Meer dan dertig jaar geleden was ik er al eens en halverwege juli weer. Dit keer niet voor een speeltuin maar voor een bezoek aan Zen Restaurant Lounge, in Bennebroek dus. Het zegt je wellicht niet meteen wat maar dit dorp maakt deel uit van de gemeente Bloemendaal en ligt centraal tussen Haarlem, Hoofddorp en Heemstede. Voor ons vanuit de Bollenstreek was het een klein half uurtje met de auto.

Zen Restaurant Lounge (al vier jaar op rij in de Top Lekker 500, de restaurantgids van Nederland met de vijfhonderd beste restaurants van het land) is een Aziatisch fushion en sushi restaurant wat naast de spijs ook de wijn heel belangrijk vindt. En je snapt, dat spreekt mij meteen aan! Zen heeft een grote wijnselectie en nodigde mij (met een +1) uit om eens kennis te komen met die wijnen en met hun keuken.

Wijn ook een hoofdrol

De avond begint meteen met wijn want na een enthousiast ontvangst door eigenaar Chris Lui worden we meteen door Wessel mee genomen. Wessel is degene die de gasten in het restaurant voorziet van wijn advies. Hij laat ons de wijn klimaatkasten zien die vol lekkers liggen en het speciale conserveringssysteem. Dit systeem betaat uit twee PodBars die er voor zorgen dat na het openen van de wijn de flessen op een goede manier bewaard worden kunnen worden in dit systeem zonder dat de aroma’s vervliegen.  Hierdoor kan het restaurant veel verschillende wijnen aanbieden waarvan door de gasten een glas besteld kan worden. Dat is wat mij betreft al punten scoren, want het is top als je veel keuze hebt per glas. Want tuurlijk een fles bestellen kan altijd en daar worden in het algemeen altijd veel opties voor aangeboden in restaurants maar het is juist ook leuk als je verschillende wijnen kunt proeven of je wijnkeuze kunt aanpassen per gang.

Nog meer punten scoren doe je bij mij, als je een wijnkelder hebt! En laat Zen dat nou net hebben. Ook dat laat Wessel ons zien. Er ligt van alles! Bijzondere wijnen die lang bewaard kunnen worden, maar vooral ook wijnen die al helemaal op dronk zijn en klaar liggen om geopend te worden voor de gasten.

Intussen hebben wij wel zin in wijn gekregen dus gaan we klimmen we de kelder weer uit om naar ons tafeltje te gaan. Keuzestress wordt ons bespaard want we we krijgen van alles voorgezet en ingeschonken. Verwennerij en handig tegelijk!

Van start met sushi

We trappen meteen goed af met verse tonijn en zalm sashmi en geflambeerde zalm nigiri sushi. Dat smaakt top! En Wessel laat ons hierbij twee verschillende wijnen proeven; Fillaboa Albariño uit de Spaanse wijnregio Rías Baixas en Duo des Mers Sauvignon-Viognier uit de Franse Languedoc. De eerste is mijn favoriet van de twee, een heerlijke zomerse wijn die goed samen gaat met de vis.

Ook van de volgende gerechten die bij ons op tafel worden gezet word ik erg enthousiast; Kataffi Shrimp roll en Crispy Tuna Truffle roll. Dit past helemaal in mijn straatje, ik ben zo’n fan van sushi! En deze specials van de chef vallen uitstekend in de smaak. Ik ben gek op truffel en zou niet snel aan een combinatie met sushi denken maar dat is een hele toffe toevoeging en erg smaakvol zo samen met de tonijn.

Leuk dat, zonder dat ik er iets over gezegd heb, de heren op de hoogte zijn van mijn liefde voor Riesling en ik bij de sushi een Riesling mag proeven. Wessel schenkt de Prinz Riesling uit de Rheingau. Een mooie combinatie!

Links: Kataffi Shrimp roll. Rechts: Crispy Tuna Truffle roll.

En we gaan door

Dat was een goede start maar we zijn er nog (lang) niet. We schakelen over naar de warme gerechten en krijgen als eerst het gerechtje Coquille XO, gestoomd met een topping van gedroogde garnaal en Jacobsschelp, afgeblust met soja en een pepertje. Leuk dat dit geserveerd ook wordt geserveerd in een Jakobsschelp. Het smaakt goed, al geef ik vind ik coquilles gebakken vaak net wat meer smaak hebben.

We proeven hierbij de Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc van Simonsig (een wijnhuis wat ik al ken, wat echt top is!) en de Oostenrijkse Kies Grüner Veltliner van Kurt Angerer. Ook deze heb ik al eens eerder geproefd. Een favoriet kiezen van deze twee is lastig, ik vind ze allebei heerlijk.

En dan volgen nog een flensje gevuld met krokante eend en in tempura gefrituurde groentes en garnalen met de MIP Classic Rosé, Sizzling beef met zwarte peper geserveerd op een hete plaat met groenten in een oosterse saus  én nog een gerecht van ossenhaas. Toch fijn dat Tamara van Aantafelmettammie mijn tafelgenoot is en ik deze ‘klus’ niet alleen hoef te klaren 😉

Bij het vlees schenkt Wessel op ons verzoek de Rioja (Tempranillo) Finca Monasterio⁣ van Baron del Ley. Een wijn die we sinds het bezoek aan de kelder al op het oog hebben. Een hele fijne krachtige, volle wijn die goed samen gaat met het vlees en daarnaast ook nog eens ‘verpakt’ is een toffe fles.

Je gelooft het niet, maar na deze wandeling door de kaart zeggen we geen nee op de vraag of we nog een toetje willen. Om het plaatje helemaal compleet te maken besluiten we ook gewoon voor een dessert te gaan, hoe klein het gaatje daarvoor nog is. Ik kies voor de spekkoek met kaneelijs. Een prima afsluiter!

Conclusie

En met dat dessert sluiten we onze avond bij Zen Restaurant af. We hebben uitgebreid kunnen kennismaken met wat deze zaak te bieden heeft op wijn spijsgebied en dat is heel wat! Dus wil je lekker Aziatisch eten en genieten van bijpassende wijnen en attente service in een relaxte, ongedwongen sfeer? Dan kun je zeker ook eens langsgaan.

Het was een geslaagde avond met voor mij de sushi gerechten als favoriet. En natuurlijk ook erg leuk dat we zoveel verschillende wijnen mochten proeven om een beeld te krijgen van het aanbod.

Nieuwsgierig geworden? Check de website van Zen Restaurant voor de menukaart, adresgegevens en verdere info.

De wijnen die we proefden gedurende de avond! En wat water ;)

 

Voor dit diner ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! Niet alleen lezen over wijn maar ook genieten van wijnen die ik speciaal geselecteerd heb? Dat kan via mijn wijn webshop Wijn van Esther

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Champagne! Cheers!

Deel met vrienden
  • 15
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    15
    Shares