Zuid-Afrikaanse wijnproeverij bij Jeanpagne in Leiden

Afgelopen zondag was het weer tijd om wijn te proeven. Na een Italiaanse en Franse editie, dit keer een Zuid-Afrikaanse wijnproeverij bij Jeanpagne in Leiden. 16 wijnliefhebbers (jippie, deze editie was helemaal uitverkocht!) sloten aan en deden Wijntjes met Esther 😉 Super leuk!

Als locatie dus Jeanpagne in Leiden, een Bistro & Aperitiefbar. Op mijn verjaardag bezocht ik 5 leuke restaurants in Leiden en genoot toen nog van een Roemeense Pinot Grigio op het terras.  Een bijzonder wijnland en leuk dat zo’n wijn op de kaart staat. Maar bij Jeanpagne kun je voor heel veel verschillende wijnen uit veel verschillende wijnlanden terecht. Dus echt een perfecte plek voor een wijnproeverij!

Veel keuze dus voor een thema, maar na 2 klassieke wijnlanden leek een wijnland uit de nieuwe wereld me wel leuk. En zo werd het Zuid-Afrika.

Zonnig aperitief

Toen ik het evenement online zette een aantal weken geleden, leek het wel herfst maar het thema van de proeverij zou ons in ieder geval vast in zomerse sferen brengen. Maar wat een geluk, op de dag zelf liet de zon zich goed zien, waardoor we de proeverij buiten konden beginnen met een bruisend aperitief, namelijk een glas  Morgenzon ‘Methode Cap Classique. Ofwel een mousserende wijn die net als Champagne volgens de traditionele methode gemaakt is. Alleen mag deze  niet zo heten omdat de wijn niet uit de Champagne streek komt.

In Zuid-Afrika hebben ze nog een mooie naam voor bubbels; Vonkelwijn. Klinkt wel vrolijk, niet? Ik vind het wel goed passen bij bubbels. Deze zijn trouwens gemaakt van de druif Steen. Wat? Zo noemen ze in Zuid-Afrika Chenin Blanc! Hij was lekker! Hij zou zo op mijn lijstje met alternatieven voor champagne kunnen.

Na het aperitief begint het echte proeven en nemen we plaats aan twee proefttafels achter in de zaak. De proefformulieren had ik al klaargelegd. Deze kan je trouwens vinden op mijn pagina over een geslaagde wijnproeverij thuis.

Na een welkomstwoord en introductie geef ik daarna het woord aan Jan (ofwel ‘Jean’) de eigenaar van Jeanpagne. Jan is voor Jeanpagne onder andere maître-sommelier bij Calla’s geweest en heeft verder altijd in de horeca gezeten. Dé perfecte persoon om deze groep wijnliefhebbers wat toelichting bij de wijnen te geven.

Witte wijnen

We hebben voor ons 3 glazen voor 2 witte wijnen. Huh? Ja, we proeven namelijk 2 Chardonnay‘s om te vergelijken; False Bay en Rietvallei maar van die laatste krijgen we 2 glazen maar dan wel in 2 verschillende glassoorten. We vergelijken de wijn in een zogenoemd Riesling wijnglas (wat gebruikt wordt voor frisse, fruitige wijnen) en dezelfde wijn in een Bourgogne glas.  De False Bay en Rietvallei smaken zowieso verschillend. De eerste heeft geen houtrijping gehad en is vrij licht van smaak. Fris en iets van tropisch fruit ontdekte ik er in.

De Rietvallei is heel anders, duidelijk te proeven dat die houtrijping heeft gehad. Maar nu het verschil in smaak tussen de 2 glazen? Dat verschil is er zeker! De wijn in het grote glas smaakt veel romiger en voller dan de wijn uit het andere glas, die wat frisser uit komt. Terwijl het dus echt dezelfde wijn is. Leuk om dat zo te ervaren.

Naast de wijn genieten we ook van de heerlijke hapjes (brood, verschillende kazen, charcuterie, ansjovis, rauwkost) die op mooie houten planken op tafel zijn gezet.

Rode wijnen

Na wit gaan we door met de rode wijnen; False Bay Pinotage en Lion Creek Cabernet SauvignonShiraz. Ken je Pinotage? Dat is een druif die voortgekomen is uit 2 druiven; Pinot Noir en Hermitage (andere naam voor Cinsault). Een typische Zuid-Afrikaanse druif. Deze van False Bay heeft geen houtrijping gehad. De andere rode wijn wel. Ik vind beide wijnen heerlijk! De Lion Creek is nog wat voller en wat ‘aardser’ dan de eerste. Een wijn met power! Mijn favoriet van de middag.

Voor bij deze krachtige wijnen worden weer wat plankjes op tafel gezet met mooi gebakken en getrancheerde kogelbiefstuk en kabeljauw.

Proeven met een gezellige groep wijnliefhebbers!

Een hemelse afsluiting

Als laatste krijgen we een glas van de Heaven on Earth Muscat d’Alexandrie, een dessertwijn.  Het bijzondere van deze wijn is dat de druiven op stro en rooibos bladeren gedroogd zijn. Ik ben meestal niet van dessertwijn, vind het meestal als snel te zoet, maar deze bevalt me goed! Een mooie combi met de verschillende desserts die we er nog bij krijgen.

dessert

En?

Weer een hele geslaagde middag! Een mooie locatie, interessante wijnen en bijpassende uitleg van Jan, volop heerlijke hapjes en last but not least ook weer een hele gezellige groep wijnliefhebbers! Bedankt iedereen die er bij was!

Ik ga snel weer op zoek naar een volgende plek en eens nadenken over een volgend thema. Ben jij er dan bij? En wat lijkt jou nog een leuk thema? Gekke thema’s zoals Turkse wijn en Belgische wijn mogen ook!

Zin om meer wijn te proeven? Wist je al dat ik ook een wijnproeverij op locatie kan organiseren die helemaal naar jouw wens kan worden opgezet? Lees alles over de mogelijkheden en misschien organiseer ik binnenkort een wijnproeverij bij je thuis, op het werk, tijdens een verjaardag of een andere leuk evenement!

Meer wijninspiratie nodig?

Vond je het leuk om te lezen over dit restaurant in Leiden? Ik schreef ook over andere steden. Bekijk bijvoorbeeld eens de artikelen over leuke restaurants in Den Haag of leuke restaurants in Den Bosch. Wist je dat Wijn bij Stijn in Den Bosch is gekozen tot Winebar of the Year 2017? Zeker een bezoekje waard dus. Verder is het in Leiden erg leuk om bij Lot en de Walvis te gaan kijken. Een gezellige zaak waar je buiten aan het water kan genieten van je wijn.

Iets verderop kan ik ‘t Postkantoor in Delft aanraden. Ze hebben er een prachtige Zinfandel op de kaart staan en de inrichting van ‘t Postkantoor is echt heel erg leuk. In Den Haag is een tip om eens bij (vis) restaurant Vigo te gaan eten. Nóg verder weg liggen twee van mijn favorieten in Zeeland: wijnbar en restaurant ‘t Vliegendt Hert in Middelburg en visrestaurant Visbar Domburg.

De wijn line- up van links naar rechts: De Morgenzon ‘Methode Cap Classique‘, False Bay Chardonnay, Rietvallei Chardonnay ‘Classic’, False Bay Pinotage, Lion Creek Cabernet Sauvignon-Shiraz en Heaven on Earth Muscat d’Alexandrie


Ben jij een wijnliefhebber? Dan wil je vast geen update missen! Zorg daarom dat je wijn blog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! 

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven