Vorige week zondagmiddag deed ik samen met Mark de WijnSpijs wandeling in Gouda en ontdekte zo 6 toffe restaurants. Bij deze restaurants genoten we van heerlijke wijn spijs combinaties. Door het wandelen tussendoor leerden we ook de stad een beetje beter kennen. Leuk, want voor mij was het de eerste keer hier! Bij welke restaurants we zijn geweest en wat we precies allemaal proefden lees je hier in deze blog.

Restaurant 1: L’Angolo Divino

De eerste stop op onze wandelroute is Italiaans restaurant L’Angolo Divino. Het restaurant zit al aardig vol met andere Wijn Spijs wandelaars waardoor wij een plekje boven krijgen. Hierdoor krijgen we wel wat minder mee van de sfeer van het restaurant, ook omdat we er de hele tijd alleen zitten. We krijgen hier pasta en een glas Negroamaro Met nog 5 gerechtjes te gaan hierna, is het gerecht wel wat aan de grote kant al smaakt het prima!

Meer info? Check de website.

Langolo Divino

Restaurant 2: De Kleischuur

Na die pasta is het fijn dat we even een stukje moeten wandelen naar onze volgende stop; de Kleischuur. Een restaurant wat direct aan het water ligt. Voor nu te koud maar we zien dat je in de zomer hier dan ook lekker buiten aan dat water kan zitten op het terras.

Maar ook binnen zit je uitstekend. Het restaurant heeft grote ramen waardoor er veel daglicht in de zaak is en het interieur vind ik helemaal leuk.

Duurzaamheid staat bij dit restaurant hoog in het vaandel. Waar mogelijk werken ze met producten van de streek en het seizoen, duurzame visserij en biologisch vlees.

We proeven hier de Birds of Paradise Chardonnay uit Chili, een wijn waarvan de fles er al lekker vrolijk uit ziet maar die mij qua smaak ook vrolijk maakt. De wijn heeft houtrijping gehad maar heeft ook veel tropisch hout, waardoor de wijn zeker niet te heftig is en zo ook mooi past bij het gerecht; makreel met zoete aardappel, biet, gerookte hangop en vadouvan mayonaise.

Hier klopt het allemaal vind ik! Gezellige plek en sfeer, leuke uitleg bij de wijn en het gerecht die vervolgens ook top smaken. Dit restaurant scoort hoge punten bij mij en ik zou hier zeker graag nog eens terugkomen als ik weer eens in de buurt ben!

Meer info? Check de website.

Kleischuur Gouda Terras

Kleischuur Gouda

Kleischuur Gouda Terras

Restaurant 3: Unique

Als we hier binnenstappen lopen we bijna tegen een wandrek vol flessen wijn aan. Een goed teken! Ik had het nog niet gezien maar Unique is een wijnbar. Leuk! En wat nog meer leuk is? De keuken is geheel open en echt onderdeel van het restaurant. Zo zijn er ook een aantal hoge tafels aan een bar. Vanaf deze plekken zit je er met je neus bovenop en kun je zien wat de keuken precies doet. In dit geval mooie gerechtjes maken. De rouleaux van gevogelte is een plaatje om te zien en smaakt geweldig! Mijn favoriet van deze wandeling!

De wijn die we er bij krijgen, wordt de Beaujolais van Chili genoemd en is gemaakt van de inheemse druif Pais (een van de meest aangeplante druivenrassen in Chili) en 15% Cinsault. Ik verwacht een lichte wijn maar vind dat nog wel meevallen. We proeven kers en iets van chocolade in de afdronk, een fijne wijn die goed bij het gerecht past.

Als ik nog eens naar Gouda ga staat een bezoekje aan Unique ook zeker weer op mijn lijstje!

Benieuwd naar dit restaurant? Meer info vind je op hun website!

wijnbar Unique Gouden open keuken

gerecht bij wijnbar Unique Gouda

wijn bij wijnbar Unique Gouda

Restaurant 4: Bodega 32

Na de wijnbar lopen we terug richting het centrum waar aan de Markt Wine & Foodbar Bodega 32 zit. Dit restaurant neemt je mee naar Spanje met pinxtos, tapas, sangria en Spaanse wijnen (al zie ik op de wijnkaart dat er ter afwisseling ook wijnen uit andere landen op de kaart staan!) en voor deze Wijn Spijs wandeling krijgen we een kleine selectie van de kaart en mogen daarbij zelf kiezen of we daar een witte (Campo Q, Airén) of rode (Nebla, Tempranillo) wijn bij willen. We kiezen beide na uitleg van de bediening voor de Airén. Een wijn die vrij licht is, iets fris en wat citrus heeft maar verder niet zo uitgesproken of bijzonder is.

Naast pinxtos met geitenkaas en perengelei proeven we dus verschillende tapas. Een leuke kennismaking. Ik zou hier vooral nog eens terug gaan om de wijnkaart verder te ontdekken 😛

Meer info? Check de website.

Bodega 32 Gouda

Restaurant 5: Brasserie de Zalm

Voor deze stop hoeven we niet ver te lopen want deze brasserie is de buurman van Bodega 32. Als je binnenloopt heb je het gevoel in een Franse bistro te zijn, maar dit is (stiekem een beetje jammer…) niet waar wij plaatsnemen voor het volgende gerecht. Daarvoor is een aparte zaal boven in het restaurant gereserveerd. De dames in de bediening leggen uitgebreid en vol enthousiasme uit over de wijn en het gerecht.

In ons glas de (gedecanteerde) Grès Rouge de la Clape van Domaine La Combe Saint-Paul uit de Languedoc gemaakt van 70% Syrah en 30% Mourvèdre. Het bijzondere aan deze wijn is dat de druiven hiervoor op verschillende typen ondergrond groeien, nmelijk klei en kalk (Syrah) en kiezel, klei en zand (Mourvèdre). Een heerlijke wijn met veel smaak, wat kruiden en tonen van drop. Een goede keuze voor bij de sukade met verschillende bereidingen van ui en aardappel.

Meer info? Check de website.

wijn bij Brasserie Zalm Gouda Brasserie Zalm Gouda

Restaurant 6: Viejee’s

Bij dit restaurant sluiten we de Wijn Spijs wandeling af. En hier hebben we ook iets te kiezen; nog een regulier gerecht of een dessert? Na een uitleg van beide gaan we unaniem voor het dessert.

Het dessert van pistache ijs met schuim van dragon, cacao met cheesecake, amandelcrumble en witte chocolade wordt op een plank geserveerd. Leuke presentatie! En ik ben ook te spreken over de dessertwijn, de Muscat de Rivesaltes van Château de Calce uit de  Languedoc, niet te zoet, met wat sinaasappel en honing in de smaak.

Een smakelijke laatste stop bij Viejee’s zo!

Benieuwd naar dit restaurant? Check voor meer info de website.

Viejees GoudaViejees Gouda

Ook een Wijn pijs wandeling doen?

Ik vind het echt een heel leuk concept, waarbij je allerlei heerlijke gerechtjes en wijnen kunt proeven en je verder ook nog eens een stad leert kennen. Nu dus Gouda, maar ik deed al eerder eens zo’n Wijn Spijs wandeling in Amsterdam en Den Haag.

Mijn advies: hou vooral eens een zondagmiddag vrij. Een WijnSpijs wandeling is op heel veel plekken te doen. Dus heb je een stad in gedachten check de website voor de agenda.

 

Wijntjes met Esther ontving een uitnodiging om mee te doen aan deze wandeling

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! Niet alleen lezen over wijn maar ook genieten van wijnen die ik speciaal geselecteerd heb? Dat kan via mijn wijn webshop Wijn van Esther

Facebook Reacties