Heerlijke temperaturen boven de 20 graden en veel zon. Wie houdt er niet van? Af en toe is het een paar dagen top, zoals afgelopen Hemelvaart weekend en eerder deze week, maar het blijft nog steeds een beetje wisselvallig.  Uiteindelijk komt het natuurlijk goed en zal de zon vast langer aanwezig zijn! Zeker als het echt zomer wordt volgende maand. En wat drink je dan als je ergens op een terrasje of relaxed in je tuin zit? Een belangrijke vraag waar Wijnig.nl wel antwoord op wist. Ze stuurden me 2 zomerse wijnen uit Friuli, Italië van wijnhuis Le Monde toe die ik mocht uit proberen. 

Die timing was perfect, want de wijnen nam ik mee een aantal weken geleden mee op vakantie en juist die week deed de zon erg goed zijn best. Lucky me!

Zomerse Pinot Grigio

Als eerste mocht de Le Monde Pinot Grigio Friuli DOC 2017 er aan geloven. Wat als eerste opvalt nadat de wijn is ingeschonken is de kleur. Die is vrij geel. Op de foto hieronder zie je dat ook. Van het warmere weer krijg je dorst, dus snel door met het ruiken en proeven. Wat je hier duidelijk uit kan halen is de geur en ook smaak van peer. Mark, waarmee ik de wijn proef, denkt meteen aan een Festini perenijsje. Toepasselijke associatie met dit weer. Verder is de wijn lekker fris en op het einde proef je mooie zuren. Ja, dit smaakt zeker naar meer!

Zomerse Chardonnay

Daarna proefde ik de Le Monde Chardonnay Friulli DOC 2016. Bij Chardonnay wijn denk je waarschijnlijk als eerste aan een wat zwaardere, volle, romige wijn met houtrijping. Niet persé de ideale ingrediënten voor een zomer wijn. Maar er zijn natuurlijke verschillende type Chardonnay’s. Zo heeft deze van Le Monde al geen houtrijping gehad. Toch moet ik zeggen dat ik dat niet overduidelijk vind. Want de wijn is fris, verder niet zo heel uitgesproken maar aan het einde van een slok deed de wijn me wel degelijk aan een Chardonnay denken door de vanille die ik er in terug proefde. Herkenbaar dus toch maar niet te heftig en daardoor prima voor de zomer!

Over Le Monde

Wijnhuis Le Monde is opgericht in 1970 en heeft 70 hectare aan wijngaarden. De naam Le Monde komt van het Germaans-Latijnse ‘Mundio’. Met hun wijnen focussen ze op alle wijndrinkers. Wat wijn recensenten er van vinden is mooi meegenomen als dat positief is, maar dat is wel bijzaak. Hun doel is om een fijne wijn voor iedereen te produceren die je dag beter maakt. Daarnaast moet de wijn moet makkelijk te begrijpen zijn én natuurlijk te drinken.

Ook het mileu speelt een belangrijke rol bij dit wijnhuis. Zo wordt er gebruik gemaakt van zonne energie en wordt er met zorg met de grond en de stokken omgegaan. Ook willen ze hun zogenoemde ‘carbon footprint‘ zo laag mogelijk houden.

Sinds 2008 is Le Monde eigendom van Alex Maccan, de CEO, die destijds de wijngaard heeft gekocht. De wijngaard bestond nog maar uit 20 hectare maar door verschillende aankopen heeft hij het kunnen uitbreiden tot 70ha. Samen met Massimo Furlan (business development, marketing) en Giovanni Ruzzene (de wijnmaker) runnen ze Le Monde in Friuli.

Friuli ligt trouwens in het noordoosten van Italië, vlakbij de grenzen van Slovenië en Oostenrijk. Op Winefolly lees ik dat er in deze regio 10 DOC en 4 DOCG gebieden zijn. Le Monde ligt in het DOC Grave del Friuli.

 

Wijnig.nl importeert deze wijnen exclusief voor Nederland. Voor dit artikel stuurden zij mij 2 flessen toe. Deze zomerse wijnen uit Friuli proberen of benieuwd naar de andere wijnen van Wijnig.nl? Zorg dat je de kortingscode ESTHER10 gebruikt en je krijgt 10% op je bestelling (geldig tot 30 juli 2018). Check dus snel de website.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

Facebook Reacties