Wining en dining in Corona tijden (tips in Haarlem, Amsterdam en voor thuis)

Chef, sommelier, ober, afwasser en gast; thuis ben je het allemaal zelf. Nu de horeca dicht is zoeken veel mensen naar alternatieven voor meer culinaire inspiratie en variatie.

Er is nu meer keuze dan ooit. Steeds meer restaurants bieden maaltijden aan die je thuis eenvoudig, in je eigen keuken, af kunt maken. Van het lokale eetcafé tot de sterrentent in de stad: allemaal zoeken ze naar mogelijkheden om hun gasten ook nu te helpen lekker te eten én nog een beetje omzet te maken.

Zelf koken

Liever thuis zelf koken? Probeer je favoriete gerecht eens thuis zelf te maken. Bestel je graag steak tartare als je uit eten gaat? Zoek dan eens online naar leuke recepten. Ook al lijkt het in een restaurant soms ingewikkeld, je kan online vrijwel altijd eenvoudige versies van een recept vinden.

Wil je je gezinsleden of huisgenoten aan het werk zetten? Laat één persoon de boodschappen doen. De anderen beslissen wat ze daarmee gaan maken. Zeker als je ingrediënten koopt voor meerdere gangen, kan het resultaat je verrassen! Zo werden er bij ons thuis laatst ingrediënten gekocht voor een Aziatische roerbak schotel, maar verscheen er opeens een Mexicaanse quiche op tafel.

Ruim je keukenkastjes op en ontdek dat éne zakje bijzondere kruiden dat je maanden geleden ergens gekocht had maar waar je nog steeds niks mee gedaan hebt.

Een laatste tip voor variaties bij het zelf koken? Ga eens naar een andere winkel. Sla de supermarkt over. Kijk eens naar die ene slager verderop waar je nog nooit geweest bent of stap bijvoorbeeld die lokale winkel met Turkse specialiteiten in en vraag wat ze aanraden of wat ze zelf heel lekker vinden. Kortom: kijk eens buiten je eigen comfortzone.

Afhalen en bezorgen

Natuurlijk, we kennen allemaal de lokale Chinees of Italiaan waar je een weekmenu kunt halen of een goeie pizza. Begrijp me niet verkeerd, ik kan daar soms heel erg van genieten.

Maar er is nu opeens zoveel meer af te halen, juist bij restaurants die daar eerder niet aan deden. Zo liet ik onlangs bezorgen door Frenchie in Haarlem, dat vorig jaar nog een award won voor beste restaurant van Nederland. Na bezorging hoefde de paella met gamba en cassave frietjes alleen nog even de oven in geschoven te worden. Heerlijk, en ik zou het zelf niet bedacht en gemaakt hebben.

bestellen bij Frenchie Haarlem
Thuisbezorgde paella met Gamba en cassave friet van het Haarlemse restaurant Frenchie

Ook zo leuk was een bezorgmaaltijd van Antica Osteria da Gisella. Een nieuw restaurant in Heemstede dat haar deuren opende vlak voor de Corona-uitbraak. Authentiek Italiaanse gerechten met mooie wijnen die zij deels zelf importeren. Geen pizza’s op het bezorg menu, maar antipasti, primi en secondi zoals je ze ook in Zuid-Italië vindt. Even de oven in en je waant je in je huiskamer even in datzelfde Zuid-Italië.

Zeker ook het proberen waard is een van mijn absolute favoriete restaurants van Haarlem: De Zeeuw. Ook zij bieden maaltijden aan die je alleen thuis op hoeft te warmen om vervolgens te dineren alsof je bij een toprestaurant zit. Kijk bij De Zeeuw ook zeker eens naar de wijnen, want gastvrouw Janine Kinderman is een fantastische sommelier en heeft ook bij het thuismenu bijzondere keuzes!

kaasplank restaurant de Zeeuw
Thuisbezorgde kaasplank van het Haarlemse restaurant de Zeeuw met een glaasje Port

Doe-het-zelf pakketten

Iets meer werk dan bezorgen of afhalen, maar wat mij betreft nog veel leuker, zijn doe-het zelf pakketten van lokale restaurants.

Je krijgt dan een tas vol met losse ingrediënten, vaak al voorgegaard en gesneden, die je zelf nog samen moet voegen, af moet bakken en mooi op een bordje moet leggen. Met instructies en een voorbeeld-foto tover je de mooiste restaurantwaardige gerechten op je eigen tafel. Veel restaurants die dit aanbieden bieden ook wijn suggesties aan zodat het hele plaatje compleet op tafel staat. Benieuwd of jouw favoriete restaurant ook zoiets aanbiedt? Op instagram of facebook houden ze je vaak precies op de hoogte hierover.

Kortgeleden bestelde ik een diner bij Restaurant Fris in Haarlem. We haalden een tas vol ingrediënten op: bakjes met groente en vlees, kleine spuitzakjes met sausjes en gel, zakjes met tartaar, alles met duidelijke stickers om verwarring te voorkomen. Via de mail ontvingen we instructies met foto’s hoe het op het bord er uit moest komen te zien. En dat werkte prima! Een avondvullend programma is het op die manier zeker, omdat je tussen elke gang toch even in de keuken moet staan om het een en ander af te bakken en op te maken en aan het eind van de avond keken we, samen met onze gasten aan de andere kant van de tafel, heel voldaan terug op een avond vol smaken die je zelf niet zo snel op tafel krijgt. Echt een aanrader dus!

bestellen bij restaurant Fris
Croissant met eendelever, pata negra en vijgengel van Restaurant Fris, thuis in elkaar gezet.

In Amsterdam kan je iets soortgelijks doen bij RIJKS. Zij leveren de maaltijd compleet met bijbehorende filmpjes met uitleg en zelfs een spotify playlist om de sfeer in je huiskamer precies zo te krijgen zoals RIJKS het bedoelt heeft.

Dozen vol ingrediënten

Naast het nieuwe en uitgebreide aanbod van de horeca zijn inmiddels via het initiatief #supportyourlocalsNL in het hele land ook verzamelboxen met allerlei lokale produkten op de markt gekomen. Heerlijk eten en je steunt zo ook nog de worstelende lokale middenstand en producenten. Op https://supportyourlocalsnl.nl/ vind je een handig overzicht van de meeste lokale initiatieven.

In Haarlem kun je bijvoorbeeld een supportlocalshaarlembox bestellen met lekkers van KaasKampanje, De Slagersdochter, Viz Haarlem, Boulangerie Oscar & Mabrouk en ook in Heemstede bestaat een dergelijk lokaal concept.

Mijn favoriet is de Borreltas van Hiske Versprille, culinair recensent van de Volkskrant. Zij stelt met behulp van lokale Amsterdamse leveranciers wekelijks een tas vol lekkers voor bij de borrel samen. Beperkt leverbaar en op te halen in Amsterdam, maar zeker de moeite waard!

Borreltas Hiske Versprille
De borreltas van culinair recensent Hiske Versprille met allerlei lekkers van Amsterdamse specialisten

Let wel nog even op het volgende. De restaurants die normaal niet bezorgen, doen heel erg hun best om hun gasten ook in deze tijd te helpen met lekker eten, maar het is niet wat ze normaal doen. Probeer dus open te staan voor verschillende concepten en realiseer je dat de thuiservaring altijd anders is dan bij het restaurant zelf. Ook als een afhaalpakket wat ingewikkeld is of een keer wat minder goed uitpakt, zegt dat lang niet altijd wat over het eten dat je in ‘normale tijden’ bij dat betreffende restaurant geserveerd krijgt.

Wijn en eten combineren

Hoewel veel restaurants ook bijpassende wijnen kunnen leveren, is het vaak net zo leuk en zeker goedkoper, om zelf te proberen combinaties te maken. Als je nog niet zo goed weet hoe en wat, kun je de lokale slijter vragen om mee te denken. Maar ook het internet biedt oplossingen. Onder de zoekterm wijnspijs en het gerecht dat je wil gaan maken, vind je al snel veel suggesties voor wijnen. Maar ook andersom is leuk. Koop een fles wijn die je leuk lijkt en ga dan op zoek naar een bijpassend gerecht. Of bestel online een samengesteld wijnpakket en zoek daar gerechten bij.

Als vuistregel kun je natuurlijk ook de oude vertrouwde regel gebruiken dat wit bij vis hoort (probeer eens een chardonnay bij een vet visje!) en rood bij vlees. Kies dan een lichte rood bij gevogelte en een wat zwaardere rood bij steviger vlees. Een goede extra tip is om wijn te kiezen uit dezelfde regio als je gerecht. Maak je pasta bolognese, kies dan een wijn uit midden Italië. Ga je BBQ-en, kijk dan eens naar Australië of Zuid-Afrika, beiden landen met een lange BBQ cultuur.

Zelf ben ik heel erg fan van het boek ‘de Wijnspijs-bijbel’ van Victoria Moore. Leuk genoeg geschreven om af en toe eens een stuk in te lezen en een perfect naslagwerk vol recepten en tips: welk eten past bij deze fles wijn én welke fles wijn past bij dit eten?

Kortom, hoewel de horeca zeker nog wel een paar weken dicht blijft, zijn er thuis voorlopig meer dan genoeg opties om te variëren en het horecagevoel in ieder geval een beetje in huis te halen. En als we straks weer op terrasjes mogen zitten, kun je ook daar weer gezellig en goed uit eten met die leuke fles wijn er bij.

Tot dan!

Benieuwd naar de verdere culinaire avonturen van Peter Paul? Volg hem dan via Instagram

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media!

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

+ posts

Peter Paul is 38, getrouwd en vader. Eten en drinken zijn absoluut hobby nr. 1. Hij kookt zelf graag, gaat door heel Nederland uit eten, reist (ook voor lokaal eten en wijn), heeft te veel wijn in huis maar zoekt toch altijd meer en rondde onlangs zijn WSET2 wijnexamen af om ook die hobby iets officiëler te maken. Op zijn instagram @PP.corks.and.forks deelt hij zijn culinaire avonturen

Deel met vrienden
Scroll naar boven