Een kijkje achter de schermen bij Wild Pig wines

Begin van de maand vloog ik naar het zuiden van Frankrijk voor een bliksembezoek aan Domaine de Longue Toque – Caveau Gabriel Meffre ofwel het wijnbedrijf dat miljoenen flessen wijn maakt voor verschillende wijnmerken en verschillende segmenten, van retail tot premium.⁣ Een van de wijnmerken waarvoor ze produceren ken je vast wel, Wild Pig wines die hier in Nederland bij de Albert Heijn te vinden is. Ik neem je mee voor een kijkje achter de schermen bij dit wijnhuis.

Vanwege een samenwerking met Wild Pig wijnen in de hoofdrol, was dat de focus van het werkbezoek. We kregen een rondleiding, volop uitleg en proefden de wijnen van Wild Pig samen met wijnmaakster Véronique Torcolacci.

Wild Pig Gigondas
Domaine de Longue Toque – Caveau Gabriel Meffre

Over Wild Pig wines

Niet bekend met de wijnen van Wild Pig? Dan eerst even een intro.  Maison Gabriel Meffre werd opgericht in 1936 en dit wijnhuis produceert intussen al meer dan 10 jaar de Wild Pig wijnen. Kenmerkend voor Wild Pig is dat elke wijn van één druivenras gemaakt wordt, het zijn dus zogenoemde monocépage wijnen. De druiven voor de wijn komen niet van een eigen wijngaard maar van diverse wijnboeren met wijngaarden in de Languedoc en de Rhônevallei.

De Languedoc strekt zich uit vanaf de oevers van de Rhône-rivier in het oosten, naar de stad Carcassonne in het westen, en vanaf de heuvels van het Massif Central in het noorden tot de Middellandse Kust in het zuiden.

Verder is het goed te weten dat Wild Pig zich bezighoudt met duurzaamheid. Zo zijn alle wijnen veganfriendly en brengen ze de lichtste glazen flessen op de markt. Door het gewicht van de fles te reduceren van 500 gr per fles naar 410 gran is er per fles minder materiaal nodig wat resulteert in minder CO2 uitstoot.

De naam Wild Pig komt trouwens van het nieuwsgierige wilde zwijntje dat wijnmaakster Véronique keer op keer in de wijngaarden aantrof, snoepend van de heerlijke druiven. Ze noemde haar Greta! En dat is wie je ook op de etiketten van Wild Pig tegen komt.

wild pig wines

Een vrouwelijke wijnmaker aan het roer

Véronique Torcolacci is de (hoofd) wijnmaker die verantwoordelijk is voor de productie van de Wild Pig wijnen maar ook van de wijnen die het wijnhuis Gabriel Meffre nog meer produceert. En die productie dat is niet niks. In totaal produceren ze maar liefst 12 miljoen flessen! Een hele klus en logisch dus ook dat Véronique niet alleen is maar een team om zich heen heeft om deze klus ieder jaar te kunnen klaren.

Véronique begon haar studie om oenoloog te worden in 1989, een tijd waarin nog weinig vrouwen dit vak uitoefenden. Ze heeft nooit spijt gehad van haar keuze en is gek op het werk dat ze doet. Al was het in het begin best een uitdaging, als vrouw in een mannenwereld.

wijnmaker Wild Pig wines

Proeven met Véronique

Wijn proeven is altijd leuk, maar samen met een wijnmaker proeven is natuurlijk nog leuker en interessanter. Dus super dat Véronique tijd voor ons maakte om de wijnen toe te lichten.

In Nederland liggen 7 varianten van Wild Pig in de schappen, wij proefden ze alle 7 tijdens ons bezoek: Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc, Syrah Rosé, Merlot, Cabernet Sauvignon en Shiraz.

Tijdens de proeverij wordt duidelijk dat het elk jaar weer een kunst is om iedere wijn zo samen te stellen dat het a) voldoet aan de wens (lees: smaak) van de consument. Hoe die smaak is kan na een aantal jaar veranderen. En b) dat het ieder jaar aan de gestelde kwaliteitseisen voldoet. Daarnaast wil je ook dat de wijnen herkenbaar en toegankelijk blijven voor de consument.

Wild Pig wines proeven

De druiven komen van verschillende wijngaarden in verschillende gebieden en ieder jaar kunnen de druiven weer net iets anders smaken afhankelijk o.a. van hoe het weer dat jaar is geweest. Ook heeft ieder gebied zo z’n eigen smaak kenmerken en zo is Véronique elk jaar bezig om de juiste samenstelling van druiven bij elkaar te krijgen om zo de perfecte ”blend” te maken. Blend tussen haakjes hier omdat je een wijn eigenlijk alleen een blend kunt noemen als er verschillende druivenrassen gebruikt worden, wat hier niet het geval is.

Véronique is naast wijn ook gek op koken en vergelijkt zichzelf met een chef die met verschillende ingrediënten altijd bezig is het perfecte gerecht te maken. En dat niet alleen voor Wild Pig maar voor alle wijnmerken in het portfolio van Gabriel Meffre. Petje af voor wat ze hier doen!

Na de proeverij en uitleg krijgen we nog een uitgebreide rondleiding om zo een compleet beeld te krijgen van alle stappen die plaatsvinden voordat die fles wijn bij jou in het winkelmandje bij de Albert Heijn ligt. Ik wist het al maar dit bezoek onderstreept maar weer wat een tijd en werk er in het maken van een fles zit. En uiteraard ook altijd een beetje liefde voor het wijn vak 😉

 

In het kader van een samenwerking ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging voor dit werkbezoek

 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven