Geproefd: 2x wijnen van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Creation

Afgelopen week werd er weer geproefd. En dit keer twee wijnen uit Zuid-Afrika van het wijnhuis Creation op het programma. Anne-Mae en Rick van Wijn van de Kaap stuurden me de flessen toe ter kennismaking. In deze blog lees je meer over dit wijnhuis en de geproefde wijnen.

Over Creation

Creation Estate is in 2002 opgericht door de Zwitserse Jean-Claude en zijn vrouw Carolyn Martin en ligt op 20 minuten rijden van Hermanus in de Hemel-en-Aarde Vallei. Zij startten hun wijnbedrijf echt ‘from scratch’. Op de 40 hectare die ze kochten hadden eerder nog nooit wijnstokken gegroeid. Maar zij zagen de potentie!

De overtuiging van Creation is dat de mate waarin de mens goed is voor de natuur beloond wordt met een goede kwaliteit van de druiven. Op het domein wordt daarom veel aandacht gegeven aan biodiversiteit om zo de beste druiven te kweken, ook op lange termijn.

In 2007 zijn de kelders afgebouwd en ingericht met de beste apparatuur vanuit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland om zo de mooiste wijnen te kunnen maken. En hoe die wijnen nou echt zijn heb ik dus mogen ervaren door het proeven van twee van hun wijnen.

Creation Sauvignon Blanc Semillon

Geproefd 1: Creation Sauvignon Blanc Semillon

De eerste wijn is een blend van 80% Sauvignon Blanc en 20% Semillon. De helft van de Sauvignon Blanc rijpte op rvs vaten en de andere helft op houten vaten. De Semillon heeft volledige rijping op hout gehad. Sauvignon Blanc en houtrijping zie je niet vaak en dus extra leuk om eens te proeven hoe dat smaakt.

Ik kan je zeggen dat het verrassend is! Bij Sauvignon Blanc denk ik meteen aan een hele frisse wijn en aan veel zuren. Nou dit is echt wat anders (in positieve zin), als ik dit blind zou proeven (zonder te weten wat er in mijn glas zit) dan zou ik als eerste aan Chardonnay denken. Maar daarmee zit ik er dus helemaal naast.

In de wijn zit iets van citrus waardoor de wijn zeker ook een fris karakter heeft maar minder dan ‘normaal’ bij een Sauvignon Blanc. Verder wat grassige aroma’s in de geur en ook wat romigs. Dat laatste komt ook zeker terug in de smaak. De houtrijping is niet heel overduidelijk, ik vind de wijn nog best wel zacht.

Leuke verrassende kennismaking met deze Sauvignon Blanc Semillon!

Geproefd 2: Syrah Grenache

De tweede wijn die ik proef is ook weer een blend. Dit keer bestaande uit 80% Syrah en 20% Grenache. Verder is er ook sprake geweest van houtrijping en wel voor 14 maanden. De wijn is licht en helder robijnrood van kleur. Vanuit het glas komt me een kruidige geur tegemoet met wat peper. Qua smaak ietsje vanille, wat kruiden (laurier en drop o.a.) en wat donker fruit.

Een krachtige wijn die ook nog wel wat frisheid en wat tannines heeft, maar allemaal mooi in balans. Een wijn die naar meer smaakt!

Creation Syrah Grenache

Wat een leuke kennismaking met deze wijnen! De Sauvignon Blanc vond ik verrassend, mijn persoonlijke favoriet was uiteindelijk de Syrah Grenache. Blends van die druiven doen het altijd goed bij mij en zo ook deze.

Zelf proeven?

Deze wijnen zijn te koop bij Wijn van de Kaap. Dat is een webshop opgericht door Rick en Anne-Mae die verliefd op Zuid-Afrika en gek op wijn zijn.  Ze verkopen wijnen van wijnhuizen waar ze zelf echt iets mee hebben. Ze zijn er op bezoek geweest en kennen het verhaal achter de wijn. Dat verhaal delen ze graag met je!

 

Voor dit artikel kreeg Wijntjes met Esther de wijnen toegestuurd door Wijnvandekaap.nl

 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven