de vis. Dit is mijn favoriete wijn spijs combinatie van de middag!

5. Nivoo

We lopen weer terug naar de Denneweg en slaan af naar de Hooistraat voor de 2 laatste restaurants. Als eerste gaan we naar binnen bij Nivoo. En yes, eindelijk een rode wijn! Daar was ik intussen wel aan toe. We krijgen een stevige, kruidige Norton Malbec, een goede keuze voor bij de entrecote Tataki yakatori met pinda crumble en wakame. Smullen hier!

6. Etxea

In principe zouden we van Nivoo zo naar Etxea kunnen rollen, maar we hebben ook wat glaasjes water tussendoor  gedronken dus we steken gewoon lopend de straat over voor het laatste gerecht bij dit Baskische restaurant. Hier krijgen we een glas Ficada Península de Setúbal, onze eerste rosé! Daarbij een stukje Baskische cheesecake. Prima qua smaak maar bij dit gerechtje miste ik een beetje creativiteit.

Top middag! Zelf ook een Wijnspijs wandeling doen?

Ik vind het echt een heel leuk concept, waarbij je allerlei heerlijke gerechtjes en wijnen voorgeschoteld krijgt en je verder ook nog eens de stad waar je bent beter kunt leren kennen. Je hebt zeker een top middag. Dus mijn advies: hou vooral eens een zondagmiddag vrij. Naast de Wijnspijs wandeling in Den Haag is deze op nog veel meer plekken te doen. Dus heb je een stad in gedachten check de website voor de agenda.

Wijnspijs verrassing?

Naast de Wijnspijs wandeling heeft Wijnspijs nu ook iets nieuws; Wijnspijs Surprise Dinner. Bij dit concept bezoek je in de stad naar je keuze 3 restaurants, maar weet je vooraf niet welke restaurants je gaat bezoeken. Wel dat je zult genieten van heerlijke gerechten en wijnen net als bij de Wijnspijs wandeling. Leuk toch zo’n verrassing! Check de agenda voor de steden waar je mee kunt doen aan zo’n bijzonder diner. Geen fan van verrassingen? Dan kun je ook kiezen voor een Walking Dinner waarbij je ook 3 restaurants bezoekt, 1 per gang, maar waarbij je zelf kiest welke gang je bij welk restaurant eet.

Dit artikel is een samenwerking met WijnSpijs en bevat een affiliate link

Meer wijn spijs artikelen lezen? Check het online magazine van WijnSpijs.

Wist je al dat ik ook een wijnproeverij op locatie kan organiseren die helemaal naar jouw wens kan worden opgezet? Lees alles over de vele mogelijkheden!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Website |  + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven