Een geweldige middag met de WijnSpijs wandeling

Een aantal weken geleden kwam het er eindelijk van! Ik was samen met 20 andere wijn- en food bloggers uitgenodigd om mee te doen aan een WijnSpijs wandeling. Deze editie was in Amsterdam-West. 

Hoe werkt zo’n WijnSpijs wandeling?

De WijnSpijs wandeling kun je op heel veel plekken in Nederland doen.  Bijna elke zondag zijn er wel een, twee of zelfs 3 edities! Terwijl wij er een in Amsterdam deden, was er tegelijkertijd ook een editie in Den Bosch. Tijdens zo’n middag maak je kennis met 5 of 6 restaurants die je elk een mooi gerechtje en bijpassende wijn serveren. Als je je ticket hebt gekocht, kun je de app installeren waarin je alle informatie krijgt. Zo weet je ook de route die je gaat lopen (er zijn verschillende routes). Vervolgens kun je in je eigen tempo van de ene naar de andere plek wandelen en vooral genieten van allerlei culinaire verrassingen en natuurlijk heerlijk wijnen proeven! Ik vind een WijnSpijs wandeling ook altijd heel leuk als cadeau voor een wijnliefhebber.

Mijn wandeling ging als volgt:

 1. Forno

Als eerste op naar het Italiaanse restaurant Forno, daar is voor ons de aftrap. Het zonnetje schijnt, dus wij kunnen fijn buiten plaats nemen.  Carpaccio met truffelmayonaise en parmazaan is het eerste gerechtje wat we hier krijgen met daarbij een glas van de St.Remigius Spätburgunder (Pinot Noir). De carpaccio is qua gerecht niet heel bijzonder, maar smaakt verder uitstekend. Heerlijk met deze Duitse wijn er bij!

 

Je vindt dit restaurant aan de Rhijnvis Feithstraat 43. Meer info over de menukaart en de openingstijden? Check de website.

2. Rayleigh & Ramsay

Onze tweede stop, een waar wijnparadijs (!), ken ik al. Ik was er namelijk bij toen wijncafé Rayleigh & Ramsay een jaar geleden haar deuren opende en kon het geweldige concept toen meteen al proberen. Helemaal niet erg dus om hier weer een bezoekje aan te brengen, integendeel! De wijn in ons glas komt van eigen bodem! We drinken bij de coquille met zeekraal, asperge en garnalen namelijk een witte wijn van De Linie uit Brabant gemaakt van Pinot Blanc, Riesling, Bacchus, Pinot Noir en Gewürztraminer. Helemaal leuk is dat de wijnmaker Marius van Stokkom (72 jaar!) er bij was om wat over zijn wijn te vertellen.

Ik kan kort zijn over deze wijn spijs combinatie; TOP! Beide vallen erg goed in de smaak en ik kan nu al verklappen dat dit mijn favoriete wijn en favoriete gerecht van de wandeling was.

 

Je vindt wijncafé Rayleigh & Ramsay aan de Zocherstraat 2, maar tevens op Van Woustraat 97 in de Pijp waar recent een tweede locatie geopend is.  Meer info over de wijnen, de menukaart en de openingstijden? Check de website.

3. Bartack

Na een wat langere wandeling komen we aan bij Bartack, een restaurant in de wijk de Baarsjes, waar groente de boventoon voert. En dat zien we terug in het gerecht wat we daar geserveerd krijgen, een tartaar van bietjes met knolselderij en avocado. Daarbij een Riesling van Setzer uit Oostenrijk. Ik ben zelf geen groot fan van bietjes maar geef het natuurlijk wel een kans. Ik vind het gerechtje vrij eenvoudig en vlak van smaak. Nee, mijn mening over bietjes is door dit gerechtje niet veranderd. Sorry bietjes ;)!

De wijn is prima, maar ik vind het geen typische Riesling. Normaal heb je in Riesling vaak de combinatie van een zuurtje en zoetje, maar dat mis ik hier. Geen hele spannende wijn vind ik, maar past op zich prima bij het gerechtje.

Je vindt dit restaurant aan de Postjesweg 124. Meer info over de menukaart en de openingstijden? Check de website.

4. Nelis

Intussen is de zon steeds uitbundiger gaan schijnen, dus fijn dat we bij de volgende stop buiten op het terras plaats kunnen nemen. Na 2 witte wijnen, gaan we over naar rosé Le Montalus uit de Pays d’Oc. Een mooie wijn van Syrah en Grenache, perfect voor bij dit weer! Ik ben geen rosé fan en kies het zelf eigenlijk nooit, maar deze is fijn! Daarbij wordt een eendenborstfilet geserveerd met zoete aardappel, padronpepers en groene asperges. Het gerechtje ziet er mooi opgemaakt uit en smaakt uitstekend. Een leuke kennismaking met Nelis!

Dit restaurant vindt je aan het Witte de Withplein 43. Meer info over de menukaart en de openingstijden? Check de website.

5. Bar Spek

Bij Bar Spek gaan we door naar rood, een Primitivo van Antonini Ceresa uit Puglia om precies te zijn. Daarbij pulled brisket met zuurkool en mierikswortelcrème. Qua opmaak is het gerecht niet heel bijzonder, ook vrij winters met de zuurkool erbij, maar de smaak is goed. Het rundvlees is lekker mals! En de wijn past er goed bij.

Voor Bar Spek ga je naar de Admiraal de Ruijterweg 1. Meer info over de menukaart en de openingstijden? Check de website.

6. Remise 47

De laatste stop is bij Bistro Remise 47, onderdeel van hotel De Hallen. Een mooie afsluiter, want je kunt hier hartstikke leuk buiten zitten (al moet je zeker ook een kijkje binnen nemen als je er een keer heen gaat. Geen standaard locatie!) De Hallen is namelijk gevestigd in een voormalige tramremise.

Bij deze stop komt er iemand van de bediening de wijn aan tafel open maken en vertelt daarnaast ook het een en ander over de wijn. Altijd leuk is dat! We drinken hier een Viognier uit Frankrijk en als laatste gerechtje gamba’s met venkel, taugé, vadouvan en wasabi kroepoek. Ik ben gek op gamba’s, dus hier maak je me blij mee. Het is smullen geblazen! Een mooie combinatie als afsluiting!

 

Je vindt Remise47 op het Bellamyplein 47. Voor meer info over openingstijden en de menukaart, check de website.

Zelf een Wijnspijs wandeling doen?

Ik vind het echt een heel leuk concept! En een perfecte invulling van je zondagmiddag. Dus mocht je ook eens zo’n wandeling willen doen, check dan snel de website voor de agenda.

 

Voor deze middag ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging. Tevens bevat dit artikel een affiliate link

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven