Wel eens gehoord van Wine Wizz? Ik ken ze nog maar kort maar hun wijnen smaken naar meer. Wil je meer weten over dit wijnconcept wat er op focust om jou te laten kennismaken met wijnen van kleinschalige (onbekende) wijnboeren en wijnhuizen uit Frankrijk, Spanje en Italië? Zeker even verder lezen!

Ontdekt tijdens het Wineweekend

In november vond het Wineweekend plaats in Rijswijk. Hier moet je als wijnliefhebber bij zijn want je kunt er heel veel proeven! Zo staan er 300 wijnen open en zijn er daarnaast 50 workshops waar je aan mee kunt doen. Heel veel wijnlanden zijn er vertegenwoordigd. Ik was er een paar jaar geleden geweest en ging nu weer. Een leuke manier om veel wijnen te proeven (wel proefglazen hoor) en leuke ontdekkingen te doen.

Een leuke ontdekking van afgelopen editie is wat mij betreft Wine Wizz. Bij de stand lagen allerlei leuke spreuken, waaronder degene die je ook op de foto ziet: Wine a bit, you will feel better wat mij in eerste instantie naar de stand trok. Het gaat natuurlijk om de wijnen en die zorgden er voor dat ik een tijdje bij deze stand bleef. Genoeg lekkers te proeven namelijk en mooie aanknopingspunten om een praatje met de heren van Wine Wizz te maken.

Eens!

Wie is Wine Wizz?

Sinds Wineweekend hebben we contact gehouden en kreeg ik een kans om de wijnen nog beter te proeven. Zo kreeg ik een aantal weken geleden een doos toegestuurd met 3 van hun wijnen. Leuk!

Maar voor dat ik je meer vertel over de wijnen, eerst wat meer over Wine Wizz. Want wie en wat is Wine Wizz eigenlijk? Het is een klein team waarbij Pim de drijvende kracht achter dit concept is.

Pim is zelf in Frankrijk (Cahors regio, bekend van de Malbec) en Italië opgegroeid waar wijn een veel grotere rol speelde dan hier in Nederland. Sommige vrienden daar hadden ouders die wijn maakten. De passie voor wijn zat er bij Pim dus al vroeg in. Na een studie in Amerika, begon het bij terugkomst in Nederland te kriebelen en besloot hij eind 2015 Wine Wizz te lanceren. Met als doel om kleinschalige, voornamelijk onbekendere, wijnboeren en huizen te introduceren in Nederland (in eerste instantie uitsluitend uit Frankrijk en Italië) die mooie wijnen produceren met zeer sterke prijs-kwaliteit verhoudingen. En daarbij ook de verhalen van deze wijnboeren onder de aandacht te brengen. Kwaliteit staat hierbij voorop. Op een gegeven moment heeft Wine Wizz vanwege groei besloten op dezelfde manier ook wijnen uit Spanje te importeren.

Tijd om te proeven

In de doos wijnen uit de 3 landen waar Wine Wizz actief is;

Chenin Dorè

Deze witte wijn gemaakt van de Chenin Blanc druif komt uit Cotes du Lot, Frankrijk. Dit gebied vind je in het noordelijke deel van de Sud-Ouest en is vernoemd naar de rivier de Lot die daar ook stroomt.

Ik drink altijd graag Chenin Blanc en de meeste wijnen die ik drink komen dan uit Zuid-Afrika. Maar deze druif vind je niet alleen daar maar ook in Frankrijk waar deze druif zijn oorsprong vindt in de Loire streek. De productie van Chenin Blanc is wel een stuk minder dan Zuid-Afrika en loopt ook alleen nog maar terug helaas. In Frankrijk vind je zo’n 10.000 hectare met deze druif, in Zuid-Afrika is dat 20.000 hectare.

Deze houtgerijpte Chenin van Wine Wizz heeft een mooie kleur, strogeel, in het glas en heeft geen hele intense geur. De smaak daarentegen is juist vrij intens. Je proeft duidelijk dat deze wijn houtgerijpt is. Ik hou daar wel van, dat geeft de wijn kracht. Maar dat niet alleen, deze wijn heeft ook iets tropisch en iets van een zuurtje in de afdronk, waardoor het ook fris overkomt. Deze wijn smaakt zeker naar meer!

Rosso di Montalcino

Dan door met de rode wijnen. Deze rode wijn gemaakt van de Sangiovese druif komt uit Montalcino, een stadje in Toscane, Italië. Sangiovese is de druif die het meest verbouwd wordt in de Toscane en die je misschien vooral kent van de Chianti wijnen.

Het productie proces op het domein van Elijah Palazzesi (waar deze wijn vandaan komt) wordt met de hand uitgevoerd waardoor de druiven veel aandacht krijgen en alleen de druiven van de beste kwaliteit geplukt worden. En hoe smaakt dat dan?

Ik vind de kleur vrij licht, zeker lichter dan ik had verwacht. De wijn is vrij doorzichtig en doet me qua kleur een heel klein beetje aan een hele donkere rosé denken. Zou hij ook zo smaken?  Nee hoor! Het is echt rode wijn. Al is het niet helemaal mijn smaak. Ik ruik en proef iets van (rijpe) framboos en vind het een frisse en lichte wijn. Het lijkt mij wel iets voor in de zomer in het zonnetje.

Gran Caus

Deze rode wijn komt uit de Penedès, Spanje maar wordt niet van de druiven gemaakt waar je bij Spanje aan denkt.
Nee, deze wijn is gemaakt van typische Bordeaux druiven; Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Anders dan anders dus en geen typische Spanjaard. De wijn heeft 12 maanden op eikenhout gerijpt en daarna nog 4 maanden op de fles. Snel de fles openen!

Bij het inschenken ruik je de wijn meteen al. Vrij intens dus qua geur. Hij is mooi donkerrood in het glas. Ik proef zwarte bessen en ander donker fruit, aangename tannine en ook de houtrijping kun je er zo uit halen. Ik vind het een mooie krachtige wijn. De wijn wordt als hij langer open staat trouwens alleen maar lekkerder! Dit is mijn favoriet!

En?

Leuk om zo nader kennis te maken met dit wijnconcept van Wine Wizz. Geen standaard wijnen waardoor je echt verrast wordt door deze wijnen. Voor mij is de Gran Caus de grootste en leukste verrassing met de blend van Bordeaux druiven in de Spaanse wijn. De wijnen zijn verder ook niet te vinden in Nederland (in ieder geval niet online, vertelde vriend Google mij), dus je haalt zeker een unieke wijn in huis als je via Wine Wizz bestelt.

Meer weten over Wine Wizz of zelf eens wijnen uitproberen? Bezoek de website: https://www.wine-wizz.nl/

Wine Wizz bedankt voor het toesturen van deze wijnen!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! 

Facebook Reacties