Het is december, de maand van de feestdagen! En bij die feestdagen hoort zeker ook wijn! Want naast uitpakken met lekker eten tijdens kerst, wil je het vast ook combineren met de heerlijkste feestwijnen. Maar… voor welke wijnen ga je? Wat is lekker? En wat open je met oud&nieuw?
Om je te inspireren en volop opties te geven, schakelde ik hulp in net als voor de blog met zomerwijn tips & herfst/winter wijn tips. Het resultaat? Maar liefst 36 (!) wijntips voor de komende feestdagen voor jou!
Deze editie was het budget wat hoger. De wijn mocht tussen de €5 en €65 zijn. Hier komen in willekeurige volgorde per kleur de 36 tips voor de lekkerste wijnen voor de feestdagen.
Mousserende wijn tips voor de feestdagen
Tip 1: Franciacorta Brut ‘Animante’
Deze tip is van Babsenwijn, wijnliefhebster en smulpaap die graag hierover schrijft op social media.
“Feestdagen en bubbels, een match made in heaven. Champagne? Jazeker! Prosecco? Natuurlijk! Maar heb je wel eens aan Franciacorta gedacht?
Er zijn enkele overeenkomsten tussen een Champagne en een Franciacorta. Beiden ondergaan een tweede vergisting op de fles en zowel de Chardonnay druif als de Pinot Noir druif spelen een grote rol in deze bubbels. Maar waar Champagne uit een koelere streek komt, komt de Franciacorta uit een warmer klimaat, met als resultaat: rijper fruit zoals abrikoos en zelfs gedroogd fruit. En dat is nou net wat mij zo aanspreekt! De Franciacorta Brut ‘Animante’ van Barone Pizzini is er zo één: strogeel van kleur met aroma’s van acacia, honing, abrikoos en gedroogd fruit. Heerlijk romig! Eet er zeevruchten bij en je feestdagen kunnen niet meer stuk!”
Deze Franciacorta is te koop voor €28,95 via Wijnbroeders.nl
Tip 2: Prins van Holset
Deze tip is van Irma. Haar motto “Wijn is om te delen, net als kennis” komt tot leven via haar wijnblog Genietvanwijn.nu. Je kunt haar ook op Instagram volgen.
“Tijdens een weekendje bij domein Holset ben ik verliefd geworden op deze Prins (zonder wit paard overigens). Een Brut Nature en blend van Souvignier Gris en Johanniter uit ôs sjoene Limburg. Deze bubbel was van 2016. Drie jaar houtlagering geeft hem kruidigheid, daarnaast fruitige aroma’s van appel, perzik en abrikoos. Kortom, een diepgaande brut nature met een mooie mousse. Overheerlijk!
Ik associeer hem met de diepgaande gesprekken met mooie mensen, die plaatsvinden rondom de kerstboom. Moment van reflectie op dat wat er ons hoofd borrelde en bruiste. De Prins van Holset is ook mijn favoriet voor Nieuwjaarsdag oftewel mijn verjaardag! Hij combineert fantastisch bij de Spaanse Abrikozen vlaai. Dat wordt prinsheerlijk genieten!”
Irma kocht haar fles bij wijndomein Holset voor € 27,50. Voor iets meer kun je deze Nederlandse bubbles ook online vinden. Bijvoorbeeld voor €33,49 bij Nederlandse Streekwijnen of €35,95 bij Bovino.
Tip 3: Lambrusco Nero Vecchia Modena
Deze tip is van Mila. Zij is kook- en wijnblogster en fotograaf. Naast bloggen is ze bezig met het opzetten van online kooklessen voor thuiskoks en het uitgeven van haar eigen kookboek. Je kunt haar volgen via Instagram en voor meer informatie check je haar website Flavours with Mila.
“Iedereen houdt van feesten, en bij feesten horen bubbels, toch? Als je wat anders dan anders wilt proberen, dan ga je lekker voor deze Lambrusco! Het imago van Lambrusco is vaak niet zo goed. Heel vaak denk je meteen aan een soort van goedkope zoete spul uit het laagste schap in de supermarkt. Maar het is niet altijd zo. De beste Lambrusco wijnen drinken Italianen lekker zelf. Maar toch kun je een mooie Lambrusco ook buiten Italië vinden. Bijvoorbeeld deze!
Hij is diep paars van kleur, heeft een zachte mousse, mooie intense aroma`s en smaak. Je proeft veel rode en zwarte fruit, zoals zure kersen, bramen, wilde blauwe bessen. Maar ook wat zoethout, verse kaas en brioche deeg. De wijn is droog, hoog in zuren en tannines, en heeft een lange afdronk. Past mooi bij bbq en wild gerechten (behalve bij een stoofpotje, naar mijn mening), bij een charcuterie plankje of zelfs pizza.”
Deze wijn kun je bij Gall&Gall kopen voor €5,99.
Tip 4: La Tordera Spumante Rosé Brut ‘Cuvée di Gabry’
Deze tip krijg je van Tamara van Aan tafel met Tammie en zij inspireert je graag met lekkere gerechten en tips over wijnen. Qua food is het veel kaas, barbecue, Indonesisch en borrelhapjes wat de klok hier slaat. Met daarbij natuurlijk bijpassende wijnen. Oftewel: de Bourgondische geneugten des levens. Je kunt haar ook volgen via haar Instagram account.
“Deze prosecco vind ik een echt feestelijk aperitief met een prachtige roze kleur. Deze mousserende wijn is een mix van 3 druiven, waaronder Merlot en de meer onbekende Incrocio Manzoni. Die laatste is een druif die van origine te vinden is aan de oevers van de Piave in de provincie Treviso. De bodem bestaat daar vooral uit zand en kiezel wat een heel frisse wijn maakt met een licht ziltige afdronk. Je proeft framboos, kersen en aardbei en de bubbel is zacht. De wijn is mooi in balans: de verhouding fruitzuren en restzoet is precies goed. Door de druiven heel licht te kneuzen heeft het druivensap een prachtige lichtroze kleur met een oranje schakering. Leuk om deze te schenken bij binnenkomst met een stukje rood fruit erin.
Weetje: Deze Spumante is vernoemd naar Gabriella Vettoretti, de dochter van de eigenaren van het wijnhuis en B&B (familie Vettoretti) vanwege de kleur die aan haar rode haar doet denken. Gabry, de afkorting van haar naam, staat ook op de fles geschreven.
Waar past de wijn bij? Bij aperitief en borrel maar ook bij lichte visgerechten, oesters en lichte romige kazen, zoals La Tur of rosé champagne kaas. Of schenk de wijn juist bij een dessert met aardbeien.”
Deze prosecco koop je voor €11,15 tot €14,95 bij o.a. Bovino.nl, favorietewijn.nl
Tip 5: Agrapart & Fils Terroirs Blanc de Blancs
Deze tip wordt gegeven door Jannes van het Instagram account Vat op Wijn. Hij is een enthousiast wijnliefhebber en begin dit jaar gestart met de missie Vat op Wijn. Doel van deze missie is om beginnende wijnliefhebbers te helpen meer grip op wijn te laten krijgen om uiteindelijk meer te genieten van de totale wijnbeleving!
“Een champagne waar prijs en kwaliteit perfect in balans zijn? De champagnes van Agrapart & Fils! Agrapart is in 1894 gesticht, inmiddels zijn er 10 hectare verdeeld over Grand Cru percelen rond Avize.
Het domein werkt al sinds de start biologisch. Ze hebben geen certificaat, ze doen hun eigen ding en dat doen ze heel goed. Nooit zijn er pesticiden gebruikt. De bodems worden in stand gehouden door te ploegen en compost van lokale ingrediënten te gebruiken. Het organische leven van de bodem verzekert de gezondheid en productiviteit van de wijngaard. De champagnes worden nooit geklaard. De wijn wordt op het domein met de hand gezeefd en gaat direct op de fles. Deze Terroirs Blanc de Blancs (100% chardonnay) is een blend van 2 vintage jaren en is met 5 gram dosage een extra brut. De champagne heeft een heerlijke mousse, en is een medium tot full-body. Fijne aroma’s van citrus, kruiden (munt) en vers brood. Aanrader voor tijdens de feestdagen!”
Deze Champagne is breed verkrijgbaar via wijnimporteur Les Genereux en bijvoorbeeld online te bestellen via Vindict.nl voor €63,50.
Tip 6: Vincent Cullier – Chemin de Rois Champagne
Jennifer geeft met haar bedrijf Wijn aan de Zaan wijnproeverijen in de Zaanstreek. Daarnaast schrijft ze over wijn via haar Instagram account en op haar blog.
“Chemin de Rois Champagne van Vincent Cullier is een blend van 70% pinot noir en 30% chardonnay. Het is een vintage champagne (2019) dus gemaakt van wijn uit één oogstjaar. De vinificatie vindt plaats in eiken vaten en de wijn rijpt 24-42 maanden op de lie (gistcellen). De champagne is op natuurlijke wijze gemaakt en zonder suiker toe te voegen.
Je ontdekt veel brioche, iets boers, gele appel, citroen en noten. Vol, maar toch ook fijne zuren. Er worden jaarlijks maar 2911 flessen gemaakt. Echt een dikke aanrader wat mij betreft. Deze champagne haal ik zeker in huis voor de feestdagen, of misschien al voor aankomend weekend?”
Je kunt deze champagne bestellen bij Les Bulles Enchantées voor € 49,50.
Tip 7: Elvia Cava
Deze tip is van Josianne. Altijd op wijnavontuur en onlangs gestart met het geven van wijnproeverijen waar iedereen zonder wijnkennis aan kan schuiven. Je kunt haar volgen op Instagram via Proeflokaal Het Wijnavontuur.
“De Elvia cava is voor iedereen die met oud en nieuw graag bubbels opentrekt, maar na een paar slokken droge champagne of cava (soms voor de sier 😉) het glas laat staan. Een glas van deze cava gaat zeker leeg! Hij is semi seco, half droog dus, en heeft een fijne mousse, is fruitig en lekker zoet, maar niet té. Daarom combineert hij ook zo goed met zoete dingen zoals gebak. Ik dronk hem namelijk deze zomer voor het eerst op een bruiloft bij de bruidstaart, serveerde hem bij macarons tijdens de opening van mijn proeflokaal en ik heb nu al zin om mijn glas ermee te vullen voor bij de oliebol.”
Deze mildzoete cava uit Utiel-Requena, Spanje, gemaakt van 100% Macabeo, is o.a. te koop bij Wijnkoperij Platenburg voor €8,55.
Tip 8: Pago de Tharsys Cava
Deze tip wordt gegeven door Noud van Les Bulles Enchantées.
Authenticiteit en familie. Les Bulles Enchantées is altijd op zoek naar wijnen die met respect voor moeder natuur natuurlijk geproduceerd worden door kleine zelfstandige familiebedrijven. Wijnen die je niet op iedere hoek van de straat kan kopen en waar ze trots op kunnen zijn.
“Ook voor mijn privé collectie zoek ik naar wijnen van kleine boeren met dezelfde filosofie. Laatst liep ik tegen deze Cava van Pago de Tharsys uit Valencia aan. Vanaf 2015 maakt deze cava deel uit van de biologische wijnbouw binnen het bedrijf en ontving het dan ook het erkende BIO certificaat.
Het oogstjaar is 2019. Deze mousserende wijn bestaat uit 100% chardonnay en heeft 24 maanden houtrijping gehad. Aroma’s van perzik, appel, pruimen en amandel geven al een feestelijk gevoel. De afdronk is rond en romig met zeer verfijnde bubbeltjes die op een plezierige manier lang blijven hangen. Een cava die niet onder doet voor voor Champagne. Ik was meteen verkocht.
Start jij je (feest)avond met deze cava, of durf je de combinatie aan met een stukje zeebaars, tarbot of witvlees?”
Je bestelt deze cava bij Delleman Wine Import voor € 22 euro. Let op! De wijn is hier te koop, maar niet via de website te bestellen. Wel kun je bestellen via het mailadres: claudia@uniekewijnen.nl.
Tip 9: Il Fachetto Brachetto
Emma is fotograaf en receptontwikkelaar. Al sinds 2013 runt ze haar foodblog Em’s Real Food. Sinds ze op haar 18e voor een jaar naar Zuid-Frankrijk verhuisde, is ze verslingerd aan wijn. Je kunt haar volgen via haar Instagram account.
“Champagne bij de oliebollen, ik heb het nooit begrepen. Ik drink mijn champagne, sekt, crémant of cava het liefst zo brut mogelijk, en daar gaat zoetigheid niet lekker mee samen. De Franse traditie van oesters op Oudejaarsavond, vind ik daarom altijd een hele fijne, maar ja, een goede oliebol is natuurlijk ook niet te versmaden!
Nou horen bubbels er echt bij met Oud en Nieuw, dus wat is nou lekker met oliebollen? Dat weet ik: Brachetto d’Acqui! Een rode (!) Italiaanse, zoete bubbel uit Piemonte, die krachtig genoeg is om tegen het vettige van de oliebollen op te boksen, en prachtig samengaat met het zoet.
Brachetto is bovendien heerlijk als dessertwijn, bijvoorbeeld bij chocoladetaartjes, affogato of een panna cotta met frambozen. Hij gaat ook opvallend goed samen met kruidnoten! Brachetto is trouwens ook de naam van de druif.”
Deze Brachetto van wijnhuis Il Falchetto en is (online) verkrijgbaar bij Henri Bloem en Alleen Italiaanse Producten en kost €11,95.
Tip 10: Freixenet 0,0%
Deze tip wordt gegeven door Sterre. Volg haar via Instagram account Sterre Loves Wine voor waar de naam voor staat; liefde voor wijn!
“Mijn persoonlijke Spaanse Don Juan voor bij de kerstborrel of tijdens een Oudjaarsfeestje is deze Freixenet 0% uit Catalonië, Spanje! Als je van een mousserend wijntje houdt, maar je moet nog auto rijden (lees:BOB), geen zin hebt om te drinken of je bent zwanger dan moet je deze écht in huis halen of meebrengen.
Fijne bubbel, fruitig karakter en harmonieus. Deze alcoholvrije Cava, gemaakt van Sauvignon Blanc druiven is verfrissend en licht! Het leent zich goed voor bij een borrel of ieder ander feestelijk gerecht.”
Gewoon te koop bij de Albert Heijn voor €6,99.
Witte wijn tips voor de feestdagen
Tip 11: Riesling Vom Blauen Schiefer (Weingut Clemens Busch)
Deze tip is van Paola van het Instagram account In het glas. Paola neemt via deze digitale weg wijnliefhebbers graag mee in haar zoektocht naar de mooiste wijnen en bezoekjes aan wijnhuizen in Europa.
Bij de feestdagen denk je al snel aan bubbels of een volle rode wijn. Toch tip ik graag een witte wijn: de Riesling Vom Blauen Schiefer van Weingut Clemens Busch uit de Mosel in Duitsland Een heerlijke witte wijn gemaakt van 100% riesling. Op en top gastronomisch als je het mij vraagt! De wijnstokken groeien op een bodem van blauwe leisteen. Deze zeer harde ondergrond houdt warmte goed vast en de wijnstokken moeten hard werken om voldoende vocht en voedingsstoffen binnen te krijgen. Je proeft rijp fruit en de wijn is rond en intens met een ziltige ondertoon. Zelfs een beetje crispy. Een zeer verfijnde en mineralige wijn met een heel lange afdronk die wat mij betreft niet mag ontbreken in het kerstmenu!
Te koop voor € 21,95 bij Het Wijnportaal en bij Artisan Wines.
Tip 12: Lavantureux Freres Chablis
Deze wijntip is van Marlon van De Wijnoloog. Zij deelt haar enthousiasme over wijn graag met jou en neemt je op haar Instagram account daar in mee. Naast WSET 3 houdt Marlon zich o.a. bezig met het schrijven van wijn artikelen en het geven van proeverijen.
“Mijn kerstdiner is voornamelijk gericht op vis en vegetarische gerechten. Daarom drink ik, afhankelijk van de gerechten die ik ga maken, graag een witte wijn bij de amuse en/of het voorgerecht. Om dit op te bouwen wil ik naast de volle wijnen ook een frisse wijn en ben ik persoonlijk dol op ziltige/minerale wijnen. Bij minerale wijnen denk ik als eerste aan Chablis door de kalksteen in de grond daar.
Chablis ligt in het noorden van de Bourgogne, Frankrijk, en is gemaakt van de Chardonnay druif. Deze frisse wijn gaat in mijn kerstdiner gepaird worden met coquilles, langoustines of een uientaart. Deze wijn zou ook goed passen bij bijvoorbeeld oesters, ceviche of een pasta met schaal-/schelpdieren. Deze Chablis heeft tonen van groene appel, citroen, maar is ook mineralig, ziltig en heeft een subtiel nootachtige toon waar ik persoonlijk erg van houd. De zuren zorgen voor een heerlijke frisheid en de gemiddelde body zorgt ervoor dat de wijn mooi in balans is. De afdronk heeft een gemiddelde lengte en is aangenaam van smaak. Dit is precies wat je verwacht van een Chablis, heerlijk!”
Deze Chablis van Lavantureux Frères is o.a. verkrijgbaar bij wijnspecialist Le Bouchon in Den Haag en bij Heeren van de wijn voor ongeveer €26,50.
Tip 13: Coeur Vaillant Pouilly Fumé
Deze tip wordt je gegeven door Jochem, die je misschien wel kent als Wijnjochie op Instagram. Hij deelt wijnreviews en post over wijntrips.
“Mijn kerstwijn-tip is… een natuurwijn! Helemaal 2022 natuurlijk. Wat mij betreft niet (alleen) omdat natuurwijn hip is, maar in de eerste plaats omdat het hier om een verschrikkelijk lekkere wijn gaat. Die daarnaast een kleinere impact op de natuur heeft én je krijgt zelf minder rommel binnen.
Met Kerst komen vaak de dikste wijnen op tafel. Maar er moet ook begonnen worden! Wat denk je van een subtiele start met deze Sauvignon Blanc uit de Loire? Alexandre en Caroline Bain maken in Pouilly bijzondere (natuur)wijnen. Dit exemplaar heeft die typisch gistige geur. Als je gaat proeven, vallen de zuren op. Je wilt meteen nog een slok. Ondanks dat het een subtiele wijn is, staat ‘ie z’n vrouwtje. Een prima combinatie met een geitenkaasje, liefst uit dezelfde regio. Cheers en Merry Christmas!”
Deze wijn kun je scoren via SEC Wines voor €36,50
Tip 14: Ximénez-Spínola Jerez P.X. ‘Exceptional Harvest’
Deze tip is van Chrissy: Verpleegkundig specialist, WSET 3 student, wijngenieter en dromer. Ooit wil ze haar eigen wijnkamer/ wijnbar openen om daar fysiek haar passie te kunnen delen. Tot die tijd deelt ze diezelfde passie met enthousiasme via het Instagram account Pinot Chris.
“Feestdagen zijn bijzondere momenten. Momenten die we delen met mensen die we liefhebben. Liefde gaat door de maag en zit in je glas. Daarom is deze Spaanse parel (Andalusië) van een wijn ‘Ximénez – Spinola Exceptional Harvest’ mijn tip aan jullie. Bijzonder is ie!
Gemaakt van overrijpe Pedro Ximénez druiven. Huh.. maar daar wordt toch sherry van gemaakt hoor ik je denken? Jazeker. Alleen deze keer is hij niet verwerkt tot sherry maar tot een witte goudgele wijn geouderd in oude sherryvaten. Een tof verhaal voor het kerstdiner én smaken van gedroogd fruit en vers gebakken brood. Iets zoet maar niet té. In balans door zijn zuren. Eerlijk is eerlijk, als een wijn met hoofdgerecht én dessert te combineren valt heb je naar mijn idee een dikke win – win. Bijv. paté, kip, dessert met gedroogd fruit en noten of gewoon een lekker kaasje. Enjoy!”
Deze wijn kun je kopen bij bijvoorbeeld Proef Den Bosch voor €24,95
Tip 15: Borgogno Timorasso DOC Derthona
Deze tip komt van Marielle van het Instagram account Dametje Damen Proeft. Zij is een wijnliefhebber met horeca- roots. Stond vroeger in de keuken maar is tegenwoordig sommelier. Proeven is leren!
“Timorasso, ook wel de witte Barolo genoemd, is een druif die alleen te vinden is in Piemonte. Ook wel een vergeten druif. Zonde! Dit is een complexe krachtpatser met mineraliteit, maar heb geduld.. hoe ”ouder” hoe beter. Eigenlijk net zoals bij Barolo (de wijnmaker vergeleek het met Meursault, even voor het idee)
Drink het bij: niet te subtiele visgerechten, pasta, gevogelte en kalf met rijke sauzen maar in combinatie met een gerecht met wat pit moet ook goed komen! Cheers! Ben jij al bekend met de Timorasso druif?”
Deze wijn koop je voor ongeveer €57,- online bij o.a. The Online Sommelier en Perfecte Wijn.
Rode wijn tips voor de feestdagen
Tip 16: Isabella
Deze tip is van Bianca van dekeukenvanbianca.nl. Zij staat graag uren in de keuken en vindt het heerlijk om een diner van meerdere gangen op tafel te zetten, het liefst in de richting van de Italiaanse keuken en natuurlijk met een mooi stuk vlees als eye-catcher. Een bijpassende wijn is naar haar idee hierbij van groot belang, omdat het je diner kan maken of breken! Je kunt Bianca ook volgen via haar Instagram account.
“Deze heerlijk fijn sappige wijn uit de Mendoza streek (Argentinië) past perfect bij een goed stuk vlees, iets wat je ons geen twee keer hoeft te zeggen! Wij serveren met kerst graag beef wellington, biefstuk of lamsrack en dan vind ik het heel belangrijk dat er een mooie smaakvolle wijn bij zit. Isabella voldoet daar perfect aan en heeft een rijpe, rode fruitsmaak en een licht rokerige afdronk, iets wat mij altijd doet denken aan een brandend vuurtje.
Ik schenk deze wijn het liefst op tijd uit zodat hij lekker de tijd heeft om te ademen en kan er vervolgens de hele avond van genieten! Dit werd ons ook aangeraden door de sommelier van de Kasteelhoeve, een wijnkoperij waar je fantastische thuisproeverijen kan boeken.”
De Isabella is gemaakt van de druiven Malbec en Syrah. Je kunt deze wijn scoren bij de Kasteelhoeve voor €13,95
Tip 17: Montresor Valpolicella Ripasso Capitel della Crosara
Deze tip is van Kirsten van het Instagram account Hart voor Wijn. Zij is letterlijk haar Hart voor Wijn achterna gegaan en heeft van wijnproeven haar werk gemaakt. Wijn wordt gemaakt om van genieten, niet om moeilijk over te doen, daarom leer je bij bij Hart voor Wijn alles over wijn op een laagdrempelige manier.
“Valpolicella Ripasso is de wijn die er voor zorgde dat ik geïnteresseerd raakte in wijn! Het verhaal achter de tweede vergisting met de resten van Amarone vond ik geweldig, en de wijn ook. Specifiek op die van het wijnhuis Montresor, dus hier komt iedere kerst dan ook zeker een fles van voorbij.
De wijn wordt gemaakt in het achterland van Verona (Italië) uit een blend van 3 druiven: corvina, rondinella en molinara. Na de gisting rijpt de wijn nog eens 16 maanden op Frans én Amerikaans eikenhout. Het resultaat is een zwoele wijn met tonen van kaneel, amandelen en rijpe kersen. Goede tannines en zeker niet zoet zoals sommige (goedkope commerciële) Ripasso’s. Love it!”
Je kunt de wijn bestellen o.a. via Wijnwinkel Le Nord voor slechts €13,50
Tip 18: Raiza Gran Reserva
Deze tip is van Anika. Als gecombineerd eventmanager en sommelier brengt Anika de leukste 2 dingen samen: evenementen en wijn. Ze is weddingplanner voor bourgondische bruiloften en Wine Experiences door middel van spel, geur en wijnverhalen! Voor inspiratie volg haar account Wine Weddings op Instagram of check haar website.
“Mijn vader en ik heten beide A. Beynon wat zorgde voor een administratieve verwarring (aan zijn kant). Ik had een doos van deze geweldige Raiza Gran Reserve gekocht en laten bezorgen op zijn adres (omdat ik op vakantie was). Toen ik de wijn kwam halen met kerst kwam hij bedrogen uit: hij was blij verrast door deze bezorging die hij was ‘vergeten’ en had zich al helemaal ingelezen in de wijn en wanneer deze het beste op dronk is (de wijnen waren gemarkeerd en al!). Uiteraard als goedmakertje (het was kerst 😉) heb ik 2 flessen achtergelaten en hebben we er samen meteen 1 open getrokken. Deze wijn brengt voor mij heerlijke herinneringen aan kerst, gezelligheid en veel gelach.
Deze krachtpatser van een Spanjaard is heerlijk met de donkere dagen en rijke gerechten op de planning. Raiza Gran Reserva is van de vele wijnen van Vicente Gandia, een Spaanse wijnproducent uit Valencia. De wijn is top met een stuk vlees vol smaak, die de rijkdom van de wijn kan evenaren. Denk aan wild zwijn. Smaken die terugkomen in deze Gran Reserva zijn leer, gestoofd fruit en vanille. Precies wat je wil uit een krachtige Spaanse!”
Raiza is te koop bij Fanster.nl voor €15,95 per fles. Mooie prijs voor de toch al dure feestdagen.
Tip 19: Badarina Barolo
Deze tip is van Ferdi, ofwel WineStijn op Instagram. Hij maakt wijnvlogs in Jip en Janneke taal. Met ludieke reels en video’s neemt hij volgers mee in de wereld van de wijnen.
“Tijdens de kerstdagen gaat er een mooie Barolo open van het huis Badarina uit het jaar dat we bijna wereldkampioen werden 2010. De Barolo ook wel de koning der wijnen genoemd is de ideale wijn voor bij de truffelrisotto die we gaan serveren. Deze wijn-spijs combinatie wordt ook door menig ‘kenner’ geadviseerd.
In de twee jaar dat ik wat serieuzer met wijn bezig ben is de Barolo een wijn die mij is gaan fascineren. Bij het zien van een Barolo (gemaakt van de Nebbiolo druif) verwacht je op basis van de kleur een lichte, fruitige en soepele wijn maar ruik je en neem je die eerste slok dan word je gegrepen door tonen van kruiden, tabak, leer en hout. Geweldig! Door het hoge gehalte aan tannine en zuren kun je een Barolo goed bewaren. Deze Barolo komt dus uit 2010 en kunnen we nog langer laten liggen, maar af en toe moet je jezelf een beetje verwennen! Daarnaast verwachten we eind november onze eerste dochter, dus deze Barolo is het dubbel en dwars waard om binnenkort geopend te worden.”
Deze fles kost €42,90 en is te koop bij Vivino.
Tip 20: Clos du Jaugueyron, Haut-Medoc
Deze tip is van Monique, een ambtenaar met een voorliefde voor mooie wijnen en lekker eten. Ze is geboren en getogen in Maastricht en woont ondertussen alweer 12 jaar in Amsterdam. Ze heeft onlangs SDEN 3 afgerond bij Vindict in Amsterdam en kan niet wachten om met de WSET cursussen te beginnen. Je kunt haar volgen op Instagram via dit account.
Ze schreef ook al eens een gastblog voor Wijntjesmetesther.nl; Hoe kies je de juiste wijn van de wijnkaart?
“Mijn favo feestwijntje is toch wel echt de Clos du Jaugueyron, Haut-Medoc. Clos du Jaugueyron is een kleinschalig en biodynamisch wijnhuis dat gerund wordt door Michel Théron en Stéphanie Destruhaut. Ik dronk deze wijn voor de eerste keer bij Café-Restaurant Teroir in Utrecht (dikke aanrader overigens!) en kwam er toen per toeval achter dat ik deze wijn 1 maand eerder cadeau had gedaan aan mijn vriend voor zijn verjaardag. En geloof me, ik was toen zeer content met mezelf. Een mooie volle Bordeaux zoals we deze uit die contreien graag drinken met smaken van cassis de bramen, bessen en laurier. Hamersma geeft deze wijn een dikke 9. Nog steeds je twijfels? Laat je dan overtuigen door de sommeliers van Entrepot, De Klepel, Gebr. Hartering, Kaagman & Kortekaas, Rijks, Vuurtoreneiland en ik kan nog wel even doorgaan. Want al deze Amsterdamse toprestaurants weten het ook: de Haut-Medoc van Clos du Jaugueyron is een geweldig glas wijn en een ommetje waard!”
De wijn (gemaakt van 60 % Cabernet Sauvignon, 33 % Merlot, 7 % Petit Verdot) is te koop bij o.a. bij Bolomey Wijnimport voor €29,-
Tip 21: Rocche del Santo Barbera d’Alba Superiore
Deze tip is van Milou die dol is op alles wat met wijn en eten te maken heeft. Op haar Instagram account Sommilou en website deelt zij alles over haar zoektocht naar de lekkerste wijn-spijs combinaties met groente in de hoofdrol en geeft ze tips voor de leukste wijn hotspots.
“Barbera staat vaak in de schaduw van wijnen uit Piemonte, Noord-Italië, die van Nebbiolo worden gemaakt, maar dit vind ik niet terecht. Barbera heeft wat minder tannine, waardoor het doorgaans wat zachtere en toegankelijkere wijnen geeft. In het dorpje La Morra maken zussen Serena en Giovanna biologische wijnen bij Agricola Brandini. Zij vinden het belangrijk om de aarde goed te behandelen en focussen ook flink op de kwaliteit van hun wijnen, een combinatie waar ik erg enthousiast van word! Hun Rocche del Santo Barbera d’Alba Superiore heeft met 12 maanden rijping op eikenhouten vaten en 14,5% alcohol flink wat body. Naast aroma’s van donker fruit, proef je ook chocola, zoethout en iets aards. De wijn kan goed geschonken worden bij vleesgerechten, maar hij doet het ook fantastisch bij gnocchi met pompoensaus en blauwe kaas.”
De wijn is beschikbaar op verschillende Nederlandse websites, waar winestore.nl de beste prijs heeft met €19,50.
Tip 22: Les Vins de Vienne, Remeage Rouge Syrah
Deze tip is van Rowie en Barry. Om onze ontdekte lekkere en betaalbare wijnen te delen, hebben wij het Instagram account Wijnproever in het leven geroepen. Op onze pagina delen wij de wijnen inclusief proefnotitie en een eventuele beschrijving van de wijn. Wij vinden het belangrijk dat de wijn betaalbaar blijft.
“Wie aan een passende wijn bij een kerstgerecht denkt, denkt meteen aan dure exclusieve wijnen. Wij zijn tot de ontdekking dat dat echt niet altijd zo hoeft te zijn. Deze heerlijke Syrah uit de Rhône van wijnhuis Les Vins de Vienne past uitstekend bij een heerlijke gourmet op 1e en 2e kerstdag. Of je nou een lekker hamburgertje met ui op de gourmetplaat legt of een stukje wild, deze wijn past erbij.
Ook zal deze wijn bij iedereen in de smaak vallen. Of er nou echte zoetekauwen tussen zitten of mensen die houden van mooie zuren in de wijn, hij zal voldoen aan ieders verwachtingen en is dus een prima wijn om op tafel te zetten tijdens de feestdagen. Wij zeggen: ‘proost’!”
De wijn is te koop bij D-vine voor €14,95
Tip 23: Ventisquero Reserva Carmenere
Deze tip krijg je van Personal Wineshopper Harma van “Harma regelt het wel”. Zij zorgt voor alles wat met wijnen te maken heeft; proeverijen, wijnspijs advies, bezorging, wijncadeaus en feesten. Je kunt haar volgen via Instagram.
“Deze Carmenère Reserva uit Chili kan zeker niet missen met de feestdagen, dit is toch echt een van mijn lievelings rode wijnen. Een lichte geur van vanille en chocola. Rijpe en volle tannines, goede structuur, kruidig en een mooie balans. wat wil je nog meer?”
Deze wijn is te koop bij o.a. Molenaarswijn voor €9,40
Tip 24: Zagreus Vinica
Deze tip is van Jitte van het account Smaakmakende. Haar account staat bomvol tips voor mensen die meer over wijn spijs willen leren. Van recept en wijn combinaties tot de beste wijnbars waar je ook goed kan eten.
“Deze Vinica van Zagreus uit de Thracian Lowlands Bulgarije is een krachtige rode wijn. Deze wordt (net als Amarone) gemaakt door de druiven twee tot drie maanden op een rek te laten drogen. Dit is gedaan met de Mavrud druiven, een karakteristiek Bulgaars druivenras. Die druif zorgt ervoor dat de wijn een zacht karakter heeft met aroma’s van pruim. Door de druiven te laten drogen is de smaakintensiteit van deze wijn hoog. Hierdoor is dit een volle geconcentreerde wijn geworden die goed te combineren is met stevige wildgerechten of andere stevige vleesgerechten”
Deze wijn is te koop bij Grandcruwijnen.nl voor €17,95
Tip 25: Marsannay ‘Les Longeroies’ Côtes de Nuits, Bourgogne
Deze tip wordt gegeven door Jennifer. Jennifer werkt als wijndocent voor het Wijninstituut en Passion4Wines. Via haar bedrijf ‘Jen Proeft Wijn’ organiseert ze wijnproeverijen en wijncursussen vol geur, kleur en smaak. Jennifer en haar belevenissen in de wijnwereld zijn ook te volgen via haar gelijknamige Instagram account.
“Met de feestdagen mag er wel een bijzondere fles open. Ik heb er een paar waar ik zuinig op ben. Zoals de Marsannay van Domaine Charlopin Tissier. Afkomstig uit het ultieme Pinot Noir gebied: de Côtes de Nuits. Ook nog uit het topjaar 2019 en je weet niet wat je proeft!
Het begint bescheiden maar dan barst het los met een mond vol bosbessen en frambozen. Daarna volgt nog een snufje zoete tabak, een paddenstoel hier en daar met als finale een wandeling in het bos. Het mondgevoel is superzacht en na iedere slok volgt weer een verrassing. De Marsannay is gerijpt in nieuwe houten vaten maar precies goed en niet teveel. Ik ben begonnen met een doosje van 3 maar ik heb er snel nog een doosje bijgekocht. Deze wijn houdt van: eend, risotto met paddenstoelen, alles met truffel en ook een stukje geroosterde tonijn past erbij.”
De wijn is verkrijgbaar voor €39 bij Inforwine.be
Tip 26: 1 Ahr Spätburgunder
Ook ik zelf (Wijntjes met Esther) deel een wijntip voor de komende feestdagen!
“Zoals je weet ben ik gek op Duitse wijn en dan vooral op Riesling en Spätburgunder. Die liefde voor de laatste is eigenlijk aangewakkert tijdens een van mijn eerste wijnreizen, met bestemming de Ahr. De Ahr is een waar Spätburgunder paradijs. Hier komen de mooiste wijnen van deze druif vandaan.
Mijn tip voor de feestdagen is een wijn die ik proefde bij Weingut Nelles tijdens die ene wijntrip. Sowieso zijn de wijnen van dit huis een aanrader, ook de ‘reguliere’ Spätburgunder (met het blauwe etiket). Maar voor de kerst wil je waarschijnlijk net iets extra’s en voor die gelegenheid zou ik je aanraden deze wijn te openen. Deze 1 Ahr is een blend van de beste druiven van de Sonnenberg en de Heimersheimer Landskrone en heeft ook houtrijping gehad.
Donker fruit, sappig, die kenmerkende kruidigheid van Spätburgunder, aardse tonen, laurier. Heel fijn! Lekker bij de borrelplank of bij wat lichtere vleesgerechten of (vega) gerechten met paddestoelen.
Deze wijn is te koop bij Wijn op Dronk voor €32,-
Top 27: Giantsteps Applejack Vineyard Pinot Noir
Deze tip is van Sanne van het account Vrij Wijnig. Iedereen heeft wel iets waar die blij van wordt. Voor mij is dit wijn, zo blij zelfs, dat de hobby een beetje uit de hand is gelopen…
“Mijn ultieme kerst wijn is een Pinot Noir! Deze druif kan toveren en krijgt het voor elkaar zichzelf, maar ook het gerecht tot een hoger niveau te brengen. Het liefst een Bourgogne, maar een goede is prijzig. Gelukkig wordt deze druif op meerdere plekken ter wereld met succes verbouwd. Zo ook in Australië, in de hoger gelegen Yarra Valley. Het gaat om de Giantsteps, Applejack Vineyard Pinot Noir. Hier is het klimaat eveneens koel en wordt de wijn met veel liefde en kundigheid gemaakt. Dit resulteert in fris en fuitige elegante zijde zachte tannine.
Deze wijn gaat heerlijk samen bij een tartaar van hert. Een fris, strak gerecht en de zuren uit de wijn gaan goed samen met de augurk en kappertjes.”
De wijn is te krijgen bij o.a. Wine in Black voor €29,95
Tip 28: Riporta Primitivo Di Manduria
Deze wijntip is afkomstig van Jorien. Wijn is voor haar een grote hobby, vorig jaar december geeft ze SDEN 2 gehaald. Inmiddels geeft ze wijnproeverijen en geniet hier enorm van. Je kunt haar volgen op Instagram via Wijn met Jo.
“Deze Italiaanse Primitivo Manduria komt helemaal uit de hak van de laars. De primitivo druif ziet enorm veel zon en groeit snel, daardoor bouwt hij veel suikers op waardoor het alcoholpercentage hoog is in deze wijn. Deze druif is daarom vaak als eerste aan de beurt om geoogst te worden. Voor het kerstdiner pak ik graag uit, door bij elke gang een bijpassende wijn te serveren.Voor het hoofgerecht ga ik dit jaar voor een vegetarische wellington met oesterzwammen, kastanjechampignons, en een truffelsaus. De gasten eten liever een stuk vlees zoals, biefstuk of varkenshaas waardoor ik deze wijn voor beide gerechten kan serveren. Wel zo handig. De wijn is stevig en heeft fruitige smaken als aardbei en braam. De tannines zijn flink aanwezig, maar als je de wijn vooraf lucht geeft door bijvoorbeeld deze even in een karaf te schenken worden de tannines een stuk aangenamer.”
Deze wijn is te koop de Gall en Gall voor €10,59.
Tip 29: Mocali Brunello di Montalcino
Deze tip komt van Suzanne van de foodblog kokkerellenmetsuus.nl waar je terecht kunt voor lekkere en makkelijke recepten. Daarbij drinkt Suzanne uiteraard graag een goed glas wijn. Haar volgen? Check haar Instagram account!
“Na mijn wijntips van een smaakvolle frisse witte Rioja zomerwijn en een stevige rode Rioja reserva voor de herfst/winter, naar mijn wijntip voor de feestdagen! Het is wel bekend dat ik mega veel hou van de Rioja wijnen, maar ik leer inmiddels ook de Noord-Italiaanse wijnen kennen en kan deze steeds meer waarderen. Op het Italië event ontmoette ik Sanneke en Charles van Italian Maniacs, een enoteca in Amersfoort met kwalitatieve Toscaanse wijnen en delicatessen. Een aantal maanden later ben ik daar gaan lunchen en heb ik lekkere wijnen meegenomen. Eén daarvan was deze Brunello di Montalcino uit 2017 van wijnhuis Mocali, met de status van een DOCG wijn. Geproduceerd met 100% Sangiovese Grosso druiven en een verplichte rijping van minimaal 24 maanden, wat zorgt voor een Toscaanse wijn met veel kracht en volheid. Een perfecte wijn bij wildgerechten, gebraden of gegrild rood vlees, truffels en oude kaas. Proost op het (Italiaanse) leven en de feestdagen!”
Deze Mocali Brunello di Montalcino is, ook online, te koop bij Italian Maniacs voor €41,95.
Tip 30: Valpolicella Ripasso Superiore Cantina di Verona
Deze tip krijg je van Michelle. Via haar Instagram account en Mies’ Wineblog vertelt ze over haar ontdekkingsreis in de wijnwereld. Geniet mee van alles wat zij leet, leuke hotspots en mooie wijnspijscombinaties!
“Waar ik aan denk bij een kerstdiner? Luxe, uitgebreid koken, mooie volle producten en dikke wijnen. Rollade, Beef Wellington, Kalkoen en Trifle of Tiramisu na. Maar… Ik heb mijn ouders, 2 zussen, 1 broer, 2 schoonbroers, 1 schoonzus, 3 nichtjes en 2 neefjes. En natuurlijk mijn fantastische man. Ga voor zo veel mensen maar eens uitgebreid koken. Mij niet bellen! Dus vaak wordt het bij ons, zoals waarschijnlijk in veel Nederlandse gezinnen, Gourmet!
Ik vind een Valpolicella Ripasso daar perfect bij passen. Deze, van Cantina di Verona neigt al richting het zware, maar is toch nog zacht en toegankelijk. Hierdoor past hij super goed bij gegrilde minihamburgertjes, slavinkjes en groente, maar ook bij de pannenkoekjes met stroop die je onderin in zo’n klein pannetje bakt, en altijd opeet als ze nog nét niet helemaal gaar zijn. Ik heb er al helemaal zin in! “
Je koopt deze wijn bij Gall&Gall voor nog geen 11 euro.
Tip 31: La Vizcaína La Vitoriana
Deze tip is van Shardé van Wijnhippie.nl (en ook te volgen op Instagram). Met Wijn Hippie wil ze de wijnwereld voor iedereen maken, hip & toegankelijk. Door erover te schrijven en mooie plaatjes te schieten, wil ze het toegankelijk maken. Ook wil ze mensen wijn laten ervaren, ervan laten genieten en erover leren. Dit zonder al te veel poespas en met een dosis creativiteit.
“De La Vitoriana van de bekende wijnmaker Raul Perez is bij mij deze kerst het uitgangspunt van mijn kerstdiner. Met kerst vind ik het altijd erg leuk om mijn menu samen te stellen aan de hand van de wijnen.
Deze rode wijn is gemaakt van de druiven Mencia en Bastardo, twee inheemse druivenrassen uit Bierzo in het Noordwesten van Spanje. Raul Perez heeft in zijn geboortedorp, Valtuille de Abajo, 1,8 hectare wijngaard in zijn bezit. De druiven van deze wijngaard worden verwerkt in de wijnen van de serie La Vizcaina, een serie crus van de wijngaarden rondom Valtiulle. La Vitoriana wordt beschouwd als de mooiste in deze serie.
De vergisting gebeurt met hele trossen in eikenhouten vaten, waarna de wijn nog een jaar op gebruikte vaten rijpt. De wijn wordt voor het bottelen niet geklaard en gefilterd. Je krijgt hierdoor een pure en intense wijn. Krachtig maar toch ook elegant met tonen van bramen, kersen, wat kruidigheid, florale hints en lichte tonen van eikenhout. Milde tannines en een lange en aromatische afdronk.
Dit is mijn ultieme kerstwijn, omdat het een wijn is die heel goed gedronken kan worden bij kruidige & vegetarische gerechten. Gerechten met gegrilde groenten of groentegerechten uit de oven, zullen het mooi doen bij deze wijn. En daarnaast is het een wijn die je gewoon niet wekelijks drinkt.”
La Vitoriana is te koop bij wijnhandel Luuc van Boort voor €28,90
Tip 32: Kanonkop Kadette Pinotage
Angela van het Insta account Jollywines ontdekt en drinkt graag de lekkerste wijntjes en deelt deze momenten vooral ook met lieve vrienden en familie.
“Deze Kanonkop Kadette Pinotage 2020 vind ik echt een knaller! Heerlijke rode bosvruchten (pruim, framboos, braam) en een tikje vanille en koffie.
Laat hem even een uurtje of twee open staan voordat je hem drinkt. En tot slot mijn belangrijkste advies: ruik, proef en geniet! Ook van de warme lichtjes en lieve mensen om je heen rond de kersttafel. Fijne feestdagen!”
Deze Pinotage koop je voor €12,98 bij Gall&Gall.
Tip 33: Masseria Li Veli – Garrisa Susumaniello Salento
Deze tip is van Rachel & Tim van het Instagram account Grape Break. Met Grape Break combineren zij hun grootste passies: wijn & design en fotografie.
“Deze wijn ontdekten wij op het Wijnfestijn in Leiden afgelopen zomer. Nu horen we jullie denken ‘huh, in de zomer?’; ja echt! Deze wijn was toen geweldig en is minstens net zo goed op een koude winteravond; echt een superveelzijdig wijntje. Gemaakt in Puglia, Italië van de Susumaniellodruif. Een relatief onbekende druif, maar absoluut wat meer bekendheid waard. Een reden dat we deze wijn hebben gekozen. En natuurlijk omdat deze wijn een fantastische keuze is voor tijdens de feestdagen! De wijn heeft een diep robijnrode kleur en is vol, rijp en zacht. Denk aan rijp roodzwart fruit en zoete specerijen als kaneel, kruidnagel en nootmuskaat; dan heb je deze wijn! Geweldig bij gegrild of geroosterd vlees (denk aan entrecote en lam), stoofgerechten, maar ook bij rijpe, harde kazen. Cheers & fijne feestdagen iedereen!”
Deze wijn koop je voor €13,75 bij de Gouden Ton.
Overige feestwijn tips
Tip 34: Corederie Royale Pineau de Charentes
Deze tip is van Renée, een wijnliefhebster uit het bourgondische Den Bosch met een uit de hand gelopen hobby. Ze heeft een aantal wijndiploma’s op zak en maakt van deze hobby steeds meer haar beroep. Je kunt haar volgen op Instagram.
“De feestdagen staan voor de deur, en wat mij betreft zijn deze dagen de perfecte gelegenheid om eens lekker uit te pakken met mooie wijnen! Maar ook om je vrienden en familie kennis te laten maken met wat onbekende pareltjes!
Mijn tip voor de feestdagen is deze Pineau de Charentes. Een ‘versterkte’ wijn uit de Cognac streek in Frankrijk. Er gaan verhalen rond dat de wijn bij toeval door een wijnboer is ontdekt. Hij zou per ongeluk zijn geperste druivensap in een vat met cognac hebben gegooid. Jaren later kwam hij er achter dat er door dit ‘foutje’ een hele nieuwe drank was ontstaan, Pineau de Charentes! Het is dus druivensap versterkt met cognac, gemaakt als wit, rood en rosé. De witte pineau is een amberkleurige wijn, met geuren van honing, gekaramelliseerde nootjes, sinaasappelschil, en wat betreft smaak een perfecte combinatie van fris en subtiel zoet. Gevaarlijk lekker!
In Frankrijk wordt deze wijn vaak gekoeld gedronken als aperitief, maar ik schenk hem deze feestdagen bij een kaasplankje. En geloof me, het blijft zeker niet bij één glaasje!”
Pineau de Charentes is verkrijgbaar bij de betere wijnhandel (+/- 18,-) en bij de Sligro (€+/- €8).
Tip 35: Yuste Oloroso Aurora Sherry
Deze tip is van Jasmijn. Ze is te vinden op Instagram en heeft een website. Een veelzijdige dame die iedereen graag een totaal beleving geeft om samen heerlijk te kunnen genieten van al het moois wat betreft wijn, kaas & cocktails. Dit verzorgt Jasmijn in de vorm van proeverijen, workshops & op evenementen/feestjes.
“Sherry, we drinken het veel te weinig en daarom heb ik voor de feestdagentip gekozen voor de ‘Aurora Olorosso’ sherry van Bodegas Yuste.
Leuk weetje, de reden waarom de sherry lijn ‘Aurora’ heet. Als de zon opkomt en de eerste zonnestralen raken de aarde noemt men in Spanje dat ‘Aurora’. Dus na het ontbijt is het een goed moment om de dag te beginnen met een glas Manzanilla, tijdens de lunch een glas Amontillado en tijdens het diner een glas Olorosso. Zodat men de hele dag herinnerd wordt dat de zon morgen weer opkomt.
Deze fantastische Olorosso sherry is een rijke & kruidige sherry met tonen van geroosterde noten en paddenstoelen met een mooie en verfijnde ziltige afdronk. Heerlijk om te combineren met een krachtige paddenstoelenbouillon als tussengerecht bij het kerstdiner bijvoorbeeld of heerlijk bij een kaasplank met voornamelijk rijke hardere kazen. Ga jij het proberen??
Fijne Feestdagen!!
De ‘Aurora Oloroso’ Sherry is afkomstig uit Sanlúcar de Barrameda, Spanje en verkrijgbaar bij o.a. Granadawijnen voor €20,95
Tip 36: Kir / Kir Royal
Deze tip is van Gayaneh, zij is verliefd op wijn. Ze geeft wijnproeverijen en cursussen en bij Les Amoureux du Vin gebeurt dat op een laagdrempelige en duidelijke manier. Plezier en gezelligheid staan voorop! Wijn wordt gemaakt om SAMEN van te genieten, Let’s enjoy together!
“Er bestaan feestwijnen die altijd bij een feestelijke gebeurtenis horen. Naast champagne mag een sauternes absoluut niet ontbreken evenals een top wijn uit de Bordeaux zoals een Margaux, Pauillac of een Saint émillion.
Mijn feestwijn tip is er één die dateert uit de vorige eeuw. We drinken hem als aperitief of bij époisses (kaas) of bij een dessert als clafoutis aux cérises. We hebben het hier over Kir, een heerlijke drank uit de Bourgogne.
Félix Kir was burgemeester van Dijon en vond de witte Aligoté druif te zuur. Hij wilde de zuren van de Aligoté compenseren met de suikers van een crème de cassis. Bij 1/3 crème de cassis werd 2/3 Aligoté teogevoegd en de Kir was geboren. In 1952 werd het merk Kir geregistreerd door société Lejay-Lagoute. Gebruiken we een Crémant de Bourgogne in de plaats van een stille witte wijn, dan spreken we van een Kir Royal. Verras je je gasten met een Kir Imperial? Dan gebruik je champagne in de mix!”
Een crème de cassis koop je al voor €10 bij de Gall en Gall en op drinksco.nl heb je al voor rond de €15 een mooie Aligoté.
Genoeg wijntips, genoeg inspiratie voor de feestdagen!
Zo laat kerst en oudjaar maar komen, genoeg tips om iets moois uit te kiezen. Ik ben benieuwd naar welke wijnen jij nieuwsgierig bent geworden en welke je misschien zelfs gaat kopen. Laat je het weten?
En iedereen die een bijdrage heeft geleverd, dank voor het insturen en het meedoen! Fijne feestdagen!
Wil je toch nog meer tips? Bijvoorbeeld voor betaalbare mousserende wijnen? Check deze 11 (budget) alternatieven voor champagne!
Inspiratie voor wijncadeau’s?
Naast wijn voor de feestdagen misschien ook nog op zoek naar een leuk cadeau voor de kerst? Mocht je nog een tof cadeau zoeken voor een wijnliefhebber dan verwijs ik je graag door naar de blog Cadeau voor een wijnliefhebber! 16x toffe tips! (succes gegarandeerd).
Dit artikel bevat enkele affiliate links. Zie disclaimer voor meer info.
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!